Nr. 22 (23 decembrie 2004)

 Social

Fara bani in casa noua
In ajunul Zilei politiei, joia trecuta, colaboratorii Ministerului de Interne care si–au cumparat apartamente prin sistemul ipotecar se adunasera in fata noilor blocuri, nemultumiti de faptul ca la evenimentul de dare in exploatare a celor 5 blocuri de pe strada Milescu Spataru urma sa soseasca insusi Vladimir Voronin Continuare 

Consecintele URSS sugruma traditiile gagauzilor
Astazi, 23 decembrie, Unitatea Teritorial Administrativa Gagauza (UTAG) implineste 10 ani de la fondare. In ajun, strazile si cladirile de la Comrat au fost curatate, improspatate si impodobite cu drapele. In UTAG erau asteptati oaspeti inalti. Continuare 

Cei mai onesti au un craciun fericit
Echipa "Ziarul de Garda" a facut bilantul actiunii "Topul necoruptilor", lansat acum o luna. Continuare 

Fara bani in casa noua

In ajunul Zilei politiei, joia trecuta, colaboratorii Ministerului de Interne care si–au cumparat apartamente prin sistemul ipotecar se adunasera in fata noilor blocuri, nemultumiti de faptul ca la evenimentul de dare in exploatare a celor 5 blocuri de pe strada Milescu Spataru (microraionul Budesti din sectorul Ciocana) urma sa soseasca insusi Vladimir Voronin pentru a "taia panglica" la imobilele pe care mai mult de jumatate din proprietarii lor le–au achizitionat cu bani luati in credit de la banci. "Ce–ar avea presedintele Voronin cu aceste imobile care sunt proprietatea noastra privata?! Domnia sa ar avea ceva de spus in legatura cu salariile noastre, care nu ne permit sa achitam nici macar facturile la apa", se revoltau unii proprietari ai imobilelor "sarbatorite" de conducerea Ministerului de Interne in ajunul Zilei politiei.

In cele din urma, locatarii blocurilor au fost felicitati de ministrul Gheorghe Papuc si de alti angajati din conducerea ministerului, care invitasera fanfara, cativa preoti, organizand o adevarata parada. Ministrul Papuc a fost ajutat sa taie panglica de colegii sai si tot cu colegii din minister, Papuc a ciocnit paharul cu coniac, bautura fiind servita in apartamentul uneia dintre locatare, Fenea Pascari, contabila la MAI. Presedintele Voronin nu mai venise sa ajute la "taiatul panglicii", asa precum fusesera anuntati locatarii blocurilor noi. Chiar de ar fi venit, locatarii acestor blocuri – unii dintre ei fosti, altii actuali angajati ai acestei institutii – n–ar fi indraznit sa marturiseasca inconvenientele legate de calitatea constructiei locative, dar si de lipsurile pe care vor trebui sa le indure mai departe, dupa ce si–au cumparat apartamente contra unor credite bancare.

Discutand cu proprietara locuintei vizitate de capii MAI, am inteles ca nu–i chiar "mieroasa" oferta ipotecii MAI in colaborare cu Departamentul Constructii al Guvernului. Chiar daca contabila Fenea Pascari spune ca este multumita de apartamentul cu trei odai in care vor locui impreuna cu familia fiicei, imprumutul de 100 mii lei, contractat de la BC "Agroindbank" cu o dobanda de 24 la suta, mi s–a parut foarte usturator. Interlocutoarea mea considera ca a facut o tranzactie avantajoasa in raport cu preturile de piata. O alta proprietara, Zinaida Slipenchi, ex–angajata a MAI, nu este multumita de proiectarea acestor apartamente pe care le considera prea putin spatioase, afirmand ca se va grabi sa–l vanda. Demonstrandu–ne apartamentul, unul dintre proprietari a dat urmatoarea replica: "Starea acestui apartament este ca si a intregii tari". "Trebuie sa incepem sa netezim tavanul si peretii. Ferestrele si usile nu se inchid bine – sunt din aluminiu, desi ar fi fost mai bine sa fie din metalo–plastic", ne–a spus Vladimir Paerele, fost colaborator al Ministerului de Interne. Alt colaborator, vecin cu el, a refuzat sa ne arate apartamentul, zicand ca nu gaseste in actiunea de dare in exploatare a blocurilor nici un moment de sarbatoare.

Un alt proprietar, Tudor Salin, ex–angajat al organelor de politie, ne–a spus ca se simte frustrat de cadrul excesiv de festiv in care si–au primit achizitia. "De ce conducerea tarii a profitat de aceasta investitie a noastra, una privata, pentru a–si spori ratingul? Comunistii impart apartamentele care sunt construite din saracia si durerea oamenilor. Nici ministerul, nici guvernul nu ne–a acordat vreo facilitate la cumpararea acestor apartamente. Responsabilii acestui proiect imobiliar de la Ministerul de Interne ar fi putut sprijini acordarea unor credite cu o dobanda mai moderata", spune dl Salin. El zice ca cel mai mult l–a indignat stirea ca la manifestatia data va participa si presedintele Voronin, in loc sa se afle in acele momente, impreuna cu ministrii sai, la Pohrebea, Corjova, Dorotcaia, Cocieri, Molovata, unde oamenii nu–si pot strange porumbul de pe campuri din cauza ca separatistii le–au barat trecerea.

Din aparatul de conducere al MAI, viceministrul Iurie Cozma, comandant al Trupelor de Carabinieri, urma sa primeasca apartament in microraionul Budesti, dar s–a dezis, intre timp, de oferta. "Nu m–au satisfacut unele chestii, si nici bani n–am avut. Sunt participant la razboiul de pe Nistru, dar nu mi–a acordat nimeni vreo facilitate", ne–a spus viceministrul Cozma.

Zinaida Burciu, inspector in directia administrativa a MAI, ne–a declarat ca in decurs de 18 luni, conform contractului, inca 108 apartamente vor fi date in exploatare pentru politisti. Joi, au fost predate beneficiarilor 132 de imobile. Acesta este proiectul Departamentului logistica al MAI in colaborare cu Departamentul Constructii al Guvernului. Potrivit preturilor din contract, un apartament cu o odaie costa 7 mii euro, cu 2 odai — 10 mii euro, iar cu 3 odai — 14 mii euro.

Intrebat daca conducerea MAI ar putea negocia unele facilitati la creditele bancare oferite colaboratorilor, seful serviciului de presa al MAI Andrei Slutu a spus ca "ministerul nu este o institutie care acorda credite. Acestea se acorda conform legislatiei in vigoare". De la Silvia Groza, sefa Directiei finante si politici de salarizare a muncii de la Ministerul Finantelor, n–am putut afla care este salariul lunar al unui angajat MAI, pe motiv ca hotararea privind salarizarea angajatilor ministerelor de forta este una secreta. In principiu, noi stim: un inspector al MAI are un salariu de 1200 lei; un sef de sectie — 2300, un pensionar primeste o pensie de 700 — 1200 lei. Acestea sunt salariile si pensiile "majorate" de partidul de guvernamant. Incercati sa calculati cate vieti i–ar trebui unui politist pentru a munci necontenit la stat ca sa–si poata cumpara un apartament, fie si ca cele de la Budesti.

P. S. La momentul scrierii acestui articol, autoarea a fost telefonata de adjunctul sefului Serviciului ordine publica al CGP din mun. Chisinau, Oleg Raileanu, care i–a cerut explicatii vizavi de intrebarile pe care I le–a pus viceministrului Iurie Cozma despre proprietatile sale private si salariu. Intr–adevar, documentandu–ma in procesul scrierii acestui articol, l–am contactat si pe dl Cozma, dansul insa a interpretat intrebarea noastra drept "imixtiune in secretele private si de serviciu", simtindu–se infricosat, probabil, ca va ramane, dupa ce a indraznit sa discute cu un reporter, si fara salariul pe care il are. Pentru a anticipa lucrurile, i–a raportat ministrului Papuc "delictul" de a fi discutat cu presa. Nici o grija, dle Cozma, am explicat deja la comisariat ca dialogul nostru n–a atins cu nimic salariul si imobilul domnului ministru, care – am inteles corect? — constituie secret de stat.

Aliona AVRAM


Ziarul de Garda
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com