Din momentul proclamarii independentei R. Moldova, parlamentarii au pus in discutie problema activitatii Comisiei Interparlamentare MoldovaRomania. Din 2001, majoritatea comunista nu a mai recunoscut activitatea acestei comisii. In acest an, Romania a desemnat din nou 25 de parlamentari pentru cooperare cu R. Moldova, care luni in sir stau in asteptare. Moldova a adoptat in ultimele saptamani mai multe proiecte de cooperare cu CSI.
Comisia Interparlamentara MoldovaRomania este o structura legala aparuta dupa aderarea R. Moldova, cu un deceniu in urma, la Uniunea Interparlamentara cu sediul la Geneva.
Aceasta este "o organizatie internationala a Parlamentelor statelor suverane" si a fost creata in 1889, deci activeaza de 117 ani, are peste 140 de Parlamente nationale membre si are drept scop cooperarea interparlamentara pentru democratie, si apararea drepturilor omului, incurajand schimburile de experienta si contributia reciproca la dezvoltarea statelor. In cadrul acestei uniuni, parlamentarii din diferite state ale lumii au format grupuri interparlamentare pe domeniile de interes major.
"In cadrul acestei uniuni au fost create grupurile interparlamentare ale Tarilor Baltice, care in cativa ani au si reusit cooperarea legislativa pentru aderarea la UE. Moldova nu a acordat prea mult interes acestei cooperari, chiar daca o Comisie Interparlamentara MoldovaRomania a fost votata si a functionat o perioada, pana la 2001", nea spus Vasile Nedelciuc, expresedinte al Comisiei Parlamentare pentru Politica Externa.
Din 2001, de cand majoritatea parlamentara a apartinut Partidului Comunistilor, structura mentionata nu a mai functionat, chiar daca liderul acestui partid, presedintele R. Moldova, a facut mai multe gesturi si declaratii afective fata de Romania. Nici chiar acum, cand noul Parlament activeaza deja de 2 luni, Comisia moldoromana nu a fost reinviata.
Vasili Iovv, vicepresedintele Comisiei pentru Politica Externa si Integrare Europeana, nea spus: "Nam auzit de asa ceva, sunati pe Stati, ca el se ocupa cu intrebarile estea."
Am incercat sa il contactam pe presedintele Comisiei pentru Politica Externa si Integrare Europeana, Sergiu Stati. Referentul sau, Elena Scripcaru, nea spus ca "domnul Stati nu doreste o legatura telefonica, dar va transmis ca proiectul de colaborare va fi elaborat si publicat".
Andrei Onea, consultant in Directia pentru relatii externe a Parlamentului, nea spus totusi, ca reactivarea Comisiei MoldovaRomania nu este mai departe de etapa zero, caci o propunere din partea unui parlamentar urmeaza sa fie inaintata in cadrul unei comisii sau chiar a Biroului Permanent, dupa care sa fie votata de Parlament.
"Nu pot sa spun acum daca va exista aceasta organizatie si cand anume", a conchis Onea.
Vlad Cubreacov, un alt vicepresedinte al Comisiei pentru Politica Externa, nea confirmat ca in legislaturile trecute aceasta organizatie nu a functionat cu siguranta si nici in celelalte nu a lucrat prea activ. "Aceasta comisie este necesara, dar nu ma pot pronunta asupra utilitatii ei, odata ce nu am vazut dovezi de utilitate anterior", nea spus Cubreacov, adaugand ca el insusi a propus la sedinta trecuta a Comisiei in cauza revitalizarea acestei structuri.
Intre timp, cele doua camere ale Parlamentului Romaniei siau desemnat din nou si demult membrii Comisiei Interparlamentare BucurestiChisinau. Ei sunt 25 la numar si componenta organizatiei este afisata pe siteurile Camerelor parlamentare. Senatorul Ilie Ilascu este printre cei 25. "Sunt deja cateva luni de cand asteptam un gest de interes din partea Moldovei pentru a porni o relatie adevarata de colaborare. Sunt atatea probleme pe care mi le semnaleaza cetatenii R. Moldova prin zeci si sute de scrisori, chiar si presedintele Moldovei a declarat ca are proiecte de cooperare cu Romania, agentii economici sau partidele politice siau exprimat de atatea ori ingrijorarea in legatura cu problemele legate de studii, exportul de oua, carne, curent electric, vize, cetatenie. Toate problemele trebuie puse in discutie, caci unilateral acestea nu pot fi rezolvate. Deocamdata, suport o mare rusine, caci conducatorii acestui grup, Nicolae Vacaroiu si Adrian Nastase, imi tot dau in obraz, intrebanduma cand va dori Moldova sa discute proiectele de colaborare cu Romania, cand va dori Moldova sa cunoasca experientele legislative ale noilor state membre ale UE. Iam intalnit la APCE pe membrii delegatiei Moldovei si leam sugerat ca Romania este gata de cooperare, dar vad ca inca nu sa urnit carul din loc. Dragoste cu dea sila nu exista si oamenii simpli care se adreseaza autoritatilor Romaniei trebuie sa stie ca au in fata si un Parlament pe care lau ales."
"Moldova a fost intotdeauna reticenta fata de Romania", nea mai spus Vasile Nedelciuc. Ultima intrunire a acestei Comisii a avut loc la Suceava in anul 2000, cu cativa ani in urma, unde au fost discutate "dinamizarea ansamblului relatiilor bilaterale pe toate planurile, intensificarea si amplificarea colaborarii intre reprezentantii celor doua Parlamente in organismele interparlamentare, integrarea celor doua state in Uniunea Europeana, precum si intensificarea relatiilor bilaterale in domeniul culturii, stiintei, educatiei".
De atunci, atat integrarea europeana, cat si dinamizarea relatiilor au fost blamate. Parlamentele de legislatura comunista au stabilit relatii de cooperare cu diferite structuri, inclusiv CE, OSCE, NATO, dar si Asambleea Interparlamentara a CSI, reprezentata pana recent de catre deputatul comunist, Victor Zlacevschi, care este acum ambasador al Moldovei la Bucuresti.
In timp ce noul presedinte al Parlamentului, Marian Lupu, a declarat in cadrul unei recente intalniri cu Ambasadorul Romaniei ca relatiile interparlamentare MoldovaRomania urmeaza sa fie ridicate la un nou nivel, pentru a determina cooperarea in noile conditii create dupa aderarea Romaniei la UE, autoritatile Moldovei adopta tot mai multe decizii in favoarea cooperarii cu CSI.
In zilele de 23 si 24 mai la Moscova a avut loc o intrunire a Consiliului Economic al CSI, la care a participat o delegatie de oficiali moldoveni condusa de Boris Cojuhari, reprezentantul Moldovei in Consiliul Economic al CSI, imputernicit pentru aprobarea deciziilor adunarii. Potrivit agentiei ruse ItarTass, au fost puse in discutie piata unica de electricitate, cooperari in domeniul statisticii. Totodata, a avut loc si o intrunire a reprezentantilor Serviciilor de Securitate din tarile CSI, unde au fost stabilite acorduri speciale de cooperare, moment despre care a relatat cu mandrie seful Serviciului Federal Rus de Securitate, Nikolai Patrushev si la care au participat si reprezentanti ai Moldovei.
Cu cateva saptamani in urma Guvernul a revenit asupra unor hotarari elaborate tocmai in septembrie 2004 de catre Consiliul sefilor de Guverne a CSI, decizand acum asupra echivalarii diplomelor de studii in acest spatiu exsovietic, de asemenea a fost adoptata prin hotarari de Guvern componenta nominala a Comisiilor Interguvernamentale de Cooperare cu Rusia, Ucraina, Belarus si alte state CSI.
Alina Radu