Nr. 43 (9 iunie 2005)

 Investigatii

Procurorul se baricadeaza
4,5 mln de lei din banii contribuabililor au fost varsati in pensii si indemnizatii ilegale pentru procurori Continuare 

Pentru zece minute de fericire, parintii platesc sute de lei, iar statul primeste un leu
La 1 iunie mii de copii din intreaga republica au venit in centrul Chisinaului pentru a se plimba cu masinuta, cu mini–motocicleta sau pentru a sari pe saltelele pneumatice colorate    Continuare 

Procurorul se baricadeaza

4,5 mln de lei din banii contribuabililor au fost varsati in pensii si indemnizatii ilegale pentru procurori

Curtea de Apel Chisinau a obligat, marti (7 iunie), Procuratura Generala (PG) sa ofere Centrului de Investigatii Jurnalistice raspuns la un demers prin care se solicita numele procurorilor care, in anii 2002–2003, au ridicat ilegal pensii si indemnizatii; marimea prejudiciului cauzat statului, ca urmare a aplicarii prevederilor unei Hotarari de Guvern neconstitutionale prin care s–a extins categoria procurorilor care se pot pensiona la implinirea varstei de 50 de ani; lista membrilor comisiei pentru stabilirea pensiilor lucratorilor procuraturii si a comisiei care a efectuat controlul legalitatii achitarii indemnizatiilor unice de pensionare a procurorilor; numele persoanelor obligate sa restituie bugetului de stat banii insusiti neintemeiat sub forma de indemnizatii si pensii; suma restituita pana in prezent si natura masurilor luate pentru restituirea supraplatilor in marime de 70,7 mii de lei achitate neintemeiat procurorilor sub forma de pensii si indemnizatii.

Timp de doi ani, reporterii Centrului de Investigatii Jurnalistice incearca sa demonstreze o frauda de proportie admisa de chiar cei care trebuie sa fie garantul respectarii legii in stat. PG apara insa Guvernul care a adoptat o hotarare neconstitionala prin care, la propunerea procurorului general, a fost largita categoria lucratorilor organelor procuraturii care au dreptul sa beneficieze de pensii la implinirea varstei de 50 de ani. In consecinta, un sir de procurori s–au capatuit ilegal cu pensii de mii de lei si cu indemnizatii de zeci de mii. Potrivit documentelor contabile, pentru pensiile si indemnizatiile ridicate ilegal de procurori din bugetul statului, a fost alocata o suma de circa 4,5 mln de lei.

Daca anterior, la varsta de 50 de ani, se puteau pensiona doar procurorii si judecatorii cu un stagiu de minim 12,5 ani, apoi, dupa intrarea in vigoare a Hotararii Guvernului nr.73 din 28 ianuarie 2002, de acest drept au putut beneficia si juristi care au activat in comitetele centrale ale Partidului Comunist, in organele de conducere ale Sindicatelor, etc. Nu este greu sa deduci ca documentul a fost elaborat de catre un grup de persoane, in interesul unei gasti. Prin urmare, cei platiti sa lucreze in interesul poporului, si–au creat legi pentru a–si asigura propriul confort.

Statul corupe procurorii

Hotararea cu pricina a fost elaborata din interes si cu bataie lunga. La acel moment se stia ca urma sa fie adoptata noua lege cu privire la procuratura, care prevede ca doar lucratorii operativi cu peste 12 ani de munca in organele procuraturii pot iesi la pensie la implinirea varstei de 50 de ani. Deci, s–a mizat pe faptul ca hotararea respectiva va fi in vigoare doar o perioada foarte scurta, timp in care mai multi angajati ai procuraturii, cu trecut in fosta nomenclatura, adusi in procuratura de Vasile Rusu, aveau sa ridice niste pensii enorme si indemnizatii la fel de mari, iar dupa intrarea in vigoare a Legii privind procuratura, aceasta hotararea isi va pierde efectul. Si, deci, nimeni n–o sa verifice daca pensiile si indemnizatiile au fost ridicate legal. Este bine gandit, nu avem ce spune. Numai ca pierdantii in aceasta afacere am fost noi, contribuabilii, deoarece procurorii care au ridicat ilegal pensii si indemnizatii au saracit bugetul de stat de cateva milioane de lei. Toate acestea s–au facut cu acordul tacit al Guvernului si al Parlamentului. Guvernantii care au aprobat hotararea stiau cu buna seama ca acest document este neconstitutional, deoarece stabilirea pensiilor si a categoriilor de beneficiari se face doar prin lege organica. Paradoxul este ca pe nimeni nu a pus in garda faptul ca pensiile se acorda printr–o hotarare de Guvern.

Mai mult, unii dintre procurorii pensionati, in anii 2002–2003, la implinirea varstei de 50 de ani au beneficiat de indemnizatii unice de zeci de mii de lei, in pofida faptului ca, potrivit legii, de asemenea indemnizatii pot beneficia doar cei care, la atingerea varstei de pensionare, se concediaza din organele procuraturii. Multi din cei care au ridicat indemnizatiile respective continua si acum sa activeze in procuratura. Acestia, pe langa salariul de functie si pensia de mii de lei, s–au mai facut si cu indemnizatii unice intre 40 si 60 de mii de lei.

Nimeni nu vrea ca caute banii irositi in van

Pe parcursul ultimilor doi ani am tot facut demersuri catre seful statului, presedintele Legislativului, Comisia juridica a Parlamentului, liderii fractiunilor parlamentare, Victor Stepaniuc, Dumitru Braghis si Iurie Rosca, Ministerul Finantelor, Curtea de Conturi, CCCEC si Procuratura Generala, solicitand verificarea celor relatate de noi in articolele "Rapt de milioane in stil comunist", "Tunul procurorului general" si "Coruptia din Procuratura". Toti au tratat cu superficialitate cererea noastra, iar multi, intre care si liderii fractiunilor parlamentare, chiar au ignorat–o. Desi erau evidente faptele de coruptie, deputatii din opozitie au continuat sa se ocupe de treburile lor, de parca numai noua, jurnalistilor, ne trebuia sa intoarcem milioanele delapidate din bugetul statului. Daca noi ne lasam batuti, aceasta problema, asa cum se dorea, avea sa fie trecuta cu vederea. Pentru ca din raspunsurile primite de la Presedintie si Comisia juridica a Parlamentului am dedus ca puterea era interesata sa acopere ilegalitatile comise de Guvern in complicitate cu fostul procuror general Vasile Rusu.

PG confirma ca unii procurori au obtinut ilegal pensii si indemnizatii

Abia dupa ce am solicitat PG sa examineze informatiile din investigatiile noastre in baza art. 274 din Codul de procedura penala, care prevede inceperea urmaririi penale, conducerea acestei institutii ne–a raspuns ca "verifica sub toate aspectele cele descrise in investigatii....". Peste cateva luni, PG ne–a informat suplimentar ca "...controlul legalitatii achitarii indemnizatiilor unice de concediere a procurorilor a stabilit ca din cauza interpretarii / aplicarii / eronate a prevederilor legii cu privire la statutul judecatorului, pe parcursul anului 2002, de catre comisia specializata a Procuraturii Generale au fost admise supraplati si achitari neintemeiate la compartimentul dat in suma totala de 70738,04 lei". In raspunsul PG se mai spunea ca "dat fiind ca controlul a fost in imposibilitatea de a aprecia gradul de vinovatie al fiecarui membru al comisiei, iar la moment au fost intreprinse masuri privind restituirea sumelor banesti achitate neintemeiat, la 13.05.2004 a fost emisa o rezolutie de a nu porni urmarirea penala". Pana la urma ceva a iesit la suprafata.

Vom afla oare cine dintre procurori au insusit banii publici?

Daca la inceput nimeni nu vedea nici o ilegalitate in actiunile gastii de la PG, iata ca Procuratura a recunoscut ca s–au admis fraude la achitarea indemnizatiilor unice. Noi am insistat sa aflam daca a fost stabilita sau nu vinovatia celor care au facilitat insusirea banilor publici, numele celor care au fost obligati sa restituie indemnizatiile la pensie insusite neintemeiat si a membrilor Comisiei care a stabilit pensii lucratorilor procuraturii. Totodata, am insistat sa aflam daca s–au luat sau nu masuri pentru restituirea supraplatilor achitate neintemeiat, de 70738,04 lei, despre care ne–a comunicat PG. De aici mai departe solicitarile noastre au fost ignorate de PG. Din cate am reusit sa aflam, demersurile noastre au fost stopate in biroul prim–adjunctului procurorului general, scolit la Presedintie, Valeriu Gurbulea. Si aceasta, in pofida faptului ca procurorul general, Valeriu Balaban, a declarat presei, la momentul preluarii mandatului, ca nu va admite nici o abatere de la lege. Noua nu ne–a ramas decat sa apelam, si de aceasta data, in instanta, pentru a afla cine si cati bani a luat ilegal din bugetul statului. Dupa un lung si intortocheat proces de judecata, Curtea de Apel ne–a dat castig de cauza. Urmeaza sa vedem daca Procuratura va respecta decizia judecatii si va spune opiniei publice cine si de ce a umblat la banii publici.

Centrul de Investigatii Jurnalistice


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com