Nr. 25 (27 ianuarie 2005)

 Investigatii

Singura traficanta condamnata marturiseste:
«Stiu cine, cand, unde si cum da mita politistilor si procurorilor ca sa scape de condamnare» Continuare 

Azilul politic, singura sansa legala a moldovenilor de a scapa de regimul comunist
Marea Britanie a fost, pana in 2002, tara cea mai solicitata de cetatenii R. Moldova dornici de a obtine azil politic. Printre cei care au sperat sa devina cetatenii acestui stat se numara si Veronica, una din rudele actualului premier, Vasile Tarlev. Continuare 

Femeile plecate la castig isi pierd familiile si casele
In conditiile in care unii posesori de apartamente se afla, de mai mult timp, peste hotare, unii membri ai acestor familii, ramasi acasa, profitand de imposibilitatea acestora de a se prezenta in instanta de judecata, pretind la bunurile imobiliare Continuare 

Azilul politic, singura sansa legala a moldovenilor de a scapa de regimul comunist

Marea Britanie a fost, pana in 2002, tara cea mai solicitata de cetatenii R. Moldova dornici de a obtine azil politic. Printre cei care au sperat sa devina cetatenii acestui stat se numara si Veronica, una din rudele actualului premier, Vasile Tarlev.

Rudele lui Tarlev fug de comunisti in Europa

Veronica a studiat dreptul la Universitatea Real–Umanistica din Cahul si, potrivit unor fosti colegi de facultate, in 2002, a abandonat studiile, plecand la Londra, unde a solicitat azil politic. "In dosarul prezentat de solicitanta de azil, Veronica indica faptul ca acasa este terorizata de regimul comunist, instaurat la guvernare. Drept argument in acest sens, ea a declarat ca i–a fost incendiata casa si masina, iar familia i–a fost torturata de persoane necunoscute", ne–a spus Robert Ungureanu, unul dintre fostii ei colegi. Potrivit lui, gratie faptului ca Veronica e ruda cu premierul, avea unda verde peste tot, profesorii de la facultate tratand–o preferentiat. "Acum stiu ca, pe langa statutul de refugiat, a mai obtinut si o bursa de studii in Marea Britanie", a mai adaugat Ungureanu.

Faptul ca Veronica a plecat definitiv din tara a fost confirmat si de unul dintre profesorii facultatii care, insa, la fel ca si alte surse din cadrul universitatii, solicitate pentru acest articol, nu ne–a putut spune prea multe lucruri. "Intelegeti–ne si Dvs.", ne–au rugat.

Si Plesca a vrut

Cazul Veronicai nu este singurul de acest gen, inregistrat in Europa. Un alt caz s–a produs in 2003, cand deputatul Valeriu Plesca, actualul ministru al Apararii, a solicitat azil politic intr–o tara din Europa, fiind "deranjat" de cursul politic de la Chisinau.

Anual, sute de tineri moldoveni emigreaza din tara. Statutul de imigrant, dar si Conventia cu privire la refugiati, adoptata in 1951, le permite, indiferent de tara din care provin, sa solicite azil in baza a cinci motive, prevazute de actul nominalizat: daca sunt persecutati din cauza rasei, a religiei, a nationalitatii, a opiniei politice sau a apartenentei la un grup social. Potrivit lui Marcel Colun, specialist in cadrul Inaltului Comisariat al Natiunilor Unite pentru Refugiati (ICNUR), in orice stat din lume exista un organ care se ocupa de soarta refugiatilor si a solicitantilor de azil. In Marea Britanie, de exemplu, aceasta functie ii revine institutiei Home Office, un ONG care activeaza separat de Guvern, fiind, de cele mai dese ori, in conflict cu puterea. Pagina web a acestei organizatii contine Regulamentul solicitantului de azil, precum si o pagina dedicata R. Moldova. "R. Moldova este una din tarile incluse in Sectiunea 94 a Actului pentru Imigrarea Natiunilor si a Azilurilor, adoptat in 2002", se arata in site–ul Home Office. Tot in 2002, s–a decis ca Guvernul R. Moldova respecta drepturile umane ale cetatenilor. Chiar daca pe alocuri se atesta abuzuri, statul nostru este unul "cu democratie stabila" si, din acest considerent, Marea Britanie a decis sa nu mai acorde azil conationalilor nostri.

Rmn, izvor de crime impotriva cetatenilor

In acelasi timp, despre Moldova se mai vorbeste ca, in pofida Constitutiei care stipuleaza independenta justitiei, se atesta imixtiunea puterii in aceasta bransa si, de cele mai dese ori, deciziile judecatii sunt partinitoare. Potrivit datelor expuse in pagina web, in cazul R. Moldova, singurii care ar mai putea obtine azil in Marea Britanie sunt cetatenii–vorbitori de limba romana din Transnistria, unde se inregistreaza grave incalcari ale drepturilor omului. "Detentia ilegala, agresarea presei libere, restrictii privind apartenenta religioasa si discriminarea populatiei vorbitoare de limba romana sunt cele mai frecvente actiuni ale regimului nerecunoscutei rmn", se arata in actele Home Office.

Un alt argument, care a facilitat includerea R. Moldova in categoria statelor cu o democratie stabila, este faptul ca la noi nu exista nici o restrictie impotriva homosexualilor. "Noile modificari ale Codului Penal prevad ca, raporturile sexuale intre persoanele de acelasi sex sunt admise de la varsta de 16 ani, in timp ce, potrivit art. 106 din vechiul Cod Penal al RM, homosexualitatea era considerata o crima", mai mentioneaza sursa citata. Organizatia Internationala a Migratiei spune despre statul nostru ca este "statul de origine a traficului de femei si de copii in Europa de Vest si Centrala si in Balcani". Putem sa mai adaugam, in acelasi timp, ca, odata cu venirea comunistilor la putere, a crescut numarul cererilor depuse la CEDO de catre cetatenii R. Moldova. Ne putem consola, insa, cu o alta idee, sustinuta de institutul vizat de la Londra: "R. Moldova este constituita din romani si are un teritoriu istoric roman".

Informatia este confidentiala

Conform datelor ICNUR, in 2003, lista solicitantilor de azil, in intreaga lume, a constituit 12 800, care au ales, pentru a se refugia, 28 de tari. Nici o institutie de la Chisinau nu cunoaste cifra exacta a cetatenilor nostri, care s–au dezis de tara lor in favoarea alteia. Datele Protection Act prevede ca informatia prezentata de solicitantii de azil este strict confidentiala. "De obicei, institutiile responsabile de soarta imigrantilor solicita de la noi informatii privind anumite evenimente, cum ar fi actiunile de protest, greve etc. Ne–au fost cerute informatii de acest gen si de Marea Britanie, si de Australia", ne–a comunicat Marcel Colun. El mai afirma ca oricine dintre noi este in drept sa ceara azil oriunde vrea.

Intrebate care este procedura de verificare a datelor din dosarele solicitantilor de azil, surse de la Ministerul de Externe al R. Moldova, au declarat ca nu ne pot spune nimic.

Ileana Rusu


Ziarul de Garda
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com