Nr. 43 (9 iunie 2005)

O expozitie germana itineranta, acum la Chisinau

La 2 iunie, anul curent, la Muzeul National de Istorie din Chisinau s–a deschis expozitia "Trasee ale memoriei", care este organizata de Institutul "Goethe" din Bucuresti, Ambasada Republicii Federale Germania din Chisinau si Asociatia Istoricilor din R. Moldova.

"Trasee ale memoriei" este o expozitie care cuprinde fotografii si memorii ale unor oameni din mai multe state ale Europei (Germania, Suedia, Olanda, Grecia, Italia, Franta, Romania, fostele republici sovietice etc.), cu referire la anii 1933–1949 (de la instaurarea regimului nazist in Germania, anii celui de–al doilea razboi mondial, divizarea Germaniei in doua state: RDG si RFG) si influenta acestei perioade nefaste a istoriei asupra destinelor unor copii sau tineri de candva. Este o modalitate originala de a reconstitui cateva pagini de istorie, autorii expozitiei axandu–se pe biografiile catorva zeci de persoane, martori ai acestor evenimente.

Expozitia este una itineranta si, inainte de a ajunge la Chisinau, a fost vernisata in Rusia (premiera acestei expozitii a avut loc la 9 mai 1995, la Moscova), Franta, Italia, Olanda, Grecia, Romania s.a. In fiecare tara, ea a fost completata (deoarece asa a fost conceputa), ceea ce se va intampla si in R. Moldova.

Potrivit directorului de studii al Institutului "Goethe" din Bucuresti, Maxime Jetschmann, "elevii au fost cei care au cautat martori — persoane care in anii '30 — '40 ai secolului XX erau de varsta lor. Rezultatul muncii acestor elevi a fost inclus in cate un panou nou al expozitiei. Principiul expozitiei consta in prezentarea acelei epoci, a biografiilor oamenilor care au scris istoria, acestia fiind copii sau adolescenti atunci. Unii dintre ei au scris carti mai tarziu, altii, insa, nu, biografia lor fiind prezentata in expozitie pentru prima data. Unii nici nu au supravietuit nazismului…", a mai declarat directorul Institutului "Goethe" din Bucuresti.

Ioan Gottlieb s–a nascut in ianuarie 1929, la Baia Mare. In familia sa se vorbeste maghiara si germana. In martie 1944, trupele germane ocupa Baia Mare, iar familiile de evrei sunt obligate sa poarte steaua galbena la piept si le este interzisa iesirea in strada. Ioan este deportat, impreuna cu familia sa, in lagarele Auschwitz, Mauthausen si Melk. Avea varsta de 15 ani si e lasat sa stea impreuna cu tatal sau. Este supus unor munci grele si maltratarilor, indura foamea si frigul. La Melk face parte din grupul de nefericiti care incarca in camioane cadavrele ce urmeaza a fi transportate la crematoriul din Mauthausen. In ianuarie 1945 moare tatal sau. Ioan se imbolnaveste de mai multe ori la rand. Cand, la inceputul lui aprilie 1945, se desfiinteaza lagarul din Melk, este mutat la Mauthausen. Este eliberat la 5 mai 1945, impreuna cu toti detinutii de acolo. Americanii il hranesc artificial si scapa cu viata din lagar. Surprinde o frantura din discutia unui american cu o sora medicala austriaca: "Ce–au facut nemtii din el? Uita–te la el cum arata! Asta nu mai ajunge om in toata firea!" La 14 iulie 1945 este din nou in Baia Mare. Ca urmare a conditiilor de trai din lagar a incetat sa mai creasca de la varsta de 15 ani. Incepe sa mearga din nou la scoala, apoi studiaza fizica la Universtitatea maghiara din Cluj si isi sustine doctoratul la Universitatea din Iasi.

Potrivit organizatorilor expozitiei "Trasee ale memoriei", aceasta va fi completata cu cateva biografii din R. Moldova.

Dupa cum avea sa remarce Excelenta sa, Ambasadorul Republicii Federale Germania in R. Moldova, Wolfgang Lerke, "reprezentanti ai generatiei care au trait istoria celui de–al doilea razboi mondial mai sunt printre noi. Viata lor a fost marcata de suferinta, care este de neimaginat pentru generatia de astazi… Prezenta noastra aici demonstreaza interesul nostru pentru respectarea valorilor democratice".

De mentionat ca, in cadrul aceleiasi expozitii, in zilele de 9, 14 si 16 iunie, la Alianta Franceza din Moldova, incepand cu ora 18.15, vor fi prezentate cateva filme in limba germana.

Dupa cum a declarat presedintele Asociatiei Istoricilor din R. Moldova, dr. hab. in istorie Anatol Petrencu, expozitia "Trasee ale memoriei" va fi deschisa la Muzeul National de Istorie din Chisinau pana la sfarsitul lunii septembrie, pentru a oferi o posibilitate profesorilor si elevilor, in primul rand, sa o viziteze.

Maria PRAPORSCIC


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com