La 1 iunie mii de copii din intreaga republica au venit in centrul Chisinaului pentru a se plimba cu masinuta, cu minimotocicleta sau pentru a sari pe saltelele pneumatice colorate. Parintii au platit in medie pentru fiecare copil cate 65 de lei, care au acoperit maximum 10 minute de distractii cu masinutele sau de sarituri pe saltele. Prestatorii de jocuri distractive, care acumuleaza zilnic mii de lei, platesc in bugetul statului o taxa de 12 lei pe zi.
Zilele de vacanta ofera nu prea multe tentatii pentru copiii din capitala, cele mai populare fiind plimbarile cu masinutele si minimotocicletele din centrul capitalei. Cateva "parcuri" cu asemenea vehicule sunt situate langa Arcul de Triumf din fata Guvernului si langa havuzul din Gradina publica "Stefan cel Mare". Tot acolo mai sunt instalate deseori saltele pneumatice. Masinute si saltele pot fi gasite si la "Aventura Park", iar la Gradina Botanica exista un teren de joaca pentru copii, care contine tobogane si saltele. Toate cele enumerate mai sus sunt oferite de agenti privati, contra plata, fiecare stabilindusi preturile sale, in timp ce statul nu detine prea multe parghii pentru reglementarea acestor activitati de antreprenoriat.
Parintii, cu care am vorbit, apreciaza mult aparitia acestor distractii pe fundalul saracit al ofertelor pentru copii, dar se arata indurerati de preturi. Constantin Curtianu, tata a doi copii de 5 si 7 ani, nea spus ca un parinte care trece pe langa un asemenea teren, cu doi copii, se pomeneste "deposedat" de o 100200 de lei. Pentru un cerc de 200300 m, care dureaza 2 min., cu masinuta de langa Guvern, trebuie sa platesti 10 lei, iar pentru aceeasi plimbare cu motocicleta 15 lei. "Formula matematica pentru doar 10 minute de distractie arata cam asa: 2 copiiX2masinuteX10 minute = 200 lei", nea zis Constantin, urmarind cu ceasul in maini secundele care fug prea repede, in timp ce copiii lui faceau cercuri cu o raza foarte redusa pe trotuarul de langa Arcul de Triumf. "Sunt profesoara din Nisporeni, am venit cu copiii sa le arat capitala, dar ei nu pot sa inteleaga ca o plimbare cu durata de 23 min. cu masina costa cat o zi intreaga de munca la scoala sau cat 60 de caiete cu lucrari de control verificate. Nu vrem ca ei sa creasca complexati de saracie, dar uneori trebuie sa ocolesc aceste terenuri, caci nu ma tine buzunarul de tanar profesor", nea declarat Eugenia Gradinari. Cele vreo zece masinute din preajma erau mereu solicitate si copiii, care treceau "cu alte ocazii" pe langa acest teren, convingeau cu multa putere parintii sa faca popas de cateva minute sau de cateva zeci de lei.
Intre timp am aflat ca un prestator de distractii pentru copii plateste statului o taxa foarte mica, care nu inseamna mai mult de 12 lei pentru o zi.
Adriana Haraja, sefa sectiei tipizarea unitatilor de comert din cadrul Directiei municipale de comert, nea spus ca prestatorii acestor servicii achita o taxa unica, anuala de 450 lei, indiferent de venitul pe care il incaseaza de la copii si parinti. Aceasta plata este stabilita in baza unei decizii a Consiliului municipal Chisinau. Ea a declarat in continuare ca prestarile de servicii distractive pentru copii sunt totusi reglementate foarte haotic, iar legislatia atat cea nationala, cat si deciziile locale nu acopera domeniul in modul corespunzator. De la 1 iulie 2005 urmeaza sa intre in vigoare o decizie a Primariei care aduce noi reglementari asupra unitatilor prestatoare de servicii, conform careia distractiile pentru copii nu vor mai fi cuprinse in parametrii acestei decizii si nu se stie ce va urma cu exactitate. Adriana Haraja considera ca autoritatile locale nu vor mai avea dreptul de la 1 iulie sa acorde autorizatie pentru posesorii "parcurilor de masinute", deoarece nu exista acte normative. Pe de o parte, Titlul 7 al Codului Fiscal, indica asupra faptului ca serviciile locale trebuie sa achite o taxa stabilita de administratia publica locala, dar nu exista acte care ar reglementa eliberarea de autorizatie acestor prestatori de servicii.
"Recent "Aventura park" nea trimis o scrisoare prin care cere autorizarea activitatii, dar noi am raspuns ca nu le putem oferi acest drept. Iar parcul din Valea Trandafirilor rugineste de ani de zile tot din cauza lipsei regulamentelor", a mai spus Adriana Haraja.
Masinile din preajma Arcului de Triumf si cele de la havuz intra in subordinea Preturii Buiucani. Victor Anton, vicepretor, a confirmat ca patronii acestor miniparcuri de distractii achita o taxa unica de 450 lei pe an, de aceea nu a comunicat prea mult cu acesti oameni si nu a confruntat mari probleme cu ei. "Am avut niste plangeri ca masinile ocupa trotuarul si incurca pietonilor, si urmeaza sa discutam aceasta problema. Am mai avut niste probleme cu calul este un animal viu, totusi, de aceea am interzis omului care plimba copiii cu calul prin centru sa mai ofere acest serviciu", nea spus vicepretorul. Lam intrebat daca deranjeaza in vreun fel preturile percepute de la copii si corelatia astronomica cu taxa achitata pentru stat si Victor Anton a declarat ca nimeni nu sa plans de preturile acestor parcuri, niciodata.
Roman Turcan, reprezentant al firmei "Mondi Tur", care a adus de 1 iunie in centrul capitalei un trenut mecanizat cu vagonase, nea spus ca distractiile pentru copii nu sunt tocmai o sursa fericita de venit. "Am adus acest trenulet din Germania, ca sa vada si copiii din Chisinau ceva frumos. Oamenii de la noi, insa, nu stiu sa se foloseasca de lucruri delicate, se urca buluc, rup, trag, strica. Seara avem, in general, probleme cu tinerii in stare de ebrietate, care pretind sa se agate de acest trenut. Sa nu credeti ca putem face mari bani, caci trebuie sa platim soferul, clovnul, care ademeneste si distreaza copiii, combustibilul, reparatia s.a.". Atat Roman Turcanu, cat si ceilalti prestatori de servicii pentru copii neau spus ca au deseori probleme cu politia. "Vine politistul cu copiii si zice sa avem grija de ei, sai distram cat mai frumos, si dupa ce le acorzi servicii pe gratis, iti mai cere si licenta si daca nu ii place ceva in acte, trebuie sa ii mai oferi "ceva" ca sa te lase in pace", au povestit managerii parcurilor de masinute. In timp ce ei sunt nemultumiti de conditiile de antreprenoriat din Moldova, sute de mii de copii sunt si mai dezavantajati, caci putinele parcuri de distractii pentru copii sunt concentrate in Chisinau si sunt costisitoare pentru posibilitatile financiare ale parintilor lor. O oportunitate pentru ei ar fi terenurile de joc subventionate de autoritatile publice sau de organizatiile neguvernamentale.
Radu Danii, expert UNICEF, a declarat pentru Ziarul de Garda ca mai multe organizatii internationale si locale au contribuit la crearea terenului de joc pentru copii din scuarul Catedralei, care este absolut gratis si care ofera sanse egale pentru toti copiii. "UNICEF investeste mai mult in politici si in promovarea drepturilor copiilor, dar sigur ca se alatura si unor initiative de acest fel atunci cand este posibil. Cu cat mai multe ar fi aceste terenuri gratuite, cu atat mai multe distractii ar fi pentru copii", a conchis expertul UNICEF.
Alina Radu