Nr. 30 (3 martie 2005)

 Social

«Bomba» — Cocktailurile Molotov sau baloane de sapun cu iz electoral
Saptamana trecuta, opinia publica de la noi a fost bulversata de cateva informatii privind depistarea, la Chisinau, a mai multor loturi de sticle inflamabile Continuare 

Grisa Bulgaru intre doi Presedinti
In cautarea unor argumente la dezvaluirile facute in interviul acordat publicatiei "Komsomoliskaia Pravda" de liderul lumii interlope, Grigore Karamalak (alias Bulgaru)... Continuare 

Mafia apartamentelor in dosare ratate
Pentru comiterea unei escrocherii cu apartamente, in toiul "legalizarii" careia, victimele au decedat subit, recent a fost deferit justitiei ex–politistul CPS Buiucani, Oleg Rusica. Continuare 

«Bomba» — Cocktailurile Molotov sau baloane de sapun cu iz electoral

Saptamana trecuta, opinia publica de la noi a fost bulversata de cateva informatii privind depistarea, la Chisinau, a mai multor loturi de sticle inflamabile – asa–nuitele "cocktailuri Molotov", care, potrivit prim–viceministrului de Interne, Vladimir Botnari, ar fi fost pregatite pentru "actiunile teroriste" de dupa alegerile parlamentare din 6 martie. Aceasta dupa ce, in vara anului 2004, directorul Serviciului de Informatie si Securitate (SIS), Ion Ursu, ne convingea, intr–un interviu acordat presei, ca in R. Moldova "nu sunt teroristi", respectiv, nici pericol de acte teroriste.

Sunt aceste "cocktailuri Molotov" semne ale unor posibile "acte de terorism" sau reprezinta niste baloane de sapun care fac parte dintr–un scenariu electoral al partidului de guvernamant, cusut cu ata alba si realizat neprofesionist?

Potrivit declaratiei presedintelui Vladimir Voronin, din 9 februarie curent, formatiunile de opozitie "pregatesc un puci al papusoiului, finantat din exterior". Potrivit DEX–ului, "puci" (de la germ. putsch) insemna "actiune armata a unui grup politic militar care are drept scop rasturnarea prin violenta a unui regim politic, a unei ordini sociale, a unui sef de stat". Prin urmare, la acel moment, seful statului ori poseda informatii despre pregatirea unei actiuni armate, ori lansa primele semnale ale unui scenariu electoral prin care ar putea acuza opozitia de pregatirea unei rebeliuni armate. Este cert ca, la 9 februarie, presedintele cunostea ca, la 21 si 24 februarie, noaptea, vor fi gasite cutii cu sticle inflamabile.

Scenarii suspecte

Este suspect si modul in care au fost "descoperite" "cocktailurile". In sinteza politieneasca de la 22 februarie se spune ca, la 21 februarie, in sectia operativa a Departamentului de Combatere a Crimei Organizate si Coruptiei "a parvenit un sunet de la o persoana anonima, care a declarat ca pe str. Hancesti, 109, niste barbati in uniforma militara camuflata intra in ograda, avand in spate niste saci in care s–ar putea afla substanta explozibila". Sursa citata mai spunea ca stapanul casei a receptionat la pastrare "trei cutii de carton" de la un barbat in uniforma militara. Verificand cutiile, politistii "au depistat cate 8 sticle de vin alb sec demidulce, cate 5 bucati de metal (armatura), cate 2 brichete, cate 2 sticle de sub sampanie, in care se afla substanta exploziva". Ulterior s–a precizat ca "substanta exploziva este benzina".

La 23 februarie, la o conferinta de presa, prim–viceministrul de Interne, Vladimir Botnari, declara ca al doilea lot de "cocktailuri" a fost depistat in incinta Muzeului National de Arte. Spre deosebire de "persoana anonima" care a banuit ca in sacii dusi la casa din str V. Alecsandri "ar putea fi substanta explozibila", anuntand politia, Botnari nu a spus cum au fost "descoperite" sticlele cu inflamabil in cladirea Muzeului. El a precizat, insa, ca, intr–o cutie, a fost depistata o foaie pe care era schitat un plan pe care erau "insemnate cu cruce cladirile Parlamentului, Guvernului, MAI, SIS, CCCEC si Presedintiei". Prin aceste informatii, de fapt, se incearca sugerarea ca respectivele institutii de stat ar fi putut fi atacate "de teroristi", singurul argument in acest sens fiind sticlele cu inflamabil, descoperite la Muzeul de Arte, aflat in preajma Presedintiei, SIS–ului si Parlamentului. Din filme cunoastem ca teroristii pregatesc planuri cu insemnarea obiectelor care vor fi atacate. De regula pe astfel de planuri sunt insemnate obiecte secrete, sau, in cazul in care teroristii sunt straini localitatii respective, locul unde pot fi gasite aceste obiecte. Parlamentul, Guvernul, MAI, SIS, CCCEC, Presedintia, toate se gasesc pe bulevardul central din capitala si sunt cladiri pe care le cunosc, nu doar toti chisinauienii, ci si majoritatea cetatenilor tarii. Atunci apare intrebarea, pentru ce era necesar asa–numitul plan cu indicarea institutiile puterii?

"Probe" electorale la fata locului

Lucru care pare si mai straniu este ca, in cutiile cu sticle inflamabile, au fost "gasite" si brosuri ale BMD, precum si numarul de telefon al presedintelui Uniunii Nationale a Veteranilor Razboiului pentru Independenta (UNVRI) Eduard Maican, candidat la functia de deputat pe listele BMD. Cadrele "operative" cu "depistarea" brosurilor BMD au fost difuzate in emisiunea Rezonans, a lui Constantin Staras, cunoscut pentru actiunile denigratoare la adresa opozitiei si pentru "slavirea" PCRM. Botnari l–a invinuit direct pe Maican si pe alti doi combatanti, la fel candidati pe listele BMD, ca fiind autorii acestor planuri "teroriste". Oare sunt atat de incopetenti cei care "pregatesc actiuni teroriste" ca sa lase, impreuna cu explozibilul, si date despre sine? In schimb efectul prezentarii la televiziune a "imaginilor operative" cu "explozibil si brosuri BMD" este unul foarte important in campania electorala.

La 24 februarie conducerea UNVRI respinge acuzatiile aduse de Botnari si il acuza pe ministrul de Interne Gheorghe Papuc de "organizarea mai multor actiuni provocatoare si anticonstitutionale, inclusiv de urmarire si intimidare a conducerii Uniunii".

Stirile despre "descoperirea" sticlelor inflamabile coincid cu declaratia facuta, la 23 februarie, in sedinta Guvernului, de premierul Tarlev, potrivit caruia regimul de la Tiraspol ar fi alocat 40 milioane de dolari la trei concurenti electorali, printre care si BMD, "pentru destabilizarea situatiei in ajunul alegerilor". Nici Tarlev si nici Voronin, care a tinut o conferinta de presa in aceiasi zi, nu au confirmat cu probe aceasta informatie, facand trimitere la "date operative". Si astfel de declaratii lipsite de probe se fac in campania electorala, fapt care nu putea sa nu provoace reactia concurentilor electorali invinuiti ca ar pregati "actiuni teroriste" pe banii Tiraspolului.

"Teroristii" si–au pierdut "bomba" in centrul orasului

BMD a organizat, la 24 februarie, o conferinta de presa in care a acuzat partidul de guvernamant de faptul ca genereaza o "psihoza sociala" si ca pune la cale "o situatie exceptionala", de care ulterior ar fi invinuita "principala forta de opozitie" — BMD. Purtatorul de cuvant BMD, Victor Osipov, declara, cu referire la "surse din cadrul structurilor de forta", ca PCRM "a pus in aplicare un nou plan de destabilizare a situatiei in societate". "Detinem date, despre faptul, ca structurile de forta subordonate puterii, au fabricat scenarii si produc incidente, care ar confirma supozitiile gratuite ale actualului sef de stat, ale primului ministru si ale altor candidati din lista PCRM". Osipov a calificat drept "un truc electoral josnic, cusut cu ata alba" declaratiile despre "pregatirea unui puci" si "inscenarile cu "cocktailuri Molotov". Osipov a relatat si despre cazul gasirii, in dimineata zilei de 24 februarie, pe trotuar, in centrul capitalei, a unei cutii pe care scria in limba rusa "BOMBA" si in care se gaseau opt "cocktailuri Molotov". Cutia a fost gasita de pietoni, iar la fata locului au fost chemati de urgenta zeci de politisti, care au blocat perimetrul "minat". Acest episod e unul si mai incurcat, or, cine pune in cutie cu inscriptia "BOMBA" sticle inflamabile, "pregatite pentru actiuni teroriste", pierzand cutia pe un trotuar din centrul Chisinaului?

Pentru a intelege mai bine scenariul cu "cocktailuri Molotov" am apelat un expert in explozibile din cadrul Armatei Nationale (AN), care, sub acoperirea anonimatului, a spus ca "depistarea sticlelor este un scenariu prost realizat". Sursa citata a mai precizat ca cei care au preparat sticlele "cunosc prea putin despre cocktailurile Molotov", pecizand ca aceste "explozibile" sunt umplute cu motorina, pentru a arde mai mult, si nu cu benzina, asa cum erau sticlele gasite. "Nu inteleg de ce cineva le–ar pregati din timp si le–ar stoca. In cazul in care ai materialele la indemana, acestea se pot prepara timp de doar cateva minute, fara sa te expui pericolului de a fi depistat", a spus expertul AN.

Pentru a verifica veridicitatea "scenariului electoral", am apelat la un expert in PR electoral, Vasile Croitor. El a afirmat ca astfel de "tehnologii murdare" se folosesc in mai multe state din spatiul post–sovietic, in special in Belarus, Rusia si chiar in Ucraina. "Aceasta strategie este foarte simpla si consta in "depistarea unor probe" care ar demonstra legatura concurentului electoral cu structurile criminale, cu structurile mafiote sau cu teroristii. Se face pentru a discredita acest concurent, iar "depistarea" "cocktailurilor Molotov" demonstreaza ca si in societatea noastra, din pacate, se recurge la astfel de actiuni josnice in lupta electorala", a spus sursa citata.

Oleg CRISTAL, pentru Ziarul de Garda


Ziarul de Garda
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
[email protected]