Nr. 30 (3 martie 2005)

 Social

«Bomba» — Cocktailurile Molotov sau baloane de sapun cu iz electoral
Saptamana trecuta, opinia publica de la noi a fost bulversata de cateva informatii privind depistarea, la Chisinau, a mai multor loturi de sticle inflamabile Continuare 

Grisa Bulgaru intre doi Presedinti
In cautarea unor argumente la dezvaluirile facute in interviul acordat publicatiei "Komsomoliskaia Pravda" de liderul lumii interlope, Grigore Karamalak (alias Bulgaru)... Continuare 

Mafia apartamentelor in dosare ratate
Pentru comiterea unei escrocherii cu apartamente, in toiul "legalizarii" careia, victimele au decedat subit, recent a fost deferit justitiei ex–politistul CPS Buiucani, Oleg Rusica. Continuare 

Mafia apartamentelor in dosare ratate

Pentru comiterea unei escrocherii cu apartamente, in toiul "legalizarii" careia, victimele au decedat subit, recent a fost deferit justitiei ex–politistul CPS Buiucani, Oleg Rusica. La Procuratura Generala sunt inregistrate cateva cazuri de escrocherii imobiliare in care, de regula, sunt implicati politisti, notari si pungasi. In situatia in care aceste dosare nu sunt solutionate de organele de ancheta si judecatoresti, victimele constata ca in aceasta retea sunt implicati si procurorii, si judecatorii… In cazul de fata, victimele erau deposedate de apartamente, prin falsificarea semnaturilor in procuri de catre asa–numitii intermediari ai tranzactiilor imobiliare.

Rusica se prezentase la biroul notarului Terezei Anton (strada Titulescu 1), insotit de o alta femeie care prezentand buletinul de identitate al proprietarei, Tatiana Miscenco (ulterior proprietara decedeaza), s–a dat drept aceasta, imitandu–i semnatura. In baza acestei procuri, Rusica a reusit, recurgand si la alte falsuri, sa anuleze viza de resedinta in apartament a fiicei acesteia si sa–si privatizeze locuinta.

Prin urmare, cateva din constatarile procurorilor de la Procuratura Anticoruptie pe marginea acestui caz de pacaleala a posesorilor de apartamente sunt urmatoarele: "Organul de urmarire penala nu a identificat persoana cu infatisare asemanatoare cu a stapanei apartamentului care, profitand de neatentia notarului Tereza Anton, a falsificat semnatura in actul notarial"... Nu au fost adunate destule probe pentru a dovedi ca falsul a fost, constient, trecut cu vederea de catre notarul Tereza Anton. La 31.03.04(peste trei luni de la perfectarea procurii), proprietara Miscenco "a decedat in conditii "stranii", isi incheie investigatiile de ancheta procurorul Radu Dumneanu, fara a specifica daca s–a incercat sa se elucideze cauza mortii ei. Initial, notarul Tereza Anton a fost suspectata de co–participare la infractiunea lui Rusica. Ulterior, ancheta a dispus incetarea suspiciunilor in privinta notarului, motivand ca in actiunile Terezei lipseste elementul infractiunii. Totodata, anchetatorul a conchis ca notarul a dat dovada de iresponsabilitate in serviciu, neverificand autenticitatea semnaturilor si identitatea semnatarei, dispunand sanctionarea disciplinara a ei. Solicitat sa comenteze fapta notarului, Valeriu Smochina, procuror–adjunct al Procuraturii Anticoruptie a declarat ca notarii privati, chiar daca nu sunt persoane calificate cu functie de raspundere cum sunt cei de stat, sunt trasi la raspundere penala conform articolului 361 CPRM, in cazul in care se dovedeste ca au falsificat "premeditat" un act.

Majoritatea dosarelor sunt pierdute

"Escrocheriile in general, sunt foarte greu de dovedit, mai mult ca atat, Conventia cu privire la Drepturile Omului stabileste ca persoanele care nu si–au onorat obligatiile dintr–un contract nu pot fi trase la raspundere penala", sustin sursele Procuraturii Generale. In timp ce mafia escrocheriilor cu apartamente ameninta fara crutare, Procuratura inregistreaza doar cateva dosare penale, intentate, in anii trecuti, escrocilor de apartamente. Seful sectiei control al urmaririi penale a PG, Eduard Harunjen precizeaza ca majoritatea escrocheriilor legate de apartamente, imprumuturi banesti si cedarea gajurilor, sunt litigii civile si se judeca in instanta de judecata. "Majoritatea lor, insa, sunt pierdute. Se constata ca victimele au fost pacalite sa semneze alte acte decat cele care se refereau la raporturile dintre ele", precizeaza Harunjen.

"Intre anii 1996 si 1999, peste 300 de persoane au devenit victimele unei retele–caracatita, din care faceau parte judecatori, procurori, avocati, politisti, notari, bancheri, precum si functionari din diferite structuri statale. Aceasta era dirijata de un oarecare Fiodor Trisin, despre care se spune ca este fost ziarist la agentia rusa de stiri ITAR–TAAS. Sub pretextul ca ar fi reprezentantul unei firme care acorda imprumuturi in bani, individul punea mana pe casele oamenilor care, naivi din fire, se lasau usor amagiti. Cei care incercau sa–si caute dreptatea erau amenintati, torturati si intimidati, astfel incat, pana la urma, se lasau pagubasi. Multi dintre cei care au cazut in plasa lui Trisin au povestit ca in instante nici nu erau ascultati. Ei spun ca oamenii legii manevrau procesele in asa fel ca cei pagubiti sa nu castige. Una dintre victime este Ion Bahnarel, lector USM. El a fost atras in plasa lui Trisin de o verisoara de–a sa, care l–a indemnat sa–si puna in gaj apartamentul cu patru camere pentru a obtine un imprumut de 10.000 dolari. Acestia, pusi in circulatie, aveau sa aduca venituri.. "Chiar pe pragul notariatului, Trisin m–a silit sa semnez o recipisa precum ca am primit 10.000 de dolari si ca mai am dreptul sa locuiesc in apartament o luna". Peste o luna, familia lui Bahnarel a fost fortata de oamenii lui Trisin sa–si paraseasca locuinta. "Intr–o zi, a venit la mine politistul de sector, insotit de niste tipi bine facuti. Dupa cum au lasat sa se inteleaga, acestia faceau parte din corpul de paza al bancii "Vias". Tipii au instalat o usa de metal, fortandu–ma sa parasesc apartamentul", spune Bahnarel. Ulterior, vara–sa a disparut, iar Bahnarel a ramas sa pribegeasca"(fragment din investigatiile API). Vizavi de acest caz, Ziarul de Garda a incercat sa afle ce a urmat in "cariera" lui Trisin si a victimelor escrocheriei sale. Responsabilul de ancheta respectiva, procurorul Valentin Golubciuc ne–a declarat ca

Trisin a fost condamnat, iar soarta victimelor care s–au adresat cu cereri civile in instanta de judecata n–o cunoaste. In prezent, procurorul Golubciuc investigheaza escrocheriile cu apartamente ale unui oarecare Tihanschi, care a pacalit doua doamne si trei domni". "Este un dosar anterior clasat, dar in prezent conducerea PG a propus ca toate dosarele intentate in anii trecuti sa fie duse la capat", a spus Golubciuc.

Intrebat daca instantele judecatoresti solutioneaza, totusi, escrocheriile de bani si apartamente, Anatolie Doga, presedintele Curtii de Apel Chisinau a declarat ca aceste cazuri sunt rezolvate, in pofida faptului ca apelantii prezinta instantei recipise intocmite din capul lor. "Potrivit Codului Civil, orice imprumut banesc trebuie autentificat notarial, iar notarul trebuie sa previna creditorul asupra consecintelor". S–a intamplat oare acest lucru si in cazul decedatei, dnei Miscenco?! Consecintele au fost fatale pentru victima.

Aliona AVRAM


Ziarul de Garda
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com