Nr. 39 (12 mai 2005)

 Investigatii

Tiraspolul vinde rachete
Trei rachete Alazan cu incarcaturi nucleare urmau sa fie vandute la 9 mai de la Cobasna reprezentantilor unei grupari islamice din Asia. Continuare 

Refugiu din cumplita tara
Procuratura Generala a urmarit–o pe Eugenia Duca si in America, intentandu–i un dosar penal pentru tradare de patrie Continuare 

Cultura "ascultata" la Biroul CC
Anii '70 ai secolului trecut s–au inscris in istoria RSSM drept ani de ascensiune in cultura. Procesul de numire in functie de raspundere a bastinasilor, inceput la sfarsitul anilor '60 Continuare 

Valeriu Pasat va fi judecat
La sfarsitul saptamanii trecute, Procuratura Generala (PG) l–a pus sub invinuire definitiva pe Valeriu Pasat Continuare 

Refugiu din cumplita tara

Numeroase personalitati publice de la noi, care au emigrat peste hotare, sunt persoane vizate anterior in anchete penale. Cei care deocamdata nu au fost urmariti penal, risca sa ajunga intr–o astfel de situatie. Zi de zi ne convingem ca "presiunile organelor de urmarire penala, exercitate la comanda" sunt cauza din care persoane publice de la noi refuza sa mai locuiasca in Moldova.

Razboiul din Transnistria, coruptia din organele statului, rafuiala factorilor de decizie cu oamenii de afaceri, sunt principalele motive din care Moldova este abandonata de personalitati proeminente, din cele mai prestigioase domenii de activitate. Pleaca jurnalisti, profesori, academicieni, oameni de afaceri, maestri in arta, pictori si sportivi…

E usor de imaginat cat de mare este presingul si coruptia din organele de urmarire penala de la noi, in situatia in care, cunoscutei femei de afaceri, Eugenia Duca, care, in urma aplicarii nelegitime a urmaririi penale si a detentiei abuzive, fapt confirmat si de instantele judiciare nationale, a solicitat azil politic peste hotare, Procuratura Generala i–a intentat un dosar penal pentru "tradare de patrie".

Este un caz pe cat de ridicol, pentru unii procurori care, se zice, au facut mult haz pe seama calificarii date de procurorul care a intentat acest dosar penal pe faptul aflarii Eugeniei Duca in SUA, pe atat de tragic pentru oamenii de rand care risca sa umple puscariile, oricand vreunui procuror i s–ar nazari ca ploua urat. Amintim ca femeia de afaceri Eugenia Duca a fost subiectul unor litigii civile si penale, judecandu–se cu businessmanul Ion Andoni. In fine, chiar daca a fost persecutata pana si cu retinerea in detentie, Eugenia Duca a fost indreptatita in instanta, fiindu–i achitat dosarul penal si beneficiind de castig de cauza in cateva dosare civile. Unii ex–procurori, dintre cei implicati in instrumentarea cazului Duca–Andoni, afirma ca, in pofida dezacordului lor vizavi de intentarea si trimiterea fara temei in instanta de judecata a dosarului penal in care Eugenia Duca, potrivit invinuirii aduse, era acuzata de sustragerea unor bunuri patrimoniale, a unor credite, dar si de partajarea ilegala a averii, fiindu–i sechestrat si centrul comercial CHRIS, procurorul general de atunci, Vasile Rusu, a insistat asupra trimiterii acestui dosar penal in instanta de judecata. In prezent, Eugenia Duca a solicitat la CEDO recuperarea prejudiciului material si moral in suma de 4 mii de Euro pentru tragere ilegala la raspundere penala, pentru arestare preventiva si pentru alte episoade ce deriva din abuzurile comise de organele de drept, a declarat, pentru Ziarul de Garda juristul Vitalie Nagacevschi. Potrivit acestuia, la nivel national, cererea a fost satisfacuta de instanta de judecata, prejudiciul fiind estimat la suma de 150 mii de lei. Deoarece fostul partener de afaceri al Eugeniei Duca nu se putea impaca cu statutul de "infrant", citarea femeii de afaceri in diferite procese civile nu mai are sfarsit, ultimul, la randul sau, implicand in rafuielile sale cu aceasta femeie si alti barbati… chiar de la Procuratura Generala… Din cauza numeroaselor probleme, antreprenoarea a emigrat peste hotare. Potrivit avocatilor sai, momentan se afla in statul Kentucky din SUA, unde a solicitat azil politic si urmeaza sa revina in Moldova in perioada summit–ului presedintilor statelor riverane Marii Negre, la care aceasta va participa in calitate de invitat oficial. Avocatii sai, Igor Dominico si Marin Popa ne–au confirmat intentarea, la initiativa procurorului Tudor Suveica, seful Procuraturii Anticoruptie din cadrul PG, a unui dosar penal "pentru tradare de patrie". Avocatii au mai afirmat ca, in favoarea respectivei incriminari, a fost sechestrat din nou centrul comercial CHRIS, patronat de Eugenia Duca. Potrivit avocatilor, dosarul penal a fost clasat in cele din urma, intentarea lui fiind o absurditate relevanta. Dansii au refuzat sa faca mai multe dezvaluiri vizavi de acest caz, argumentand ca problemele clientei lor mai continua.

Mai multe surse, contactate pentru verificarea existentei acelui dosar, au conchis ca faptele procurorului nu sunt o simpla stupiditate, ci si un vadit abuz de putere din partea responsabilului care, pe de alta parte, a permis, imixtiunea unor factori din afara in activitatea interna a procuraturii. Totodata, sursele spun ca procurorul Suveica, care si–a pus rezolutia pe acest dosar penal, era neclintit in pozitia sa fata de aflarea Eugeniei Duca in SUA, refuzand sa recunoasca absurditatea unui astfel de dosar.

Aceleasi surse mai afirma ca ex–partenerul de afaceri al Eugeniei Duca, Ion Andoni, batea cararile pe la Procuratura Generala. Pe un ton ironic, sursele incearca sa justifice obisnuinta cantemireanului Ion Andoni de a se sfatui cu fostul procuror de Cantemir, Tudor Suveica, dar si cu actualul consilier prezidential, Sergiu Mocanu, originar si el din Cantemir. Acestea sustin ca relatiile au o anumita longivitate si se trag inca inainte de conflictul legat de partajarea afacerii CHRIS. Sub acoperirea anonimatului, un avocat ne–a declarat ca Sergiu Mocanu "a iesit la el, sugerandu–i sa se retraga din apararea Eugeniei Duca". Prim–adjunctul procurorului general, Valeriu Gurbulea ne–a declarat, in legatura cu dosarul de "tradare de patrie", ca acesta a fost "o greseala, o eroare, un dosar pripit si neintemeiat al procurorilor". "Nu cred ca dosarul are vreo legatura cu femeia de afaceri Duca. In prezent dansa nu mai e sub urmarire penala. Mai ales pentru tradare de patrie. Greseala a fost reparata, dosarul fiind clasat. Intr–o discutie, viceprocurorul Alexandr Stoianoglu a ras cu pofta de nastrusnicul dosar intentat de un procuror din subordinea lui Tudor Suveica. Toate materialele cazului se gasesc la Procuratura…", a mai precizat Gurbulea. Intrebandu–l daca fapta procurorului responsabil de caz, este "neglijenta" sau "abuz de serviciu" si cum trebuie pedepsit, conform legislatiei in vigoare, procurorul "care a gresit", Gurbulea a evitat sa dea un raspuns clar.

Potrivit Codului penal, articolul 337 — tradarea de patrie(al. I) inseamna fapta savarsita intentionat de un cetatean al R. Moldova in dauna suveranitatii, inviolabilitatii teritoriale sau a securitatii de stat si a capacitatii de aparare a R. Moldova, prin trecerea de partea dusmanului, spionaj, divulgare a secretului de stat unui stat strain, unei organizatii straine sau reprezentantilor lor, precum si acordarea de ajutor unui stat strain la infaptuirea activitatii dusmanoase impotriva R. Moldova. Infractiunea se pedepseste cu inchisoare intre 16–25 de ani sau cu detentie pe viata.

Reiesind din textul expres al acestui articol din Codul penal, in cazul dezvaluit mai sus, SUA, care au gazduit–o pe Duca, oferindu–i protectie in situatia in care avea nevoie urgenta de a iesi din mediul intolerant si ilegal pe care il provocau demnitarii si procurorii de la noi, au fost desemnate intr–un document oficial (n.r. dosarul penal) "dusmanul tarii noastre". Acesta este un abuz care isi lasa amprenta la nivel de politica a statului, anume procurorul care a intentat dosarul este cel care ne sfideaza in fata altor state, fapta pentru care acesta urma sa fie sanctionat conform legislatiei. Despre ce fel de tradare de patrie poate fi vorba in conditiile in care in R. Moldova functioneaza legea cu privire la dubla cetatenie si la libera circulatie?! mi–au sugerat sa intreb sursele vizate. Plus la toate, potrivit surselor, demararea unor astfel de dosare nu este de competenta Procuraturii, ci a SIS–ului. Anterior, si acest organ de drept a amuzat lumea, intentandu–i unui ex–politist un dosar penal pentru "tradare de patrie". "Ulterior, dosarul respectiv a fost clasat, dar pana la aceasta ne–am amuzat cu totii", spun surse de la MAI. Daca trasnaile acestor procurori ar fi tolerate, ne–am putea pomeni cu mii de dosare intentate emigrantilor moldoveni care muncesc in afara, sprijinind economia R. Moldova.

«Tradarea» fotbalistelor

Saptamana trecuta, cinci fotbaliste, din cadrul unei echipe de fotbal femenin, care participasera la un campionat in Italia, au refuzat sa se intoarca in Moldova, ramanand in Italia. Seful Directiei pentru Combaterea Traficului de Fiinte Umane a MAI, Ion Bejan ne–a declarat ca acesta nu este un caz culpabil de a fi supus urmaririi penale, deoarece fetele nu–si dobandisera, in mod ilegal viza, ele fiind cu certitudine fotbaliste. Potrivit lui Bejan, in directia lor au fost intentate mai multe dosare penale unor angajati ai organizatiilor obstesti care le aranjau, prin falsificarea documentelor de obtinere a vizei, unor persoane din afara, plecarea in strainatate, fabricandu–le si legitimatii de membru al acestor organizatii. Reprezentantii acestei directii au retinut anterior un grup de 54 de astfel de "sportivi". De obicei, organizatorilor acestor plecari, printre care, in actele de la politie au figurat si persoane cu functia de secretar–general a unor asociatii obstesti si sportive, li se incrimineaza "practicarea activitatii ilicite de intreprinzator" sau "falsul de acte". Nu putem sa le incriminam actiunea de migratie ilegala, deoarece Codul penal nu prevede asa ceva, a mai spus Bejan.

De mentionat ca si actualul ministru al Apararii, Valeriu Plesca, declara

anterior, in cadrul unei vizite oficiale in Europa, ca isi rezerva dreptul de a solicita azil politic, invocand motivul accentuat mai sus: presiunile puterii si ale organelor de urmarire penale.

Recent am aflat ca si ziarista Alina Anghel, de la Timpul de dimineata, a obtinut o bursa de reabilitare in Germania, in urma atacului banditesc la care a fost supusa in 2004. Potrivit colegelor sale, Alina a plecat prin intermediul unei fundatii germane si cu sprijinul Ambasadei Germaniei, in scopul protejarii ei de alte eventuale agresiuni si riscuri.

Cunosc zeci de persoane, ex–colaboratori ai diferitor ministere si departamente de stat, dar mai ales din randul oamenilor de afaceri, care asteapta cu valizele pline cu acte ce justifica acordarea statutului de refugiat politic, fiind pregatite perfect de a pleca din aceasta cumplita tara…

Aliona AVRAM


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com