Nr. 41 (26 mai 2005)

 Investigatii

Relatiile moldo–romane in prizonieratul comunistilor
Din momentul proclamarii independentei R. Moldova, parlamentarii au pus in discutie problema activitatii Comisiei Interparlamentare Moldova–Romania. Continuare 

Abuz de serviciu sau abuz de razbunare?
Marti, 24 mai, Curtea de Apel Chisinau a lasat in vigoare verdictul preliminar — arestul pentru 30 de zile dat fostului angajat al CCCEC, Grigore Gorea, de instanta de judecata. Continuare 

Muzeul ca o anexa a unui hotel de lux
Disputatul santier al Hotelului cu 5 stele, de pe str. Stefan cel Mare din Chisinau, ramane conservat Continuare 

«Absolventii–fantome» fac legea in Moldova
Astazi, pentru a obtine o diploma de studii superioare nu mai este nevoie sa "tocesti" zile si nopti in biblioteca, pentru a sustine cu brio examenele de inscriere la facultate, ci doar sa platesti 300 de dolari... Continuare 

Muzeul ca o anexa a unui hotel de lux

Muzeul National de Arte Plastice continua sa se ruineze.

Muzeul National de Arte Plastice, fondat in 1939 de catre sculptorul si pictorul Alexandru Plamadeala, cu sprijinul unui grup de artisti plastici basarabeni, risca sa se ruineze completamente. Scandalurile declansate in perioada electorala, arestarea unor functionari ai Primariei sub pretext ca, la finele anului 2002, SRL "Monte–Nelly" si Primaria Chisinau ar fi semnat un contract fraudulos de vanzare–cumparare a unui lot aferent, nu au avut vreun impact asupra starii deplorabile a Muzeului.

"Au fost simple jocuri de interese, Muzeul fiind plasat pe rol de mar al discordiei. In realitate, nimeni nu a avut interes real sa restaureze acest important monument", afirma muzeografii, solicitand respectarea anonimatului.

Ei afirma ca, in anii de la urma, acest Muzeu risca sa–si repete o alta pagina, mai veche, din biografia sa, cea inregistrata pe timp de razboi, in vara anului 1941, cand fondurile acestei institutii fusesera evacuate la Harkov, disparand, ulterior, integral.

FISIER ISTORIC

Actualul muzeu este inaugurat in noiembrie 1944, detinand la inceput 51 de tablouri, 5 sculpturi si 49 de foi grafice, toate aduse de la Moscova.

In prezent contine circa 30 mii de exponate, achizitionate de la artisti plastici basarabeni, de la colectionari si din alte surse. In ianuarie 1994, din lipsa de surse financiare, completarea fondurilor a fost suspendata.

Colectiile sunt structurate pe compartimente:

arta medievala (icoane, obiecte de cult, tiparituri vechi, creatie populara);

arta plastica din Moldova (picturi, sculpturi, lucrari de arta decorativa, grafica de manuscris din sec. XV—XVIII);

opere ale artistilor plastici basarabeni din sec. XIX si inceputul sec. XX (V. Okusko, P. Silingovschi, E. Malesevschi, A. Baillayre, Al. Plamadeala);

opere ale artistilor plastici contemporani (I. Vieru, M. Grecu, V. Rusu–Ciobanu, G. Sainciuc, E. Romanescu, A. David, C. Cobizev, L. Dubinovschi, Il. Bogdesco, A. Zevin, F. Hamuraru, E. Bontea, S. Cuciuc, Gh. Vrabie, Iu. Canasin, A. Colabneac, E. Childescu, M. Saka–Racila s.a.);

arta vest–europeana (picturi, grafica, desene, acuarele ale pictorilor flamanzi, olandezi, italieni, francezi, germani);

arta orientala (grafica japoneza).

Din 1995, sediul central al Muzeului, aflat in doua edificii, unite printr–o galerie: casa proprietarului Hertza, in stil baroc, si casa proprietarului Kligman, in stil clasic, e in restaurare.

In prezent, desi scandalul arestarilor functionarilor Primariei presupunea demararea lucrarilor de restaurare a Muzeului de pe str. Stefan cel Mare, acest edificiu ramane inchis cu lacate ruginite. Cei cativa paznici, singurii care pot fi intalniti in curtea acestei institutii, sustin ca, pe undeva, cativa restauratori ai lucrarilor din fondurile muzeului lucreaza, totusi. Incercam sa–i gasim. Insotiti de un caine obosit, trecem pe langa fragmente de monumente... Chiar si un vizitator neinitiat in constructii observa ca Muzeul se surpa, "intra in pamant", acolo de unde nimeni, niciodata, nu–l va mai putea ridica. Usi incuiate, lacatele sugerand ca nu au fost deranjate demult. Restauratoarele nu mai sunt de gasit, astfel incat o vizita la santierul din preajma devine una la fel de oportuna.

Un hotel din viata unui muzeu

Dintr–un panou fixat la inaltime aflam ca scandalosul santier e al unui Complex hotelier cu cinci stele, construit de I.M. "Star Bait Company", sub egida proiectantilor de la Institutul de Arhitectura si construit de S.A. Monolit.

Vizavi de aceasta constructie, la 5.08.2003, SRL "Monte–Nelly" si I.M. "Star Bait Company" semneaza un contract de vanzare–cumparare in valoare de 15 milioane 451 mii 590 lei (circa 1 milion 110 mii dolari). Surse din cadrul "Star Bait Company" afirma ca in scopul efectuarii acestei tranzactii intreprinderea respectiva a solicitat de la Victoria Banc un credit in valoare de 1 milion de dolari care, potrivit acestora, a presupus multiple responsabilitati, inclusiv financiare. Aceleasi surse citeaza din contract ca, atunci, adica in august 2003, tranzactia a fost efectuata la preturi comerciale, motiv din care, SRL "Monte–Nelly" si–a asumat obligatia de a reconstrui Muzeul. Intre timp, responsabilii de reconstructie au parasit R. Moldova. "Star Bait Company" a continuat constructia achizitionata la etapa "0", iar Muzeul National de Arte Plastice a ramas neatins.

Acelasi lucru nu poate fi remarcat in raport cu trei functionari ai Primariei, retinuti in plina campanie electorala si cercetati penal in stare de arest. Fostul viceprimar, Ion Paladi, arhitectul–sef al orasului, Vladimir Modarca si seful adjunct al directiei funciare a Primariei, Alexei Cebanenco, sunt acuzati de faptul ca ar fi prezentat informatii false Consiliului Municipal, in ce priveste terenul aferent Muzeului de Arte, acordat firmei "Monte–Nelly" pentru constructia unui hotel de elita, prejudiciind statul cu 10 milioane de lei. Indirect, functionarii Primariei sunt acuzati si de faptul ca, in urma tranzactiei respective, proprietarii viitorului hotel nu au respectat conditia contractuala care prevedea reconstructia Muzeului.

«Argumente electorale»

Cat priveste Muzeul... In perioada alegerilor, au avut loc niste "plimbari" prin sediul institutiei. "Sub pretextul ca au adus vopsea, niste persoane au lasat in sediul Muzeului cateva cutii cu sticle suspecte care, ulterior, au servit in calitate de "argumente electorale", utilizate de PCRM impotriva BMD", sustin surse avizate.

Tot de perioada respectiva mai tine un eveniment. Amintim aici despre intalnirea, la Chisinau, a presedintelui R. Moldova, Vladimir Voronin, cu John Litzenberger, vicepresedintele Companiei "Marriott International Incorporated", care, potrivit unui comunicat oficial, l–a informat pe seful statului despre dorinta companiei "Marriott" de a edifica la Chisinau un complex hotelier de clasa lux, in conformitate cu strategia de dezvoltare a retelei de hoteluri "Marriott" in regiunea sud–est europeana. In prezent, reteaua "Marriott", companie a carei istorie incepe in anul 1927, cuprinde circa 3 mii de hoteluri de diferite clase in intreaga lume.

Atunci Voronin a salutat intentia companiei "Marriott International" de a–si extinde activitatea in Moldova, iar surse avizate admiteau ca santierul care a provocat arestarea celor trei functionari municipali si tergiversarea reconstructiei Muzeului i–ar putea reveni, in contextul unor circumstante, retelei "Marriott" si nu numai.

Surse din cadrul "Star Bait Company" nu au negat aceasta versiune, afirmand: "Marriot nu lucreaza cu noi, ci cu Guvernul..." Surse oficiale din cadrul companiei "Marriott International Incorporated" au lasat fara raspuns solicitarea Ziarului de Garda.

Presedintii pozeaza

Am incercat sa aflam mai multe despre perspectivele Muzeului uitat de autoritatile acestui stat, inchis pentru reconstructii de la 1995 incoace, adica de 10 ani. Victor Stepaniuc, presedintele Comisiei parlamentare pentru cultura, stiinta, invatamant, tineret, sport si mass–media, ne–a declarat ca, pana la urma, prin judecata se va ajunge ca cei responsabili de constructia hotelului sa reconstruiasca Muzeul.

Am vrut sa aflam si cine dintre fostii guvernanti s–a interesat, totusi, de edificiul sortit ruinarii? Mircea Snegur? Petru Lucinschi? "Greu de spus", ne–au declarat surse din cadrul administratiei Muzeului. Cert e ca, de ceva timp, si unul, si altul, au drum spre blocurile acestei institutii, spre cele in care, deocamdata, se mai poate intra fara a te supune riscurilor risipirii. Ce fac presedintii cand vin la Muzeu? La sugestia actualului presedinte, ex–presedintii R. Moldova pozeaza, portretele lor urmand a fi expuse la Presedintie, in cadrul unei galerii a presedintilor. Aflam de la muzeografi ca atunci cand au intrat pentru prima data in sediul Muzeului de Arte s–au aratat ingroziti de dezastrul in care se afla acest vechi monument de arhitectura.

Aneta GROSU


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com