Cum explicati decalajul enorm creat intre proportia voturilor acordate lui Voronin de electorat, la 6 martie, si cea a voturilor acordate de deputati la 4 aprilie? Am adresat aceasta intrebare catorva dintre membrii COALITIEI 2005 (numarul total al membrilor fiind de 193 organizatii neguvernamentale).
Igor Botan, Asociatia pentru Democratie Participativa (ADEPT):
De fapt, nu iau fost acordate trei voturi din numarul participantilor la alegeri… Pentru mine, cele intamplate au constituit o surpriza, dar nu una foarte mare. Ma refer aici la votul acordat de PPCD. La 23 martie publicasem articolul "Sansa democratiei in R. Moldova". La 4 aprilie, de fapt, sa realizat ceea ce pronosticam in scenariul nr. 3. Sa nu uitam ca, la noi, votul se da pentru cineva si nu neaparat impotriva cuiva. Sa mai intamplat ca, in Parlament, coalitiile postelectorale sa rastoarne situatiile preelectorale. Exista suficiente afinitati intre platformele electorale ale formatiunilor care au votat in favoarea lui Voronin.
Animozitati exista la nivel personal. Comunistii au fost contestati in campania electorala din cauza stilului lor abuziv de guvernare. Din cauza abuzurilor, lumea nu are incredere in comunisti. Si aici exista o dilema: ori acestia isi asuma un angajament si se dezic de stilul lor abuziv, ori nui mai credem. Este trist, dezarmant de trist, ca votarea sa produs fara semnarea anticipata a unor documente care ar contine niste obligatii stricte.
Petru Macovei, Asociatia Presei Independente (API):
Alegerea lui Voronin la functia de presedinte reprezinta o mostra de neglijare crasa a vointei electoratului de la noi. Este inca o dovada ca deputatilor nu le pasa de promisiunile electorale. Alegatorii, de obicei, voteaza niste programe, niste strategii, atunci insa cand alesii ajung in Parlament isi cauta linistiti de treaba. Electoratul PPCD, bunaoara, a votat cu totul altceva decat face liderul acestui partid. Ma gandesc cu tristete la membrii acestei formatiuni care, saraci, chinuiti si obositi, ani in sir, fac campanii electorale PPCDului. Alegatorii sunt carne de tun, sunt niste piste pe care oamenii politici vin la guvernare ca sasi rezolve problemele lor, inclusiv cele economice.
Mihai Godea, Centrul CONTACT:
E dificil sa comentezi situatia creata in Parlament. Daca ar fi existat o candidatura neutra, in jurul careia sar fi coalizat mai multe fractiuni parlamentare, ar fi fost de inteles. Asa, insa… Interesul national, prin care incearca sasi argumenteze votul cei care lau ales pe Voronin, nu ar fi trebuit vehiculat in acest caz. Mesajele de concordie, stabilitate politica, integrare europeana, solutionare a diferendului transnistrean, desi logice, actuale si importante, vor fi intelese cu greu de acei alegatori care, in alegeri, au votat impotriva lui Voronin.
Tadeu Nagacevschi, Asociatia "Generatia mea si a ta", Sangerei:
Parlamentarii au tradat, de fapt, interesele alegatorilor. Multi intuiau aceasta evolutie a situatiei, dar nu intrun mod atat de fariseic. E de vina si sistemul electoral si listele. Daca pe listele formatiunilor, care au votat un presedinte comunist, sau nimerit si persoane caresi respecta principiile si promisiunile electorale, ele nu ar trebui sa poarte raspundere pentru deciziile lui Rosca sau Diacov, pentru ca, la noi, intrun partid, liderul e cel care dicteaza politica formatiunii. E o tradare crasa. Alegatorii trebuie sa inteleaga ca daca la alegerile urmatoare aceste formatiuni vor mai trece pragul electoral, ar fi vai de capul acestui popor. Tragedia noastra e ca liderii partidelor sunt vesnici. Ar trebui instituita Legea Rotatiei, altfel niciodata nu vom mai scapa de tradatori si conformisti.
Vasile Spinei, ACCESINFO:
Atat timp cat ne vom alege deputatii pe liste de partid, vom avea surprize de acest fel. La 4 aprilie alegatorilor lea fost citita o lectie foarte serioasa. Vreau sa cred ca, dupa acea lectie, intro singura noapte, electoratul sa maturizat, la urmatoarele alegeri devenind mult mai atenti si mai independenti in luarea deciziilor. Peste doi ani, la alegerile locale, cei din Parlament se vor confrunta cu mai multe dificultati. Problema lamentarii lor in studiourile TV va disparea, indiscutabil, pe un plan secund.