Au trecut 15 ani de la Revolutia romana, ani in care, in pofida aprecierilor si comentariilor, deseori contradictorii, Romania a ajuns in pragul aderarii la Uniunea Europeana, pe cand R. Moldova bate pasul pe loc. Ziarul de Garda a decis sa reconstituie evenimentele din decembrie 1989, asa cum au fost traite de echipa de atunci a Televiziunii de la Chisinau.
Paulina Condrea, regizoare:
Pe atunci era o singura sala de imprimare. La 20 decembrie 1989, vizionam, pe ascuns, transmisiunea in direct a Revolutiei romane. Am imprimat totul, clandestin, direct in sala de imprimare. Atunci trebuia sa iesim in direct, cu Viorica Cucereanu si Efim Josanu in calitate de realizatori si prezentatori ai emisiunii "Informatii. Comentarii. Muzica". Am facut doua emisiuni paralele. Una cea planificata din timp si despre care stia conducerea TV si alta cu evenimentele din Romania. Seful de atunci al redactiei de stiri, Victor Tabarta, actualul director al Televiziunii, controla, pas cu pas, ca nu cumva in emisie sa apara ceva romanesc.
Sambata, la 7.00, am pus pe post tot ce imprimasem noaptea: imagini din Timisoara, de la evenimentele din Bucuresti. Si atunci, si in continuare, am avut probleme cu conducerea institutiei noastre. Uite ca peste 15 ani, V. Tabarta mia reprosat ca as fi facut multe lucruri nepermise. "Cum putem so angajam, daca de atatea ori mia dat peste maini, ma imbrancit de la pupitru si a pus pe post materiale nepermise?", se intreba el la Comisia de angajare. Eu, insa, nu pot uita triumful si bucuria pe care leam trait atunci. Eram cu sufletul acolo, pe baricade.
Efim Josanu, ziarist:
Am avut marele noroc sa fiu coprezentator al acestei emisiuni, alaturi de Viorica Cucereanu, care a fost autoarea si sufletul scenariului. Am rostit impreuna "Buna dimineata, Romanie!" in emisie directa, pentru prima data in viata noastra si a acestei televiziuni. A fost o senzatie de nedescris, am simtit o mare usurare si o deschidere imensa, era ceva total nou dupa ani de totalitarism si anarhie in presa. Nu tin minte ce a zis conducerea televiziunii atunci, nul tin minte deloc pe Victor Tabarta, tin minte doar colegii mei care invatau de la cei care au facut revolutia in Romania sa spuna adevarul deplin si aici in Basarabia, o tin minte pe Paulina Condrea, regizoarea emisiunii, ii mai tin minte pe Ion Butnaru si Marcel Lungu, comentatori extraordinari. Imi pare ca dintre cei care au pus pe post primele reportaje despre revolutia romana nu a mai ramas nimeni sa munceasca acolo, dar ma inchin si azi altruismului lor.
Ion Butnaru, comentator:
Revolutia romana a insemnat enorm de mult pentru mine. Intre timp, toate sau incurcat in viata mea. Acum nu mai pot iesi din casa si nici nu mai am ce spune.
Viorica Cucereanu, ziarista:
In 1989, telespectatorii din Moldova aveau acces doar la doua posturi TV moldoveneasca si asazisa centrala, de la Moscova, iar accesul la o informatie ampla si obiectiva era foarte limitat. Noi, cei din TVM, in decembrie 1989, am avut posibilitatea unica de a urmari in direct Revolutia din Romania, prin intermediul canalului CNN si TVR. Atunci, Valeriu Saharneanu, Petru Bogatu si Ion Butnaru obtinusera de la conducerea TVM dreptul de a transmite imaginile Revolutiei. Datorita acestui fapt, telespectatorii din Moldova au reusit sa vada cel putin o parte a Revolutiei. Aceasta a fost, poate, prima spargere serioasa a cenzurii la TVM, sub presiunea ziaristilor care, ulterior, sau constituit in echipa de aur a "Mesager"ului. Miscarea proindependenta in TVM incepuse inainte de evenimentele din Romania. Aceste evenimente au stimulat spiritul libertatii din Televiziune. Imi amintesc de scandalul care avuse loc cu cateva zile inainte de Revolutia din decembrie. Sectia viata internationala pregatise un comentariu despre evenimentele din Romania care se incheia cu chemarea "Jos dictatura din Romania". Sefi de la CC au telefonat imediat la redactie si au spus cai dau afara pe autori. La 24 decembrie 1989, in cadrul emisiunii "Informatii. Comentarii. Muzica", am rostit, pentru prima data, "Buna dimineata, Romanie!" Din pacate, de la 1994 incoace, la Televiziune, cenzura in raport cu Romania si cu tot ce e romanesc continua tot mai aprig.