Nr. 41 (26 mai 2005)

 Investigatii

Relatiile moldo–romane in prizonieratul comunistilor
Din momentul proclamarii independentei R. Moldova, parlamentarii au pus in discutie problema activitatii Comisiei Interparlamentare Moldova–Romania. Continuare 

Abuz de serviciu sau abuz de razbunare?
Marti, 24 mai, Curtea de Apel Chisinau a lasat in vigoare verdictul preliminar — arestul pentru 30 de zile dat fostului angajat al CCCEC, Grigore Gorea, de instanta de judecata. Continuare 

Muzeul ca o anexa a unui hotel de lux
Disputatul santier al Hotelului cu 5 stele, de pe str. Stefan cel Mare din Chisinau, ramane conservat Continuare 

«Absolventii–fantome» fac legea in Moldova
Astazi, pentru a obtine o diploma de studii superioare nu mai este nevoie sa "tocesti" zile si nopti in biblioteca, pentru a sustine cu brio examenele de inscriere la facultate, ci doar sa platesti 300 de dolari... Continuare 

«Absolventii–fantome» fac legea in Moldova

Astazi, pentru a obtine o diploma de studii superioare nu mai este nevoie sa "tocesti" zile si nopti in biblioteca, pentru a sustine cu brio examenele de inscriere la facultate, ci doar sa platesti 300 de dolari si, peste noapte, te–ai facut absolventul celei mai prestigioase universitati din Moldova. Businessul cu "diplome", lunar aduce escrocilor, fara mari eforturi cateva mii de "verzisori".

Rubricile "Mica publicitate" din "Makler" sunt "inundate" de anunturi gen "Diploma!", "Pomogaem documenti" etc. Curiosi sa aflam ce ascund aceste anunturi, am sunat la numerele de telefoane indicate. La prima "firma" am fost anuntata ca: "La moment facem o pauza, deoarece nu reusim sa indeplinim comenzile." Atat!

Am format un alt numar de telefon. Vocea stridenta a unei doamne ma informa ca "firma" in cauza ofera certificate de absolvent a scolii medii, diplome de bacalaureat si de absolvent al institutiilor superioare de invatamant din R. Moldova, acte ce nu se deosebesc cu nimic de cele veritabile. Dandu–ma drept un eventual client, i–am propus Masei (cum s–a prezentat femeia) sa ne intalnim pentru o discutie mai "en detail". Sub pretextul ca are un program incarcat am convenit sa ne intalnim la ora 19.00 in fata magazinului "Pancom" din sectorul Rascani.

La ora fixata m–am prezentat la locul stabilit. Peste cateva minute se apropie si Masa, o duduie de vreo 45 de ani, simpatica, cu parul saten si mica de stat. Ne–am asezat pe o banca in fata unui bloc de locuit din apropiere. Fara mari prezentari, femeia trece direct la subiect. Scoate dintr–o punga un set de diplome de bacalaureat, licenta, certificat de absolvire a scolii medii "pline" de note de zece. Actele nu se deosebeau cu nimic de cele autentice: stampilate, semnaturile profesorilor.

"Pune mana! Nu te teme! Calitate, nu saga! Ce facultate si universitate vrei sa absolvesti?", ma intreaba fara ocolisuri femeia.

Ma arat vadit mirata si entuziasmata de "talentul" escrocilor si incerc

sa–mi descos interlocutoarea, incercand sa aflu cum obtin astfel de rezultate. Masa, zambind, ma asigura ca am apelat la adevarati "profesionisti", dar nu la un oricare "diletant".

Din discutii am aflat ca la "firma" ei, care nu are nici denumire, lucreaza o intreaga echipa. Unii se ocupa de plastografierea semnaturilor, de copierea stampilelor, iar altii dobandesc matricele actelor.

"De unde ati obtinut "copiile" semnaturilor si ale stampilelor?"

Masa: "Secret de firma! Nu–ti face griji, sunt adevarate!"

Intr–o singura noapte poti deveni absolvent al oricarei institutii

Pentru suma de 280 de dolari pot sa devin peste noapte absolventa oricarei scoli medii, liceu, colegiu, scoli profesionale, universitati din R. Moldova. "Dorinta clientilor este sfanta pentru noi. Lucram de cinci ani, avem experienta si relatii. Nu amagim pe nimeni. Unii clienti care au apelat la noi, ne–au recomandat si altora. Nici nu mai stiu numarul celor pe care i–am ajutat. Multi absolventi ai liceelor au reusit sa se inscrie cu succes si fara ca cineva sa banuiasca ceva la universitatile din Romania si Rusia", incearca sa ma convinga doamna de buna functionare a sistemului.

Pentru a intra in posesia documentului, urma sa–i comunic doamnei datele mele personale, universitatea si facultatea pe care doresc s–o "urmez", nota medie din diploma, ca a doua zi ea sa–mi fixeze o intalnire pentru a–mi transmite actul.

Ne–am luat ramas bun, convenind s–o sun a doua zi.

Potrivit politiei, de regula, persoanele care practica astfel de "afaceri" sunt bine dotati cu mini–tipografii, calculatoare performante, stampile false ale tuturor institutiilor de invatamant mediu si superior din R. Moldova. Obtinerea semnaturilor rectorilor si a profesorilor nu constituie o problema. Contra unei sume de bani acestia o pot obtine de la angajatii institutiilor de invatamant.

La ce le folosesc oamenilor diplomele false?

In majoritatea cazurilor absolventii virtuali isi procurau diplome false cu scopul de a se angaja in campul muncii in institutiile de stat sau internationale. Spre exemplu, functionarului Boris Grechin i–a folosit la angajarea in functia de sef al Sectiei Control asupra respectarii legislatiei muncii, in cadrul Oficiului Fortei de Munca din Chisinau. Timp de sapte ani, functionarul a activat fara ca cineva sa banuiasca ceva. In ianuarie 2000 el a fost numit sef al Directiei Legislatie, in cadrul Ministerului Agriculturii. La Sectia Personal al ministerului, Grechin tot amana sa prezinte originalul diplomei, ceea ce a trezit suspiciunile angajatilor. La 3 iulie 2000, functionarul, anticipand demascarea, s–a concediat "cu acordul comun al partilor", ceea ce nu a permis intentarea unui dosar penal.

Mai putin norocos a fost chisinauianul Lupascu I. "Capatuindu–se" cu o diploma de studii superioare, el a incercat sa se angajeze la cateva ambasade straine din R. Moldova. Omul nu a luat in calcul ca misiunile diplomatice au un sistem de securitate bine pus la punct. "Gafa" lui Lupascu a fost imediat depistata, iar el s–a ales cu un dosar penal. Aceeasi soarta a avut–o si Macarenco O. In 1998 acesta a procurat o diploma falsa a unei institutii de invatamant din Odesa, reusind chiar sa se angajeze in cadrul Departamentului Trupelor de Graniceri. Abia anul trecut politia a depistat ca tipul este un pseudospecialist.

Peste hotare, diploma de absolvire a institutiilor superioare din Moldova face de la 2.000 la 10.000 de dolari. Anul trecut zeci de angajati ai Ministerului Educatiei din Israel au fost depistati ca sunt titulari ai diplomelor false de doctorat si masterat ai Universitatii Pedagogice "Ion Creanga" din Moldova. Acestia cereau sa fie promovati in functie si sa li se mareasca salariul. Pentru a limpezi apele, Ambasada Israelului in R. Moldova s–a adresat la institutia de invatamant din Chisinau. S–a depistat ca falsificatorii pentru perfectarea diplomei au folosit semnatura unui decan care a decedat acum sapte ani. In plus, acestia au utilizat stampile vechi ale universitatii, iar denumirea ministerului si specialitatilor au fost schimonosite.

Potrivit Articolului 361 al Codului Penal al R. Moldova, confectionarea, detinerea, vanzarea sau folosirea documentelor oficiale, a imprimatelor, stampilelor sau sigiliilor false se pedepseste cu privarea de libertate pe un termen de la 1 la 5 ani sau cu o amenda de pana la 600 unitati conventionale. Potrivit Departamentului Urmarire Penala din cadrul MAI, in primele patru luni ale a.c. au fost retinuti 7 falsificatori de diplome si doi posesori de acte false.

In ultimii doi ani politia nu l–a prins cu "diploma–n sac" pe nici un "boss" din institutiile de stat. Numai "gainari" au ajuns in arestul oamenilor legii. Comparati! In anii 2000–2001, Serviciul de Informare si Securitate a depistat peste 80 de "specialisti" angajati in cadrul inspectoratelor fiscale, Ministerului de Interne, Departamentului Controlului Vamal, Centrului pentru Combaterea Crimelor Organizate si Coruptiei etc. Desi au fost intentate 60 de procese penale, nimeni nu a fost tras la raspundere, "diplomatii" fiind eliberati in baza legii despre amnistie.

Anume din acest considerent in ultimii ani nu mai e in voga vanarea functionarilor cu diplome false. Unii politisti ne–au declarat sub umbrela anonimatului ca lupta cu "licentiatii" din institutiile de stat le ia mult timp si efort, insa rezultatul este egal cu zero. De regula, retinutii sunt amnistiati sau condamnati la 2–3 ani de puscarie cu suspendarea pedepsei...

Irina CODREANU, pentru Ziarul de Garda


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com