Nr. 28 (17 februarie 2005)

 Divers

Trecutul Moldovei pentru occidentali
Un istoric francez a scris "istoria tragica a unei regiuni europene" Continuare 

Semnatura mea conteaza
Un interviu cu scriitoarea Oana Lazar, realizatoarea programului "Romanii de langa noi", la TVR International Continuare 

Trecutul Moldovei pentru occidentali

Un istoric francez a scris "istoria tragica a unei regiuni europene"

La 11 februarie curent, la Biblioteca "Onisifor Ghibu" din Chisinau a fost lansata cartea istoricului francez Jean Nouzille, "Moldova. Istoria tragica a unei regiuni europene", aparuta in colectia Clio a Editurii "Prut International".

"Am vrut sa povestesc francezilor despre trecutul Moldovei, despre problemele actuale ale regiunii, care–si trag radacinile din trecut, cum ar fi prezenta unei armate straine pe teritoriul R. Moldova, spre exemplu. Am fost interesat de istoria acestui stat si am scris o carte despre trecutul Moldovei Orientale pentru ca, in ultimul timp, despre ea se vorbeste tot mai frecvent in Adunarea Parlamentara a Consiliului Europe, la Strasbourg, de unde vin eu", ne–a declarat Jean Nouzille.

Potrivit directorului Aliantei Franceze din Moldova, Olivier Jacquot, cartea "vine sa completeze un gol enorm, care exista in Franta privind istoria R. Moldova pe fundalul cresterii in Franta a interesului pentru aceasta regiune. Aparitia lucrarii ne bucura, iar contributia unei personalitati ca Jean Nouzille este foarte importanta. Ne bucuram sa auzim ca cititorii nostri (ai Aliantei Franceze — n. n.) citesc cartile scrise de el, atat pe cele editate in limba franceza, cat si pe cele in limba romana. Speram ca lucrarile istoricilor francezi vor fi cunoscute si mai bine in Moldova".

Cartea unui istoric de valoare europeana

In opinia ambasadorului Romaniei la Chisinau, Filip Teodorescu, lansarea cartii "Moldova. Istoria tragica a unei regiuni europene" este un eveniment "special", mai ales ca lucrarea este scrisa de "un istoric de valoare europeana". Prof. univ., dr. habilitat Anatol Petrencu, care a prefatat volumul, a mentionat ca "pentru noi, este foarte important ca occidentalii sa cunoasca istoria noastra adevarata si ne bucuram ca evenimentele istorice sunt analizate competent". In opinia lui Petrencu, aceasta carte "este deosebit de necesara intelectualilor romani, in special celor din RM".

Cea mai buna imagine a R. Moldova

Potrivit lui Mihai Retegan, profesor la Universitatea Bucuresti, interesul lui Jean Nouzille pentru regiunile de frontiera poate fi explicat si prin faptul ca el este originar dintr–o astfel de zona, din Strasbourg, care este o zona de contact intre Franta si Germania.

Istoricii prezenti la ceremonia de lansare a cartii au subliniat buna documentare a istoricului francez (pentru a elabora studiul, Jean Nouzille a consultat peste 1.000 de lucrari si articole stiintifice, precum si numeroase documente din arhivele franceze, care sunt inaccesibile pentru multi istorici romani), extraordinara sa capacitate de sinteza, corectitudinea, competenta si obiectivitatea acestuia. In opinia celor prezenti la lansarea volumului, este deosebit de important faptul ca un istoric din Vest s–a apropiat de istoria noastra si o face cunoscuta Occidentului. Iar profesorul universitar Pavel Parasca a adaugat ca "Jean Nouzille a facut imagine R. Moldova, fara a fi platit de cineva, mai bine decat o fac altii pentru sute de mii de dolari".

Istoricul Jean Nouzille s–a nascut la 26 mai 1926. A studiat la Scoala Militara Speciala din Saint–Cyr–Coetquidan si la Cursurile Militare Superioare Stiintifice si Tehnice. A participat la razboaiele din Indochina si Algeria, ca ofiter al Armatei Franceze. A sustinut doctoratul la Institutul de Studii Superioare Europene. A fost profesor al Scolii Militare Speciale din Saint–Cyr si al Universitatii din Strasbourg. In prezent este presedinte al Comitetului European de Istorie si Strategii Balcanice.

Este autorul mai multor studii referitoare la istoria Europei Centrale si de Sud–Est, printre care lucrarile: "Le calvaire des prisonniers de guerre roumaines en Alsace–Lorraine. 1917 – 1918" ("Calvarul prizonierilor de razboi romani in Alsacia–Lorena. 1917 – 1918"); "La Transylvanie. Terre de contacts et de conflits" ("Transilvania. Zona de contacte si conflicte") s. a. Aceasta din urma a fost tradusa in mai multe limbi, inclusiv in romana. "La Moldavie. Histoire tragique d'une region europeenne" a aparut in 1994.

Istoria R.Moldova, in viziunea lui Jean Nouzille

"Frontiera arbitrara trasata de conducatorii comunisti pe teritoriul Basarabiei este ca o bomba cu efect intarziat… Razboiul de pe Nistru, care dureaza de la 1 martie pana la 29 iulie 1992, demonstreaza ca aceasta regiune este o zona strategica si geopolitica importanta pentru Federatia Rusa. Armata a 14–a se va implica in mod deschis si direct in acest conflict…".

"Problema "limbii moldovenesti" – opera lingvistilor sovietici dupa primul razboi mondial — continua sa invenineze relatiile dintre R. Moldova si Romania".

"Cat priveste viitorul Moldovei, fie pe calea federalizarii sau cea a unirii cu Romania, clasa politica ar trebui sa stie ce gandesc si ce doresc cu adevarat cetatenii R. Moldova, sub rezerva ca ei se pot exprima liber cu privire la acest subiect. Unii pot dori o unire cu Romania dupa modelul realizat de cele doua Germanii in 1990. Altii s–ar putea sa nu doreasca o unire cu Romania, pentru a obtine o reala independenta sau, de ce nu, pentru a ramane in zona de influenta rusa. Daca Moldova ramane independenta, doua state romane pot stabili relatii privilegiate bazate pe identitate nationala si limba comuna, pe interese si obiective comune. Atunci cand Romania va fi membra a NATO si parte a Uniunii Europene, nivelul sau de viata va fi mai ridicat; astfel ideea unirii cu Romania s–ar raspandi mai larg printre moldoveni, fie ei romanofoni, rusofoni sau turcofoni".

(Fragmente din cartea lui Jean Nouzille, "Moldova. Istoria tragica a unei regiuni europene", tradusa din limba franceza de Constanta Ghibu, Chisinau, Editura "Prut International", 2005, 372 pagini)


Ziarul de Garda
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com