Nr. 25 (27 ianuarie 2005)

 Politic

Sondaj
Ilie Ilascu, Ion Hadarca, Valeriu Saharneanu, Alexandru Lesco, Vitalie Nagacevschi, Valeriu Matei Continuare 

Renuntarea la socialism, de dragul Europei?
Intrebarea adresata mai multor persoane din politica autohtona este: in aceasta pirueta intre socialismul sovietic si capitalismul european, ce le reuseste mai bine comunistilor? Continuare 

Sondaj

Ilie Ilascu:
E timpul ca in Legislativ sa vina patrioti adevarati

Cred ca Andrei Ivantoc a facut foarte bine ca a acceptat sa candideze in alegerile parlamentare, deoarece unii deputatii din legislatura trecuta au facut de ras Moldova in fata lumii intregi, necunoscand limba oficiala a Moldovei si avand viziuni antieuropene si antidemocratice. E timpul ca in Legislativ sa vina patrioti adevarati, care au aparat aceasta tara cand a fost mai greu, care cunosc limba si inteleg necesitatile conationalilor sai.

Este adevarat ca eu am fost ales de doua ori in Parlamentul R. Moldova, dar nu am fost eliberat decat atunci cand am devenit parlamentar european, oferindu–mi–se un loc la Strasbourg de catre Senatul Romaniei. Atunci presiunea Europei asupra Rusiei — stapanul de facto al Transnistriei — a facut ca eu sa fiu "expulzat" din aceasta inchisoare. De aceea, eliberarea lui Andrei este posibila doar daca ajunge parlamentar si Moldova ii ofera unul dintre cele 5 locuri pe care le are la Consiliul Europei. Daca liderii politici ai Moldovei doresc cu adevarat eliberarea detinutilor politici Andrei Ivantoc si Tudor Petrov–Popa si solutionarea pe cale pasnica — subliniez: pe cale pasnica – a diferendului transnistrean, aceasta cale este cea politica si ar fi onest sa i se ofere lui Andrei toate conditiile posibile pentru ca sa devina parlamentar si delegat la Strasbourg. Stiu ca Moldova nu este stapana pe inchisorile de la Tiraspol si Hlinaia, dar Chisinaul are o voce care ar putea fi auzita, iar mesajul politic intru sustinerea detinutilor politici aproape ca nu a fost auzit. Este o chestiune de onoare pentru fiecare lider politic care tine la tara sa, iar o tara care nu lupta pentru cetatenii sai prizonieri de razboi nu poate fi inteleasa.

Ion Hadarca, scriitor, ex–presedinte al Parlamentului R. Moldova:
Fiecare dintre noi are o datorie in fata patriotilor nostri

Sprijin aceasta idee si vreau sa cred ca eliberarea lui Andrei Ivantoc si Tudor Petrov–Popa este aproape. Orice s–ar spune despre sansele pentru Parlament ale lui Andrei Ivantoc, sunt sigur ca orice tentativa care i–ar da o speranta la libertate merita implicarea noastra. Ma gandesc deseori ca s–ar putea ca fiecare dintre cei patru membri ai grupului Ilascu sa duca acolo, in surghiun, povara oricui dintre noi. Cei mai frumosi ani din viata i–au trait, poate ca in locul nostru, in temnitele separatiste. Cred ca fiecare dintre noi are o datorie in fata patriotilor nostri.

Valeriu Saharneanu, presedintele Uniunii Jurnalistilor din Moldova:
Un test pentru partidele politice

In conditiile in care absenteismul la vot este un fenomen destul de pronuntat in R. Moldova, exista, desigur, riscul ca Andrei Ivantoc nu va acumula cele trei procente de sufragii, necesare pentru a ajunge in Parlament. Ma gandesc, insa, de ce partidele politice nu i–au facut aceasta oferta, pentru a exclude speculatiile despre riscurile fragmentarii si pierderii voturilor democratice.

Alexandru Lesco, membru al grupului Ilascu, iesit la libertate in 2003:
Dupa 12 de detentie ilegala, imi repugna politica

Si eu, si sotia mea am semnat listele de subscriptie, confirmand astfel ca sprijinim initiativa lui Andrei si a Ziarului de Garda. Cat ma priveste, dupa 12 ani de detentie, as prefera sa fiu, mai degraba, un observator al vietii politice de la noi.

Vitalie Nagacevschi, presedintele Organizatiei "Juristi pentru Drepturile Omului", unul dintre avocatii grupului Ilascu:
O aventura riscanta

E o aventura riscanta aceasta incercare a lui Andrei Ivantoc si a publicatiei Ziarul de Garda. Chiar daca ajunge deputat in Parlament, nu exista garantii ca va fi eliberat. Astfel, s–ar putea intampla ca tocmai mandatul lui Ivantoc sa nu ajunga atunci cand vor fi puse la vot legi importante, deoarece structura viitorului Legislativ va fi una foarte riscanta, iar mai multe decizii vor fi luate pe muchie de cutit. Faptul ca Rusia si R. Moldova refuza sa execute decizia CEDO, privind eliberarea din inchisoare a lui Andrei Ivantoc si Tudor Petrov–Popa, trebuie contestat, in regim de urgenta, la CEDO. In consecinta, amenzile care vor urma sa le plateasca aceste state pot fi si mai mari.

Valeriu Matei, scriitor, ex–deputat in Parlamentul R. Moldova:
O sansa de mobilizare a fortelor si sentimentelor nationale

Personal, cred ca suntem datori sa facem tot ce ne sta in puteri pentru eliberarea patriotilor Andrei Ivantoc si Tudor Petrov–Popa. Nu ar trebui sa ne sperie acuzatiile despre fragmentarea voturilor si nici faptul ca s–ar putea, pentru un timp, ca fotoliul lui Andrei din Parlament sa fie liber, asa cum a fost pe timpuri si fotoliul lui Ilie Ilascu, deputat PFD. E o sansa de mobilizare a fortelor si sentimentelor nationale….


Ziarul de Garda
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com