Nr. 35 (7 aprilie 2005)

 Politic

Pactul totalitarist
Un reportaj "filmat" cu o altfel de camera Continuare 

Guvernul si MAE sfideaza legea si justitia
Centrul de Investigatii Jurnalistice (CIN) a solicitat Departamentului Executare a Deciziilor Judiciare al Ministerului Justitiei executarea fortata a hotararilor Curtii de Apel, prin care obligase Aparatul Guvernului si Ministerul de Externe sa satisfaca cererile de acces la informatie ale ziaristilor. Continuare 

Guvernul si MAE sfideaza legea si justitia

Centrul de Investigatii Jurnalistice (CIN) a solicitat Departamentului Executare a Deciziilor Judiciare al Ministerului Justitiei executarea fortata a hotararilor Curtii de Apel, prin care obligase Aparatul Guvernului si Ministerul de Externe sa satisfaca cererile de acces la informatie ale ziaristilor.

In ianuarie curent ziaristii de investigatie au obtinut castig de cauza in doua procese privind accesul la informatie, initiate impotriva Aparatului Guvernului si Ministerului de Externe. Desi au trecut aproape trei luni de la pronuntarea hotararii judecatoresti, pana in prezent institutiile respective nu au indeplinit decizia instantei, sfidand, cu buna stiinta, Constitutia si legile tarii, afirma Cornelia Cozonac, presedintele CIN.

Potrivit sursei citate, departamentul de investigatii al Asociatiei Presei Independente a solicitat, in luna aprilie 2004, Cancelariei de Stat si MAE informatii cu privire la contractele de promovare a imaginii R. Moldova in presa internationala, incheiate de autoritatile de la Chisinau in perioada 2001–2004, valoarea si sursele din care au fost onorate clauzele financiare. La fel, in luna iunie 2004, CIN i–a solicitat Comisiei centrale de control al veniturilor si proprietatilor din cadrul Cancelariei de Stat informatii cu privire la declaratiile pe venituri ale unor conducatori ai institutiilor centrale ale statului. Structurile respective au ignorat insa demersurile si nu au dat curs solicitarilor de informatie.

In cadrul unor anchete jurnalistice, Centrul de Investigatii a dezvaluit metodele frauduloase de gestionare a banilor publici pentru crearea unei imagini favorabile in presa occidentala primelor persoane in stat, dar si despre luxul care si–l permit unii dintre reprezentantii organelor de drept, care, oficial, au venituri modeste ( "Cioara vopsita", "Pe ai cui bani se odihneste Gurbulea in Antalya?" — disponibile pe www.investigatii.md).

Ziaristii CIN sustin ca dupa ce Aparatul Guvernului si Ministerul de Externe au incalcat dreptul de acces la informatie, acum sfideaza si justitia, prin neexecutarea hotararilor acesteia, dand dovada astfel de nihilism juridic. "Atat timp cat instantele nu vor aplica amenzi functionarilor care incalca Legea privind accesul la informatie, nu ne putem astepta la o schimbare de atitudine din partea acestora, precum si la transparenta in activitatea institutiilor statului", declara in context Cornelia Cozonac.

Potrivit unui studiu privind accesul la informatie, realizat, in anul 2004, de CIN, Asociatia Presei Independente si Transparency International Moldova, printre institutiile centrale care ingradesc cel mai frecvent accesul cetatenilor la informatia de interes public se numara Guvernul, Ministerul de Externe si Inspectoratul Fiscal Principal de Stat.

Centrul de Investigatii Jurnalistice (CIN) a fost constituit in aprilie 2003 de catre un grup de jurnalisti de investigatie si trei organizatii nonguvernamentale de media: Asociatia Presei Independente, Asociatia Presei Electronice si Comitetul pentru Libertatea Presei.


Ziarul de Garda
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com