Nr. 25 (27 ianuarie 2005)

 Investigatii

Singura traficanta condamnata marturiseste:
«Stiu cine, cand, unde si cum da mita politistilor si procurorilor ca sa scape de condamnare» Continuare 

Azilul politic, singura sansa legala a moldovenilor de a scapa de regimul comunist
Marea Britanie a fost, pana in 2002, tara cea mai solicitata de cetatenii R. Moldova dornici de a obtine azil politic. Printre cei care au sperat sa devina cetatenii acestui stat se numara si Veronica, una din rudele actualului premier, Vasile Tarlev. Continuare 

Femeile plecate la castig isi pierd familiile si casele
In conditiile in care unii posesori de apartamente se afla, de mai mult timp, peste hotare, unii membri ai acestor familii, ramasi acasa, profitand de imposibilitatea acestora de a se prezenta in instanta de judecata, pretind la bunurile imobiliare Continuare 

«Stiu cine, cand, unde si cum da mita politistilor si procurorilor ca sa scape de condamnare»

"Ce credeti ca pestii mari stau la inchisoare? Pestii mari platesc sumele necesare si raman sa isi faca munca mai departe, doar cei care nu au din ce plati mita stau la inchisoare," – asa ne–a declarat Ludmila, condamnata la 11 ani de privatiune de libertate pentru trafic de fiinte umane.

Ludmila isi petrece acum zilele la penitenciarul nr.3 din Chisinau, spera sa isi scurteze pe cat se poate termenul de detentie, deoarece are doi copii si nu are sot care sa ii ingrijeasca. Acum isi da seama ca au mai multi isi au partea de vina in ceea ce s–a intamplat cu ea si ca merita sa spuna adevarul pe care il cunoaste. "Cautam de lucru si o cunoscuta mi–a propus un salariu ca sa raspund la apeluri telefonice. Era vorba de un anunt "Angajam fete pentru striptease in strainatate" si eu trebuia sa le organizez fetelor, care sunau la numarul meu de acasa, intalniri cu aceasta cunoscuta, care le facea actele si le organiza calatorii in tari straine. Nu am reusit sa lucrez decat o luna–doua, ca intr–o zi m–au sunat la acelasi numar de telefon niste barbati si au declarat ca sunt de la Departamentul de Combatere a Traficului de Fiinte Umane. Ei m–au intrebat daca am licenta pentru activitatea pe care o desfasor. Le–am raspuns ca atunci cand am plasat anuntul in ziare nu mi s–a cerut nici un fel de licenta. Am anuntat, totusi, cunostinta mea ca se intereseaza politia de aceasta activitate, dar ea a declarat ca are "crasa" si totul va fi aranjat, mi–a schimbat doar numarul, nu mai lucram pe telefonul de la domiciliu, ci la cel mobil. In scurt timp am fost, totusi, vizitata la domiciliu de politistii de la acest departament, si mi–au dat de inteles ca daca nu le platesc pentru ca activez fara licenta, atunci voi pati–o rau. Eu nu primeam salariu foarte mare pentru ceea ce faceam, de aceea nu aveam de unde plati. Caci daca asi fi avut de unde plati, am avut zeci de ocazii sa scap de aceasta condamnare inca in timpul anchetei si a procesului judiciar. Dar asa, am ajuns la inchisoare, in timp ce cunoscuta mea lucreaza mai departe, politia lucreaza mai departe, iar fetele pleaca de buna voie, iar apoi daca ceva nu le convine vin si se plang la politie. Nu pot spune acum numele celor care platesc politia sau a politistilor sau procurorilor care iau mita, caci risc prea multe, dar am vazut cu ochii mei cum se transmit banii, stiu bine cat si cui se da ca sa mentina aceasta afacere, uitati–va in jur — fetele pleaca in permanenta, cluburile de noapte din strainatate sunt pline," — acesta a fost monologul Ludmilei. Autoritatile inchisorii ne–au spus ca ea are un comportament corect, iar insasi Ludmila spera sa isi scurteze termenul de detentie cel putin in jumatate cu ajutorul unei amnistii apropiate.

433 egal cu 382 egal cu 95 egal cu 13 egal cu 1

Potrivit datelor De la Departamentul Penitenciare, ea este unica traficanta aflata in detentie, iar potrivit datelor Procuraturii Generale — in 2004 au fost deschise 382 procese penale, in baza carora au fost condamnate 95 de persoane, iar la penitenciar propriu–zis au fost trimise doar 13 traficanti, restul primind pedepse cu suspendare sau conditionate. Totodata, Ministerul de Interne a inregistrat in 2004 circa 433 infractiuni ce tin de trafic de copii si femei sau proxenetism. Rapoartele organizatiilor internationale prezinta cifre si mai majorate — mii de fete din Moldova sunt vandute in sclavie sexuala. In pofida statisticelor, Ludmila pare sa fie unica traficanta care isi ispaseste pedeapsa in penitenciar. Desi vrea sa para curajoasa si plina de dreptate, am aflat ca istoria condamnarii ei nu a luat sfarsit.

Ea a fost condamnata de Judecatoria Centru din Chisinau pentru trafic de fiinte umane, iar acum este pe rol inca un proces la Judecatoria Buiucani, unde ea si cativa membri ai unei retele internationale de trafic de persoane, este acuzata de trafic de alte cateva tinere patimite. Ceea ce spun si demonstreaza victimele in procesul judiciar fac sa apara semne serioase de intrebare fata de statisticele ce prezinta numarul de persoane condamnate. Ele o acuza pe Ludmila, dar si pe cei care au colaborat cu ea si formeaza retele internationale care isi schimba metodele de lucru si rutele in permanenta. Fetele, ajunse prin frauda si minciuna in tarile balcanice, au fost inchise in subsoluri si batute crunt ca sa accepte deservirea barbatilor. Una dintre ele nu a mai rezistat batailor si a sarit de la etajul 3, suportand grave fracturi din cauza acelui accident.

Ion Vazdoaga, presedintele Centrului pentru prevenirea traficului de fiinte umane, impreuna cu colaboratorii sai, merg aproape zilnic la procese judiciare ca sa sustina victimele. "Este foarte greu sa convingi o victima sa mearga la proces, deoarece ele suporta doar riscuri. Se stie ca putini traficanti ajung sa fie condamnati, si atunci daca sunt lasati liberi — victimele nu mai cred in viata linistita cu traficantii care le–au facut actele si stiu totul despre locul lor de nastere si familia lor," — ne–a spus Ion Vazdoaga.

Luca Crasmaru, anchetator la Departamentul combatere a traficului de fiinte umane, ne–a spus ca acuzatiile Ludmilei asupra politistilor par sa fie doar metode disperate de a se indreptati. "Nu am avut nici un semnal la Departament ca cineva dintre colegii mei ar lua mita de la traficanti, dimpotriva — doar probleme avem cu ei, caci nu e usor sa anchetezi o persoana sub acuzatia de trafic in asa fel, ca sa fie toate probele acumulate pentru ca dosarul sa ajunga la final,"– ne–a declarat anchetatorul Crasmaru. In raport cu ziarul "Makler", care publica de ani in sir anunturi cu oferte "bine platite pentru tinere", Crasmaru ne–a spus ca a facut el singur o interpelare in adresa acestui ziar, dar raspunsul care a urmat l–a convins ca trebuie facute schimbari in legislatie, caci "Makler" a rasouns ca libertatea presei permite publicarea oricarui tip de anunturi.

Alina Radu


Ziarul de Garda
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com