Experți IDISViitorul susțin că transferurile din bugetul de stat către autoritățile publice locale depind direct de apartenența politică a primarilor. Concursul «Cea mai verde, cea mai salubră și cea mai amenajată localitate» reconfirmă acest lucru, or, 6 dintre cele 9 localități premiate sunt conduse de primari comuniști.
Astfel, din suma de 175 mii lei oferiți din bugetul de stat pentru premierea celor mai curate localități din R. Moldova, 130 mii au fost împărțiți primăriilor cu primari comuniști. Celelalte trei localități sunt conduse de primari independenți 2, și creștindemocrați 1. Un studiu realizat de IDISViitorul demonstrează că, «în R. Moldova finanțarea locală se face pe criterii politice», iar «finanțarea» generoasă a independenților are drept scop încurajarea migrației aleșilor locali spre PCRM.
Cele mai mari premii au fost încasate de mun. Bălți, 40 mii lei, Ocnița, 30 mii lei și Vadul lui Vodă, 25 mii lei, toate conduse de primari PCRM.
Conform estimărilor efectuate de IDISViitorul, localitățile în care au fost aleși primari comuniști au beneficiat de investiții de 2,2 ori mai mari decât cele cu alți primari. Astfel, structura și volumul bugetelor locale nu corespund necesităților localităților din cauza unui sistem preferențial, instituit de Guvern. În prezent, PCRM controlează circa 37% din mandatele aleșilor locali cărora le revin aproximativ 75% din investițiile capitale. Din 2008, autoritățile centrale nu mai ascund că sunt preocupate doar de interesele aleșilor PCRM. Potrivit analiștilor economici, Guvernul creează aparențele unei repartizări echitabile a investițiilor. Alocarea resurselor pe criterii politice aduce câștiguri electorale partidului de la putere în localitățile mici, unde șansa de a «corupe» electoratul e mai mare.
Un sac de bani și muncă de iad
Satul Scăieni,
La 5 iunie, la ceremonia de premiere, primministra Zinaida Greceanâi a menționat că, pe viitor, sumele de bani oferite celor mai verzi localități vor fi majorate, pentru a stimula implicarea primarilor la înverzirea localităților.
Potrivit lui Văscăuțan, pentru amenajarea localității, din bugetul primăriei
Întrebat dacă apartenența la PCRM a influențat decizia juriului, primarul de Scăieni
Primăriile altor sate, care nu au fost premiate, nu au avut fonduri de sute de mii de lei pentru «înverzirea» localității, or, potrivit Hotărârii Guvernului nr. 1324, din 16.12.2005, un criteriu de selectare a învingătorilor îl reprezintă și «suma mijloacelor investite anual de autoritățile publice locale în protecția mediului și amenajarea teritoriului, conservarea și ocrotirea monumentelor ce fac parte din patrimoniul cultural și natural al localității».
Primara independentă Silvia Țurcan, din Chișcăreni, Sângerei, localitate care a participat la concurs dar nu a fost premiată,
Solicitată de Ziarul de Gardă, Maia Guțu, specialist principal în cadrul Centrului Informațional de Mediu al Ministerului Ecologiei și Resurselor Naturale,
Experți IDISViitorul afirmă că pe criterii de clientelă sunt repartizați banii din bugetul de stat pentru reparațiile capitale din localitățile republicii. Până în prezent, 98% din suma totală a investițiilor pentru reparațiile capitale au fost alocate acelor localități, primarii cărora au fost aleși pe listele PCRM, celelalte, 2% au ajuns unor localități cu primari independenți.
Diana RAILEAN