Nr. 30 (3 martie 2005)

 Editorial

De ce Andrei Ivantoc?
Votati pentru Andrei Ivantoc! Votati Libertatea! Continuare 

6 Martie — un drum in pas cu lumea
Alegerile din 6 martie vor fi o premiera absoluta in politica Moldovei de la est de Prut. Continuare 

Inchideti Nistrul
Iubite frate Andrei Ivantoc, o Dunare de scrisori a curs spre mine de–a lungul vietii. Nici una dintre ele, insa, nu a fost atat de tulburatoare ca scrisoarea ce mi–ai trimis–o din temnita tiraspoleana cu ocazia zilei mele de nastere. Continuare 

Revolutia
"Parafrazandu–l pe Marx si Engels, o fantoma vaneaza fostele regimuri tiranice comuniste din Europoa de Est — fantoma revolutiei oranj" Dick Morris, fost consilier al lui Bill Clinton. Continuare 

De ce Andrei Ivantoc?

Daca cel putin unul dintre liderii politici de ultima ora, sau vreunul cu barba, indesata de atata patriotist, din statul moldovenesc, independent si foarte suveran, ar indura, cel putin pentru o zi, umilintele si torturile detentiei la separatistii smirnovisti, si–ar da, sunt sigur, seama ca o "jertfa" de lista electorala ar fi un lucru prea infim pentru a–si recapata libertatea. Dar cum ar fi sa induri de 13 ani o amemenea detentie, cum o fac Andrei Ivantoc si Tudor Petrov–Popa?!

Pe la noi, insa, ca si prin alte parti, una e sa vorbesti despre suferinte si suferinzi si e cu totul altceva sa treci prin suferinte. Liderii si liderasii, mai mult sau mai putin peltici, incurcati chiar si printre ramurisurile unor fraze din doua cuvinte, unii schimbandu–si partidele si orientarile politice mai des decat isi schimba ciorapii, s–au grabit sa se inghesuie pe liste, uitand de toate pe lume. Vorba cronicarului Miron Costin: "Asa–i hirea neamului nostri, lacoma la innoituri!"

Lacoma si hirea piulitelor insurubate prin partide in ultima vreme. Chiar zilele trecute, o astfel de tanara piulita de prin partile Edinetului, activa politic de vre–o trei luni, minus un an de zile, dar care s–a invrednicit deja de niste granturi din partea unui lideras "hiper–european" imi reprosa telefonic si la comanda ca, pronuntandu–ma in favoarea lui Andrei Ivantoc ii "sustrag" electoratul. Mi–i greu sa spun ce electorat o fi avand si piulita respectiva, cert este ca trebuie sa puna mana pe DEX ca sa se dumireasca cel putin in ce secol suntem.

Sa revenim, insa, la Andrei Ivantoc si la Tudor Petrov–Popa. De nu s–ar fi inregistrat Andrei Ivantoc in calitate de candidat independent, ce folosite ar mai fi fost numele lor in presa portocalie de la noi! S–ar fi publicat chiar si buletinele lor medicale! Si daca n–a fost sa fie, atunci sarmanul Andrei, care din disperare si din dorinta de a putea respira si el, dupa treisprezece ani de tortura, o gura de aer proaspat, si–a propus candiatura pentru alegerile parlamentare, a devenit, brusc, indezirabil nu doar pentru "monopolistii patriotismului", ci chiar si pentru piulitele lor din teritoriu.

Ne intrebam inca o data: de ce nici un partid si nici un bloc electoral nu i–a inclus pe listele lor pe Andrei Ivantoc si pe Tudor Petrov–Popa? Ce s–ar fi intamplat daca lasau in afara listei vreun multimilionar in dolari, care negocia acom 6 — 7 ani cu lumea interlopa cum ar putea fi lichidat in puscaria de la Tiraspol Ilie Ilascu, fiindca admitea ca liderul in cauza e un securist patentat? Sau vreo madama, care s–a pliat dupa toti sefii de stat, unuia mancadu–i rata fripta–n China, iar altui frigandu–i o noapte la Atena. Dar n–a fost sa fie. "Echipele"–s de neclintit, aproape "sacre", chiar daca, dupa 6 martie s–ar putea sa asistam la un avant fara precedent al noii/vechii discipline sportive — alergarea cu sufletul la gura spre tabara invingatorilor.

Iata de ce, sunt convins, ca in situatia actuala, cand in listele electorale e un deficit atat de mare de intelect si de caracter, cand, de la un capat la altul, spectrul politic bate mai mult catre rosu, iar putinii oameni de bine sunt pierduti prin hatisurile numelor conjuncturistilor sau sunt uitati pe la subsolurile listelor, o solutie onesta si corecta, pentru toti cei atasati sincer valorilor democratice si nationale, e sa voteze cu Andrei Ivantoc. Barbatia, rezistenta si jertfa de 13 ani a lui Andrei Ivantoc o merita din plin.

La alegerile parlamentare din 1998, Partidul Fortelor Democratice l–a inclus pe listele sale pe Ilie Ilascu, care a si fost ales deputat. Acest fapt a contribuit la o si mai mare internationalizare a problemei detinutilor politici ai regimului de la Tiraspol. Chiar daca Ilie nu si–a putut exercita mandatul de deputat, sa nu uitam ca prin votul sau a fost validat Guvernul condus de Ion Sturza, singurul care a avut un program coerent de integrare in Uniunea Europeana.

In actualele alegeri era mai lesne ca Andrei Ivantoc si Tudor Petrov–Popa sa fie inclusi pe listele electorale. Ar fi fost o dovada a atasamentului sincer al partidului sau blocului electoral respectiv la valorile europene, o tentativa de a realiza decizia CEDO, ce s–a pronuntat asupra nevinovatiei lui Andrei Ivantoc si a colegilor sai de detentie, cerandu–i Federatiei Ruse, Republicii Moldova si regimului smirnovist sa–i elibereze imediat.

Cu ce obraz vor pleda pe viitor partidele sau blocurile electorale, ajunse in Parlament, pentru eliberarea detinutilor politici, daca i–au uitat intr–un moment atat de important?

Ceea ce n–au voit sa faca partidele antrenate in alegeri, o pot face adevaratii posesori ai puterii in ziua de 6 martie — alegatorii, Dvs., concetateni cu drept de vot. Pledand pentru Andreui Ivantoc le vom demonstra nu doar calailor smirnovisti, ci si intregii lumi, ca suntem un popor demn si drept, care stie sa pretuiasca barbatia, demnitatea si patriotismul demonstrate prin fapte, iar alegerea lui Andrei Ivantoc in Parlament va contribui la eliberarea sa si a lui Tudor Petrov–Popa din detentia separatistilor.

Votati pentru Andrei Ivantoc! Votati Libertatea!

Asa sa ne ajute Dumnezeu!

Valeriu Matei


Ziarul de Garda
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com