Nr. 42 (2 iunie 2005)

 Divers

A cincea premiera la Teatrul "Eugene Ionesco"
Renumitul regizor georgian Nugzar Lortkipanidze si profesorul mai multor actori basarabeni a montat spectacolul "Mizantropul" Continuare 

Boala copilariei, in alta viziune
In perioada 12 — 14 mai, la Bucuresti a avut loc al VI–lea Colocviu International "Copilul — varstele si problemele lui" Continuare 

Boala copilariei, in alta viziune

In perioada 12 — 14 mai, la Bucuresti a avut loc al VI–lea Colocviu International "Copilul — varstele si problemele lui", colocviu organizat de catre Fundatia "Generatia" si "Centrul de Psihoterapie pentru Copii si Adolescenti".

Subiectele propuse pentru discutie si analiza au fost extrem de interesante. Unele s–au axat pe relatia bunic — parinte — copil, altele pe relatia mama — fiica. Am inteles ca traumele psihice descoperite la copiii de varsta frageda vin de dincolo de generatii, iar repetarea traumei se produce efectiv de la o generatie la alta. Asa cum se intampla deseori, subconstientul nostru ne marcheaza profund viata si in pofida faptului ca nu vrem sa actionam intr–un mod necorect, ne dam seama ca nu am procedat cum se cuvine, totusi, continuam aceasta practica.

Iata doar cateva dintre temele si cazurile discutate: "Fiul care si–a mancat propria mama a mers dupa asta linistit la scoala...", "Mama si–a aruncat copilul de la et.V...", "Cazuri de suicid infantil din motivul neintelegerii cu parintii", "Disperarea mamei pentru un copil dificil", "Tulburarile psihice la copiii care cresc numai cu bunici", "Masturbarea adolescentina si reactii turbulente", "Libertinajul in familie, mama transmite experientele sale sexuale fiicei, perversiuni cu proprii copii"...

In cadrul colocviului a fost demonstrat un film cu un copil de sase ani bolnav de autism — adica un copil care nu mai contacta cu lumea exterioara, acceptand doar televizorul. De mic i s–a dat voie sa se uite la televizor. Atat parintii, cat si bunicii se bucurau de el ca creste linistit si destept. La doi ani spunea ca pe o poezie toate reclamele de la TV, dar a sosit un moment cand copilul nu mai reactiona la cei din jur. El discuta doar cu prietenul sau, televizorul, si manca ceea ce vedea la publicitate. Cand nu i se dadea ceea ce a vazut pe micul ecran, copilul avea momente de furie, isi musca mainile, se zvarcolea pe podea.( O situatie similara a fost abordata in filmul "Omul din ploaie" cu Tom Cruise si Al Pacino).

Suferinta psihica a copilului poate sa se manifeste sub forma de insomnii, tristete, spaima, neliniste, cosmaruri, dezinteres, plictiseala, izolare, agitatie, agresivitate, tulburari ale comportamentelor alimentar, sexual, minciuna, furt, violenta — prin esec scolar, social, de comunicare. Asemenea tulburari pot sa apara de la nastere, pe parcursul evolutiei copilului, in urma unor traume legate de separare, accidente, boli, tensiuni si conflicte in familie, nasterea unui alt copil, decesul unei persoane iubite, abuz sexual, maltratare.

Au fost dezbatute si subiecte legate de homosexualitatea feminina. S–a demonstrat ca lesbienele nu s–au jucat in copilarie cu papusile si au fost educate de mame foarte severe.

Psihanaliza este un domeniu relativ nou si neexplorat in Moldova, dar tinand cont de evenimentele si surprizele care ni le ofera viata, foarte curand, probabil, si noi vom apela la asemenea specialisti. Se considera ca in persoana unui psihanalist avem, de fapt, o "troita" — un preot, un medic si nu in ultimul rand, un actor.

In cadrul colocviului a fost lansata si cartea "Itinerar de psihanaliza" scrisa de Vera Sandor, reputat psihanalist roman. Lucrarea a fost prezentata publicului de catre renumitul psihiatru, Florin Tudose.

La forum au participat somitati in psihiatrie din Franta — Dr. Michel Vincent, Germania — Dr. Peter Bruendl, Dr. Edith Mitranz si Ilany Kogan — Israel, Dr. Luis Rodriguez de la Sierra — Marea Britanie, precum si medici psihiatri din Romania. Din R. Moldova la colocviu a fost prezent doctorul psihanalist, Anatol Nacu, profesor la catedra de psihiatrie a UM din Chisinau.

Lia Tacu, pentru Ziarul de Garda


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com