Nr. 25 (27 ianuarie 2005)

 Politic

Moldova la APCE —
un loc gol
APCE a cerut Moldovei, inca in decembrie, un candidat pentru locul de vicepresedinte al Consiliului Europei, dar Moldova nu a oferit nici un nume. Continuare 

Deputatul Cosarciuc frustrat de politia din Balti
cadrul intalnirii recente cu ambasadorul Belgiei la OSCE, Excelenta sa, dl Bertrand de Crobrugghe, liderul BMD, Serafim Urechean, a declarat ca in R. Moldova are loc fraudarea alegerilor, iar falsificarea lor se pregateste intens de catre autoritati. Continuare 

Moldova la APCE — un loc gol

APCE a cerut Moldovei, inca in decembrie, un candidat pentru locul de vicepresedinte al Consiliului Europei, dar Moldova nu a oferit nici un nume.

Luni, 24 ianuarie, la Strassbourg si–a inceput lucrarile prima sesiune a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) din acest an. Conform regulamentului, in cadrul primei sesiuni sunt alesi vicepresedintii CE, care sunt propusi de fiecare tara an de an, prin rotatie. In acest an un loc de vicepresedinte i–a revenit Republicii Moldova.

La Departamentul presa al Consiliului Europei am fost informati despre faptul ca delegatia moldoveneasca la CE a fost informata, in baza prevederilor Procedurii de alegere a vicepresedintilor, despre faptul ca, pana la inceputul lunii ianuarie, ar fi bine sa anunte numele unei candidaturi. De informarea CE este responsabil presedintele delegatiei, deputatul comunist Dumitru Prijmireanu.

Luni, la Strassbourg, presedintele Adunarii CE a anuntat candidaturile altor tari, adaugand: "Ne pare rau ca Moldova nu a gasit inca un candidat pentru functia de vicepresedinte". Potrivit unor parlamentari europeni care se aflau la moment in preajma lui Prijmireanu, acesta statea destul de relaxat in fotoliul din sala CE, fara sa–si fi pus macar casca ce ofera traducerea sedintelor APCE in limba rusa. Auzind numele de "la Moldavie", el a tresarit, cautand in graba traducerea.

Va amintim ca delegatia Moldovei la CE este compusa din 5 persoane. Afara de presedintele delegatiei Prijmireanu, la Strassbourg au fost delegati Valeriu Cosraciuc, de la "Alianta Braghis", Vlad Cubreacov, PPCD, si alti doi deputati comunisti — Maria Postoico si Victor Stepaniuc. Totodata, exista si o lista de rezerva din 5 deputati care–i pot inlocui pe acestia, atunci cand nu pot merge la sesiune. De aceasta data, la sesiunea APCE nu a plecat nici unul din cei patru delegati oficiali, precum nici cei patru inlocuitori ai lor. I–am sunat la telefoanele lor din Parlamentul de la Chisinau, dar nu a raspuns nimeni. "Nu ii veti gasi acum aici; e in toi campania electorala. Vor reveni, poate, la inceputul lunii februarie, cand vor fi reluate sedintele in plen", a declarat Sergiu Vladica de la Biroul de presa al Parlamentului, opinand ca poate din cauza electoralei cei patru nu au plecat la Strasbourg. Aceste presupuneri au fost confirmate de Valeriu Cosarciuc, pe care l–am gasit in cadrul unui eveniment electoral. "Am discutat problema deplasarii la Starsbourg in cadrul fractiunii si am ajuns la concluzia ca nu va pleca nimeni din partea noastra, deoarece avem lucruri mai importante de facut aici. Si–apoi, recent a fost in vizita Terry Davis, secretarul general al CE, care a declarat ca in Moldova e totul in regula".

Senatorul roman Ilie Ilascu, parlamentar CE, ne–a spus ca el considera foarte importanta prezenta delegatilor Moldovei la sesiunile Consiliului Europei. "Sunt atatea probleme pe care Moldova nu le poate rezolva de una singura si ar trebui sa le aduca in atentia reprezentantilor institutiilor europene, iar Consiliul Europei este tocmai pista de discutii si locul parteneriatelor. Personal, nu pot ramane indiferent fata de situatia camarazilor mei inchisi in Transnistria, fata de elevii din scolile cu predare in limba romana de acolo, fata de problemele ce tin de drepturile omului in aceasta zona, de aceea pun in discutie aceste probleme ori de cate ori vad o posibilitate".

Marti, la APCE a luat cuvantul Victor Iuscenko, noul presedinte al Ucrainei. Delegatia Romaniei i–a adresat acestuia doua intrebari in plen: Cum califica prezenta militara a Federatiei Ruse in Transnistria (vecinatatea imediata a Ucrainei) si Sevastopol, si cum poate fi asigurata in acest caz stabilitatea in aceste zone, in situatia in care Rusia refuza sa isi retraga trupele? Cea de–a doua intrebare a vizat atitudinea noii conduceri a Ucrainei fata de posturile vamale de pe Nistru.

Alina Radu


Ziarul de Garda
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com