Grigore Gorea |
Marti, 24 mai, Curtea de Apel Chisinau a lasat in vigoare verdictul preliminar arestul pentru 30 de zile dat fostului angajat al CCCEC, Grigore Gorea, de instanta de judecata. Grigore Gorea este cel care, in decembrie 2004, a dezvaluit modul in care a fost fortat de maimarii sai sa fabrice probele in dosarul penal al exdemnitarilor Primariei, Serafim Urecheanu si Vladimir Serban. Singura declaratie facuta presei de Gorea in dimineata zilei de 24 mai, in holul Curtii de Apel, a fost: "Sper ca dreptatea va triumfa!"
Sunt ofiterul care a efectuat urmarirea penala pe parcursul a trei luni de zile, in cadrul dosarului penal intentat pe faptul depasirii atributiilor de serviciu ale factorilor de decizie ai Primariei municipiului Chisinau, la procurarea celor 40 de ambulante pentru Spitalul de Urgenta. Presiunea la care am fost supus si, nu in ultimul rand, faradelegile care se comit la CCCEC, unde am activat pana mai ieri, numi dau dreptul moral sa tac...(din discursul ofiterului de politie Grigore Gorea de la 23 decembrie, 2004 )
In luna decembrie 2004, imediat dupa ce Gorea, demisionand din functia de ofiter al CCCEC, a denuntat public, in fata unei camere de luat vederi, toate ordinele superiorilor sai si ale primviceadjunctului procurorului general de "ai pune la puscarie pe demnitarii Primariei, Serafim Urecheanu si Vladimir Serban", precum si faptul ca dosarul penal intentat acestora a fost fabricat, ofiterului Gorea, care facuse dezvaluiri socante, sa ales cu initierea unei urmariri penale in cadrul unui dosar intentat in 2001 si clasat in 2002. Saptamana trecuta, la 18 mai, Grigore Gorea a fost retinut, actualmente fiind inchis in buncherul izolatorului de detentie preventiva a IGP Chisinau. Seful sectiei urmarire penala pe cazuri exceptionale din cadrul PG, Sergiu Garabagiu, nea declarat ca, in conformitate cu invinuirile care iau fost prezentate, acuzatorul de stat va cere instantei de judecata condamnarea lui Gorea la privatiune de libertate pentru cel putin 10 ani!
Acelasi procuror a declarat ca, in prezent, "ofiterul" este invinuit de faptul ca, in 2001, pe cand activa in functia de sef adjunct pe ancheta al CPS Botanica, ar fi incetat, urmarirea penala impotriva a doi escroci "specializati" in furturi din apartamente si masini, tot ei fiind si denuntatii Interpolului. Garabagiu mai aminteste ca anchetatorul de politie, Gorea, ar fi primit de la indivizii anchetati si lasati in pace ulterior, o camera de luat vederi "Sony" in valoare de 400 de dolari. Se presupune ca aceasta suma ar fi fost ceruta de Gorea pentru crutarea lor. In 2001, pentru pozitia manifestata fata de presupusii infractori, Gorea a fost cercetat penal pentru "abuz de serviciu", ulterior, dosarul fiind clasat in faza incipienta, deoarece, in urma investigatiilor, banuitul nu a fost gasit vinovat si versiunea, potrivit careia acesta ar fi fost "cumparat" cu o camera de luat vederi, nu sa adeverit.
In discursul sau din 2004, legat de demisia de la CCCEC, Gorea facuse publice pana si unele expresii confidentiale ale primviceprocurorului, Valeriu Gurbulea: ""Stii, am fost azi la dl Voronin (si arata cu degetul la portretul sefului statului) si am mancat asa un frecus, ca de ce secretarul CMC, dl Sarban, sta acasa, langa sotie, si nu la voi, in subsol". Aflanduma in biroul dlui Gurbulea, acesta mia mai reprosat: "Cum bre, dle Gorea? Urecheanu isi incalzeste ouale in incubatoarele celea pe care lea cumparat si noi stam, si ne inchinam la dansul"", citat din monologul lui Gorea despre discutia sa cu Gurbulea.). In cadrul unei atare discutii cu ofiterul care instrumenta cazul angajatilor Primariei (n.r.: in fata camerei de luat vederi, Gorea a spus ca discutase cu Gurbulea pentru prima data), primviceprocurorul sa straduit sa impuna o anumita doza de sinceritate pentru ai crea acestuia iluzia unui confident sigur, intentionand sal manipuleze pe Gorea. Demascarea publica, facuta de Gorea, a socat opinia publica. Persoane care cunosc calitatea presedintelui Voronin de a provoca lupte inechitabile intre maimicii sai si abilitatile lui Gurbulea de a organiza diferite provocari incendiare, lau avertizat pe Gorea ca, in urma acelui discurs, libertatea si viata sa si a familiei sale sunt in pericol. Postfactum, acesta a fost de negasit pentru ziaristii care il cautau pentru vreo declaratie de presa. In fine, nu arestul lui Gorea a socat acum, ci faptul ca dansul se mai afla in Moldova.
Potrivit avocatului, Vasile Nicoara, la momentul arestului "ofiterul" era angajatul oficial al unei firme din Chisinau. "A fost peste hotare, dar na intentionat sa ramana sau sa se ascunda acolo. Nu avea motive. In pofida faptului ca dosarul penal "Gorea" fusese reluat in decembrie 2004, el a fost infirmat despre reluarea urmaririi penale abia la 18 mai, cand a fost retinut de colaboratorii CCCEC", afirma avocatul. Potrivit procurorului, Cornel Bratunov, ordonanta de invinuire si mandatul de arest ii fusesera eliberate suspectului in luna aprilie 2005, ocazie cu care dansul a fost anuntat in cautare, pe motiv ca era de negasit. La randul sau, aparatorul insista ca clientul sau nu a fost invitat de organul de urmarire penala pentru a fi audiat, citatiile fiindui expediate pe o adresa straina. Referitor la invinuirile care i se aduc lui Gorea, aparatorul mai spune ca, in 2001, fiind efectuate toate masurile de ancheta necesare, sa decis, in conformitate cu prevederile legislatiei in vigoare, clasarea acelui dosar. Ulterior, nu au fost stabilite circumstante noi sau aspecte fundamentale care ar fi contestat hotararea, impunand reluarea procesului.
Procurorul Garabagiu a declarat presei ca au ajuns sal cerceteze pe Gorea intamplator, in toiul investigarii unui caz penal in privinta unor terte persoane. Garabagiu afirma ca, pe cazul "Gorea", sa reusit deja si interogarea "banditului cu videocamera" care continua sa depuna marturii impotriva lui Gorea. Mai urmeaza a fi interogati, potrivit procurorului, si alti martori pentru a identifica responsabilii care au permis incetarea dosarului pentru "abuz de serviciu", intentat anterior lui Grigore Gorea. Intrebati daca lui Gorea ia fost solicitata vreo declaratie, doi procurori miau raspuns intrun glas: "Gorea e in "podval"!"
Surse avizate afirma ca explicatia lui Garabagiu despre felul in care sa ajuns la investigarea lui Gorea, este o legenda gandita la PG pentru a musamaliza actul de razbunare pus la cale de Procuratura. Totodata, primviceprocurorul Valeriu Gurbulea, care a fost, pur si simplu, "dezgolit" de acel discurs, a reusit, acum, sasi regleze conturile cu Gorea, spun sursele. "Exofiterul CCCEC a crezut si crede naiv cai va reusi sa "triumfe adevarul", dupa ce a incercat sai confrunte pe atatia...", constata surse versate.
Intrebat de noi daca arestarea lui Gorea este o razbunare din partea sa, primviceprocurorul Valeriu Gurbulea a declarat: "Dosarul de suspectie a lui Gorea a fost demarat cu mult inaintea investigatiilor noastre in raport cu el...", subliniind ca "din motiv ca am fost pomenit in dezvaluirile lui, mam autorecuzat de orice control asupra acestui dosar penal, luat in gestiune de insusi procurorul general. Dosarul pentru "abuz de serviciu" (n.r. 2001) anticipeaza declaratiile facute de el la televiziune, fiind clasat, la acel moment, prin musamalizare".
La CCCEC, Octavian Bejan sa eschivat de la comentarii pe marginea cazului, argumentand ca Gorea nu mai este angajatul lor. Dansul a mai declarat ca conducerea veche, exdirectorul Roibu, la angajat pe maiorul de politie si exofiterul superior de urmarire penala pe cazuri exceptionale, Grigore Gorea. La momentul angajarii, informatia care parvenise de la MAI, nu continea date compromitatoare. De la CCCEC, Gorea sia prezentat singur demisia, a mai spus Bejan.
Exprimarul Serafim Urecheanu a calificat cazul drept "continuare de rafuiala politica, deoarece Grigore Gorea a fost singurul care nu a rezistat presiunilor puterii de a continua anchetarea neintemeiata a mea si a secretarului CMC", mentionand ca exofiterul CCCEC este singurul exreprezentant al organelor de urmarire penala care a avut curajul sa recunoasca ca a fost impus sa lucreze la comanda. Din cauza ca na mai dorit sa execute ordinile de falsificare a probelor in dosarele respective, comenzi care veneau din partea conducerii institutiei sale, a Procuraturii si Presedintiei, a fost razbunat cu arestarea sa. Cine si ce fel de protectie putea sai asigure?
...Este o lege nescrisa a procurorilor de a se razbuna in felul acesta cu cei care le strica planurile. Atata timp, cat organele de represiune nu vor sti sa dea o interpretare cel putin filosofica a realitatii, asemenea lucruri, si chiar mult mai grave, se vor intampla in societatea noastra. In astfel de conditii, cel experimentat il va invinge intotdeauna pe cel care crede naiv "in triumful dreptatii"(din viziunile avocatului Mari, din sanatoriul Villete, citat in opera lui Paulo Coelho). "Dar oare comenzile si expresiile vulgare ale sefilor CCCEC si ai PG nu sunt "abuzuri de serviciu" si "depasiri exagerate ale atributiilor de serviciu?", ne intrebam.
Aliona AVRAM