Nr. 42 (2 iunie 2005)

 Social

Cernobilul mai face victime
«Pericolul Cernobilului persista si va persista sute de ani, chiar daca zvonurile din ultimele zile despre emanatii radioactive nu au fost confirmate» Continuare 

Elita de astazi pregateste elita intelectuala de maine
La Muzeul «Memoria Neamului» din Chisinau au inceput cursurile de istorie si spiritualitate romaneasca Continuare 

Elita de astazi pregateste elita intelectuala de maine

La Muzeul "Memoria Neamului" din Chisinau au inceput cursurile de istorie si spiritualitate romaneasca

Mai multe personalitati din R. Moldova sprijina initiativa echipei Muzeului "Memoria Neamului" din Chisinau de a sustine prelegeri de spiritualitate romaneasca pentru elevii si studentii din republica. Pentru a realiza aceasta initiativa, s–a decis crearea Centrului cultural "Memoria Neamului".

La prima sedinta a Centrului, care a avut loc miercurea trecuta, organizatorii cursurilor (Vadim Pirogan, dr. Veronica Batca s.a.), precum si invitatii lor: istoricii Anatol Petrencu si Ion Negrei, Vlad Pohila, dr. in filologie, Gheorghe Bobana, dr. in filosofie, Romeo Cemartan, licentiat in teologie, au facut public programul ciclului de prelegeri.

De mentionat ca aceste cursuri sunt sustinute financiar de catre Nicolae Iascinschi, cetatean al Germaniei, originar din Basarabia.

Veronica Batca, vicepresedintele Centrului cultural "Memoria Neamului", doctor in filologie si cercetator stiintific la Institutul de literatura si folclor al Academiei de Stiinte din Moldova, ne–a spus ca aceasta idee "a venit imediat dupa crearea Muzeului "Memoria Neamului", pentru ca doar simpla functionare si vizitare a acestuia nu poate aduce mare folos societatii noastre in conditiile actuale, pentru ca, nu e un secret, tineretul nostru este captivat de cu totul alte valori. Or, pentru a ne cunoaste si a dainui in viitor, trebuie sa ne cunoastem trecutul. De aceea a aparut ideea sustinerii unor prelegeri in incinta acestui muzeu, pentru ca aici suntem in imediata apropiere cu istoria, cu cei care au fost deportati in anii regimului sovietic, unii dintre ei fiind inca vii, dar nu trebuie sa uitam ca aceasta generatie va pleca. Cu fiecare an sunt tot mai putini, dar cineva trebuie sa le spuna tinerilor ceva in plus decat ceea ce li se spune la scoala sau la universitate".

Potrivit Veronicai Batca, la sursele memorialistice se adauga cercetarile oamenilor de stiinta, ale literatilor, istoricilor, filosofilor, teologilor, lingvistilor, criticilor de arta, teatrologilor si ale specialistilor din alte domenii ale spiritualitatii romanesti, cercetari care sunt, in opinia sursei citate, "voit ocultate sau nepuse in valoare asa cum s–ar cuveni si nu ajung la cunostinta tineretului studios".

Scopul principal al acestor prelegeri, organizate saptamanal in incinta Muzeului "Memoria Neamului", este acumularea de cunostinte pentru pregatirea unei elite intelectuale.

"Am convenit sa inauguram aceste cursuri pentru a oferi tineretului, de la diverse facultati si licee, posibilitatea de a obtine aceste cunostinte cat mai repede, pentru ca intelectualul, indiferent cine va fi el, medic, profesor, agronom, inginer, parlamentar, el trebuie sa cunoasca istoria semintiei sale, pentru a sti cine este si pentru ce trebuie sa–si continue existenta. Mai mult, e o certitudine ca scopul nostru este integrarea in comunitatea europeana, or, in Europa trebuie sa ne integram cunoscand identitatea specifica a semintiei noastre, pentru ca fara aceasta, integrarea in familia europeana nu–si are rostul. Ideologia sovietica a scindat constiinta romaneasca. Ea trebuie "asamblata", pusa la locul ei de cinste, ca si intelectualitatea noastra. Intentionez chiar sa organizez, tot aici, dispute ale intelectualitatii, dupa modelul "Rugului aprins" din perioada ceausista, dezbateri care aveau loc la Manastirea Antim din Bucuresti", sustine dr. Veronica Batca.

Dupa cum a mai afirmat sursa citata, la aceste cursuri se va face si catehizare, specialistii in teologie vor raspunde la intrebarile audientei.

"Pentru a stimula aceste spirite insetate de cunostinte, intentionez sa merg la Ministerul roman al Educatiei pentru a solicita cateva burse de studii in Romania pentru elevii nostri", ne–a mai declarat doamna Batca. Potrivit acesteia, personalitati cu renume mondial de dincolo de Prut au acceptat sa vina la Chisinau cu prelegeri pentru studentii si elevii din R. Moldova.

Cursurile se vor tine in fiecare zi de miercuri, intre orele 15.00–17.00, la Muzeul "Memoria Neamului".

Maria PRAPORSCIC, pentru Ziarul de Garda


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com