Nr. 22 (23 decembrie 2004)

 
Eroi si vaduve

De Ziua Politiei, 18 decembrie, fostii colaboratori ai MAI, cavaleri ai celor mai distinse ordine pentru eroismul lor in razboiul din Transnistria, au fost invitati la restaurantul "Crama" de la Botanica de catre presedintele Uniunii participantilor la conflictul militar (1991–1992) din R. Moldova, Stefan Trofim. La eveniment, pe fundalul cantecelor patriotice, Stefan Trofim le–a acordat cate un ajutor banesc vaduvelor de razboi: Olga Iablocichin, Tamara Setnicenco, Maria Lupascu si Galina Fulga, invalizilor de razboi Andrei Turcanu, Oleg Varlan si Victor Chilinciuc. Au fost premiati toti combatantii, fosti angajati ai MAI, in special, ai Brigazii de Politie cu Destinatie Speciala "Fulger".

I–am intrebat pe fostii colaboratori MAI: cum se descurca ei astazi?

Iata ce mi–a povestit Mihai Cristea, presedintele Asociatiei participantilor la razboiul din Transnistria, satul Rezeni, Straseni, maior de politie, distins cu medalia Vulturul de Aur: "Avand o vechime de munca de 29 de ani in Brigada de Politie cu Destinatie Speciala, am o pensie mai maricica poate, de 940 de lei. Suntem o familie numeroasa, am fost 10 copii la parinti, dar din pacate, numai eu am ramas in sat. Detin in proprietate cotele de pamant ale bunelului si tatalui–socru. In urma contuziei suportate la 21 martie, 1992, am probleme de sanatate Atunci, am pierdut multi eroi, deoarece, in '92, doar ofiterii aveau arme, ceilalti mai ca erau neinarmati. In subordinea mea erau 40 de baieti, 20 erau militari ai Armatei Nationale, fusesera transferati din regiunile rusesti pentru a–si prelungi serviciul militar la noi. Nu puteau tine arma in mana. N–au fost instruiti pentru lupta si aceasta a fost una dintre cele mai grave greseli ale conducerii noastre. Asa am pierdut multi baieti…".

Andrei Turcanu, cavaler al Ordinului "Stefan cel Mare": "Cu ocazia Zilei Politiei au fost invitati si felicitati pensionarii Brigazii de Politie cu Destinatie Speciala, eu, insa, nu m–am regasit in lista lor. Chiar daca am lucrat in aceasta brigada pana am devenit invalid si mi–am pierdut vederea, in urma ranilor de razboi. Desi, pe timpul fostilor ministri de Interne, mi–au fost acordate multe distinctii, odata cu accederea ministrului Gheorghe Papuc n–am avut parte de nici un cuvant de bine. Am devenit o persoana incomoda din cauza ca nu pot spune minciuni, oricat de greu mi–ar fi. Pe cand ministrul se afla in fruntea BPDS, am investigat delicte grave comise de el. Materialele probante au fost transmise Procuraturii, insa, ulterior, acestea au fost musamalizate toate. Am citit si dosarul personal al ministrului Papuc, potrivit caruia din copilarie ii placea sa fure, in sat i se spunea "gainarul", fiindca fura gaini si le ducea maica–si. "Fiind locotenent al armatei ruse, a fost destituit din cauza ca furase din statul major al unitatii unde isi facea serviciul un divan si doua jilturi de piele naturala", scrie in dosarul actualului ministru MAI. Pe 5 decembrie, de ziua BPDS "Fulger", generalul Gamurari care era venit sa viziteze institutia pe care o fondase a fost rugat sa paraseasca incaperea, pe motiv ca in Brigada vine ministrul Papuc.

Aliona AVRAM


Ziarul de Garda
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com