La 24 ianuarie, in sala de conferinte a Centrului de cultura si arta "Ginta Latina", sa desfasurat simpozionul stiintific "Unirea Principatelor Romane din 1859 realizarea unui deziderat secular al tuturor romanilor". Evenimentul a fost consacrat implinirii a 146 de ani de la Unirea Moldovei si a Tarii Romanesti prin dubla alegere a domnitorului Alexandru Ioan Cuza in fruntea celor doua Principate Romane.
Simpozionul a fost organizat de Institutul de Istorie al Academiei de Stiinte a R. Moldova. In programul conferintei au fost incluse urmatoarele comunicari: "De la unitatea etnoreligioasa la unitatea nationalstatala", a profesorului universitar, doctor habilitat Demir Dragnev, directorul Institutului de Istorie al ASM; "Viziuni istoriografice asupra actului Unirii de la 1859", a profesorului universitar, membru de onoare al Academiei Romane, Alexandru Mosanu; "Marile Puteri si Unirea Moldovei cu Tara Romaneasca" (18551859), a lui Ion Varta, seful sectiei Istorie Moderna a Institutului de Istorie; "Elena Cuza, prietena de viata si de idei a domnitorului Unirii", comunicare sustinuta de Valeriu Popovschi, doctor in istorie.
Profesorul Nicolae Ciubotaru sa referit la "Ecourile Unirii de la 1859 in Basarabia", iar Mihai Adauge si Dragos Vicol au abordat subiecte ce tin de influenta evenimentului istoric asupra literaturii romane (Mihai Adauge a sustinut comunicarea "Al.I.Cuza si Unirea in opera politica a lui Mihai Eminescu", iar Dragos Vicol "Unirea Principatelor Romane de la 1859 si vocatia europeana a literaturii romane").
La 17 ianuarie curent, presedintele Academiei Romane, Eugen Simion, si Gheorghe Duca, presedintele ASM, au semnat un acord de colaborare.
Potrivit stirii plasate pe pagina web a ASM, acad. Eugen Simion a declarat ca Academia Romana a fost Academia tuturor romanilor care are "responsabilitate fata de culturile si natiunile noastre". Presedintele Academiei Romane a daruit oaspetilor (din Chisinau) primul volum din manuscrisele facsimilate ale lui Eminescu. Din aceeasi sursa (www.asm.md) aflam ca alte exemplare ale acestei lucrari vor fi trimise pentru bibliotecile din Moldova. In cadrul aceleeasi intalniri, acad. Eugen Simion a propus infiintarea unor librarii comune de carte academica la Bucuresti si Chisinau.
La 19 ianuarie, la Muzeul National de Arte Plastice (MNAP), a fost lansat Albumul de arta al sculptorului Dumitru Verdianu, care a aparut la Editura ARC, album ce cuprinde, dupa cum a afirmat autorul, "o particica a operei mele de mai multi ani". Albumul a fost lansat cu o oarecare intarziere, deoarece era asteptat sa apara in preajma expozitiei personale a artistului, care sa vernisat la MNAP in toamna lui 2004.
In album se regasesc sculpturi realizate de Dumitru Verdianu incepand cu anul 1981 si pana in 2004, printre care binecunoscuta lucrare "Omagiu mamei Aniuta", precum si "Yin si Yang", "Fiii risipitori", "Caloianul meu", "Ion Creanga", "Strabunii" s.a. De mentionat ca albumul este dedicat sotiei artistului, Ulrike.
Dumitru Verdianu sa nascut la 14 octombrie 1954 in orasul Ungheni. Este absolvent al Colegiului de Arte Plastice "I. Repin" din Chisinau, al Academiei de Arte Plastice din Sankt Peterburg si al Academiei de Arte Frumoase din Viena. Este membru al Uniunilor Artistilor Plastici din R. Moldova, Rusia, Austria. Sa stabilit la Viena de peste zece ani, dar isi desfasoara activitatea de creatie in Austria, Moldova si Rusia. Timp de aproape treizeci de ani, a participat la peste 200 de expozitii, personale si de grup, nationale si internationale.
Timp de o luna, de la 14 ianuarie si pana la 14 februarie, la Muzeul National de Arte Plastice din Chisinau se verniseaza expozitia "Eminescu rastignit" a artistului plastic Igor Isac. Expozitia este consacrata aniversarii a 155a a nasterii marelui poet Mihai Eminescu. Artistul plastic stabilit la Oravita (Romania) a reunit in aceasta expozitie (prima la Chisinau) 40 de lucrari realizate pe parcursul ultimelor douazeci de ani. Alaturi de lucrarile consacrate poetului Mihai Eminescu (realizate in diferite perioade si in diverse localitati Chisinau, Tallinn, Oravita s.a., de aici si deosebirile cromatice, de stil), pictorul Igor Isac expune tablouri in care au fost imortalizate renumitele porti maramuresene (serie de lucrari consacrata artistului Mihai Grecu), strazi ale oraselor Iasi, Oravita etc. In cadrul aceleiasi expozitii puteti vedea chipul Basarabiei in viziunea pictorului (lucrarea "Elegie pentru Basarabia").
Igor Isac sa nascut in 1957, in satul Oliscani, Soldanesti. A absolvit Liceul de Arta din Chisinau si Academia de Arta din Tallinn. Din 1999 este membru al Uniunii Artistilor Plastici din Romania. In prezent locuieste in orasul Oravita (Romania).