Un dosar «vândut», ajuns la Curtea de Justiție
Marți, 10 iunie, Curtea Supremă de Justiție a examinat Recursul ordinar al Procuraturii întrun dosar în care un grup de cetățeni din Călărași și Strășeni îl acuză pe Constantin Oanța, domiciliat la Strășeni, de implicare în trafic de persoane și de organizare a migrației ilegale de muncă. Ana Manole, din Cojușna, Strășeni, Ion Robu și Anton Plop, din Călărași, au reclamat în instanțele de drept că, prin acțiunile sale, Oanța lea cauzat prejudicii materiale, dar și morale inestimabile.
|
Constantin Oanța:«Sunt niște ploșnițe»
|
|
Ion Robu în căutarea justiției |
|
Margareta Robu, plecată de 4 ani în Italia |
Deși cazul are o vechime de 7 ani, deznodământul acestuia
este unul imprevizibil, deoarece cei implicați, atât victimele, cât
și inculpatul, au pierdut încrederea în justiție.
La începutul anilor 2000, mii de cetățeni ai R. Moldova au acceptat calea pribegiei, pentru a scăpa de sărăcia de acasă. Zeci de firme turistice, reale sau fantomă, au adunat capitaluri impresionante pe seama suferinței unor săraci care împrumutau sume mari de bani, încredințândule acestor firme pentru a le asigura accesul în Europa, acolo unde, oficial, ei nu puteau ajunge. Zeci de articole de ziar au dezvăluit afacerile dubioase ale unor astfel de firme, dar și faptul că niciuna dintre ele nu ar fi putut activa în lipsa suportului clandestin acordat de unii demnitari sau chiar de unele instituții de stat. Subiectele, însă, au rămas la nivel de anchete ziaristice, capii firmelor continuânduși, deseori, activitatea în structuri noi, proaspăt formate, după ce erau denunțați la poliție de către victimele traficului de persoane, care își revendicau banii pierduți pe vize și contracte de muncă false.
Cazul la care ne referim în continuare este unul aproape comun. Ancheta demarată în urma unor cereri depuse la Poliția Călărași a stabilit că, «în august 2001 și în martie 2003, premeditat și în mod repetat, prezentânduse drept angajat al unei firme turistice care perfecta vize pentru cetățenii R. Moldova deciși să plece în spațiul Schengen în vederea angajării la muncă în țările Europei Occidentale (bărbații în Portugalia, femeile în Italia), cetățeanul Constantin Oanța a perceput de la Ana Manole, Ion Robu și Anton Plop suma de 7300 de dolari, echivalentul a 94 mii de lei, pentru serviciile sale». Potrivit reclamanților, la întrevederile cu «clienții», Oanța era sociabil și sigur pe sine, iar ancheta a mai constatat că el nui anunțase pe cei trei despre condițiile adevărate pe care vor trebui să le suporte plecând prin intermediul său în Europa. În 2001 și 2003, Manole, Robu și Plop, dar și alte persoane, care nu figurează în acest dosar, au avut promisiunea lui Oanța că vor beneficia de vize și de contracte de muncă, în realitate, însă, aceștia erau transportați cu vize și acte false. Puncte finale deveniseră câteva puncte de tranzit, din Cehia și Ungaria, după care a trebuit să se descurce singuri, în drum spre Italia.
Ion Robu, unul dintre «clienții» lui Oanța, spune că, atunci când, în unul din oficiile Hotelului «Chișinău», ia înmânat 2500 de dolari, nu a știut la ce riscuri va fi supus în drum spre Italia.
Ulterior, ancheta a constatat că Oanța nu a deținut niciodată autorizări de practicare a unor activități «turistice», fapt confirmat de Camera Înregistrării de Stat, care, la solicitarea anchetatorilor, a răspuns că, în R. Moldova, nu a funcționat vreodată firma «Liv Ang Tours International», al cărui angajat spunea că este Oanța. De altfel, și directorul Hotelului «Chișinău» a confirmat că, în perioada 20002007, vreo firmă cu o astfel de denumire nu a activat în sediul hotelului, acolo unde, potrivit victimelor pe dosar, la momentul transmiterii banilor, își avea reședința Oanța.
«Am vrut să scap de sărăcie»
Ion Robu locuiește la o margine de sat, la Pitușca, raionul Călărași. Are doi feciori, o casă de vârsta copiilor săi, o mică gospodărie și mai multe probleme juridice de rezolvat. «Nu mai cred cămi va întoarce banii, dar vreau să văd, până la urmă, cine și cum face dreptate în acest stat.»
Îl întreb cum a ajuns el, fost șofer la Procuratura Călărași, să împrumute 2500 de dolari și, întro bună zi, săi dea, fără vreo garanție, pământeanului său, Constantin Oanța, pentru a pleca la muncă peste hotare. Bărbatul își amintește că aflase de la alți consăteni deai săi că Oanța trimite oameni la lucru în Italia. «Auzisem că trimiseseră vreo 12, de prin satele vecine», spune Robu, amintinduși cum, întro zi, a plecat cu cineva din sat și, la Hotelul «Chișinău», sa întâlnit cu Oanța. «Avea un cabinet mic, la etajul 3. Era o masă și un scaun atât. Numi amintesc să fi avut vreun telefon, iar pe ușă era doar o cifră, adică numărul camerei de hotel», reconstituie Robu imaginile primei sale întâlniri cu Oanța.
Gazda sa prezentat drept angajat al unei firme, dar nimeni dintre cei care figurează în dosar nu văzuseră însemnele acesteia, ștampila, vreun contract sau foaie cu antet.
«Oanța nea spus: băieți, aduceți câte 2500 dolari (bani tare mulți în acea vreme) și, timp de cinci zile, plecați», afirmă Robu, subliniind că așa sa și întâmplat. Cu vize de Cehia în pașapoarte, au plecat din Chișinău, fără a ști ce îi așteaptă în continuare.
«Când am ajuns în Cehia, unde, după cum nea promis Oanța, trebuia să fim întâmpinați de feciorul său, care near fi dat pașapoarte și contracte de muncă pentru Italia, ni sa spus să plecăm mai departe cum putem. Astfel, unii pe jos, alții pe sus, prin bagaj, prin mașini, sau îndreptat spre Italia. Eu am mers în bagajul unei mașini. Când am ajuns la frontiera cu Italia, călăuzele neau trecut de cealaltă parte. Nu vroiam să coborâm, îi rugam să ne ducă cel puțin până la vreo gară, ca să știm încotro să o apucăm. Nau vrut. Am mers pe jos, o distanță mare. Era noapte, știu că vreo două ceasuri de vreme am mers întruna, pe câmpuri
Dimineață am aflat că suntem la Padova și tot atunci am fost prinși de poliție. Neau închis și neau dat termen, cinci zile, în care să părăsim țara. Noi, însă, neam dus în alt oraș, tot în Italia. Am dormit prin case părăsite, pe sub poduri, prin biserici, am avut multe de tras», povestește Robu.
Îl întreb dacă a reușit să muncească, să facă vreun ban, în acest răstimp. Spune că a muncit doar vreo jumătate de an, la construcție, dar și atunci cu ghinion, pentru că fusese închis din nou, pentru 60 de zile, exact în ziua în care trebuia săși ridice remunerarea.
«Nu aveam actele în regulă și le păstram întro casă părăsită, în care înnoptam. Ne învățase cineva să nu purtăm cu noi documentele, ca să nu ne expulzeze imediat, atunci când ne reține poliția. Când a expirat termenul de două luni, am fost lăsat la libertate, tot în Italia», povestește bărbatul, amintind că în cele 14 luni de pribegie a cunoscut cantinele sociale din Italia, unde reușea să prindă vreun prânz, mai multe ascunzișuri, în care dormea nopțile, dar și trei închisori italiene, una ungurească și una austriacă. «După una dintre rețineri, mă pornisem spre casă cu autostopul. În Austria, mau reținut și mau închis pe două săptămâni, după care nu miau dat voie să plec mai departe, dar mau trimis înapoi, în Italia, pentru că le demonstrasem că de acolo vin. Ajuns în Italia, mam pornit iarăși spre casă, de data asta prin Ungaria, unde mau prins și mau expulzat în Austria. Atunci, obosit de atâta chin, leam spus că, de nu mă trimit acasă, în Moldova, mă urc pe vreo mașină, că sunt șofer, și distrug tot ce întâlnesc în cale. Atunci mau dus la Caritas, nr. 6, am stat trei săptămâni acolo, după care mau expulzat, în sfârșit, acasă», își continuă Robu povestea.
Dosar pierdut în drum de la Judecătorie spre
Oficiul Poștal Călărași
«Miam distrus sănătatea mea și a familiei mele. Când am revenit, lam căutat, săi cer socoteală. A zis că nu vrea să mă vadă în ochi. Atunci mam adresat la Poliția Călărași. A fost închis pentru trei zile. La anchetă, șia recunoscut faptele. Noi am avut toate actele, că am fost închiși, toate dovezile de deport. De altfel, în următorii 10 ani nu mai am dreptul să intru în Italia. Doamna de la Cojușna a trecut prin cea mai groaznică experiență. Pe dânsa au legato de podul unui vagon. Așa a călătorit până în Italia, timp de șase ore. Când au găsito, cădea carnea de pe oase. A stat șase luni în secția de reanimare. Când șia revenit, au deportato acasă, unde și ea, împreună cu noi, încerca săși găsească dreptatea. De la bun început, însă, am simțit că Oanța are relații, că este protejat de cineva și că eforturile noastre pot eșua. Se vorbește că ar fi cumătru cu Nogai. Îmi amintesc, întro zi, a rugat procurorul săi permită să iasă pe câteva zile din detenție preventivă, pe motiv că era ziua sa de naștere. Cine își poate permite să ceară așa ceva? Iau dat voie, iar el a promis că se achită cu noi întro săptămână. Neam căutat de treabă. Timpul trecea, dar noi nu eram chemați la judecată, iar Oanța uitase de promisiune. Peste vreo trei luni lam întrebat pe procuror: undei dosarul? A spus că e la judecată. La Cancelarie miau spus că e la Nogai, care era președintele Judecătoriei Călărași. Atunci Nogai mia spus că la transmis la Judecătoria Centru. Mam interesat mai departe. La Chișinău am aflat că nui nici urmă de dosar. Am revenit la Călărași, la procuror, procurorul îl întrebă pe judecător. Acela a spus că la dat la »uborștiță«, săl ducă la poștă, și sa pierdut pe drum», povestește Ion Robu.
El ne arată zeci de scrisori, trimise președintelui
Voronin, Procuraturii Generale, Consiliului Superior al Magistraturii
(CSM). «Am primit răspunsuri bune», afirmă el, arătândumi o scrisoare
primită de la CSM pe 20.06.2005. «Chestiunea pierderii
dosarului penal a făcut obiect de discuție la ședința
CSM din 16.06.2005. Urmează să fie stabilită procedura disciplinară
în privința președintelui Judecătoriei Călărași, Boris Nogai.»
Robu își amintește că, după aceste scrisori, președintele Judecătoriei Călărași la rugat să nu mai facă presiuni din cauza dosarului pierdut, că riscă să rămână fără de lucru. «Am cedat, atunci. Miam zis să facă justiția ce poate face, că eu oricum nu mai aveam bani și puteri de umblat pe drumuri sau de angajat un avocat. Soția, între timp, a plecat printro firmă turistică în Italia, împrumutând vreo 4700 de euro. Nu aveam altă soluție. Eu fără de lucru, iar ea bibliotecară cu salariu de vreo 200 de lei», spune Robu, amintind că de patru ani nu șia mai văzut soția și că tot ce sa întâmplat rău în viața sa e legat de acea călătorie riscantă, în care la trimis Oanța.
«Dosarul a fost furat sau "cumpărat"
de cineva»
Lam întrebat pe Boris Nogai, președintele de atunci al Judecătoriei Călărași, actualmente judecător în aceeași instanță, cum sa întâmplat că a dispărut acel dosar penal, intentat împotriva acțiunilor lui Oanța. «Odin bog znaet», a răspuns Nogai, precizând că, atunci, după ce a decis că dosarul urmează să fie examinat de Judecătoria Centru, sector în care fusese comisă presupusa infracțiune, a pregătit documentele și lea transmis curierului, să le ducă la Oficiul Poștal. «Curierul a semnat că a luat dosarul, deci, ea este ultima persoană de la care am fi putut cere un răspuns despre pierderea lui», spune Nogai. Judecătorul consideră că cineva, pierzând dosarul, a vrut săi joace festa, astfel încât el să fie retrogradat din funcție. «Dosarul a fost furat sau »cumpărat« de cineva, că dacă sar fi pierdut, pur și simplu, ar fi apărut peste un timp», explică Nogai. El amintește că CSM a decis atunci că Nogai nu șia exercitat eficient calitățile de conducător, nu și cele de judecător. «CSM a decis totodată că dosarele, în special cele penale, nu mai pot fi transmise cu »teotea Mașa«, că ar trebui utilizată poșta secretă. Deși sa decis, situația rămâne neschimbată, iar dosarele se mai pierd, din când în când», afirmă Nogai.
Am întrebat dacă e cumătru cu Oanța și ce sa întâmplat cu acel curier care a dus dosarul lui Oanța de la Judecătorie la Poștă. «Cumătru? De unde ați luat?», a răspuns judecătorul, precizând că femeia care trebuia să ducă dosarul la poștă a fost concediată. «Ea este cea care putea săl arunce sau săl vândă», constată Nogai.
«Cum, totuși, a fost restabilit dosarul, dacă multe dintre actele cusute la el erau în original, iar reclamanții nu dețineau copii autentificate?», lam întrebat. Nogai își amintește că cele mai importante documente au fost, totuși, restabilite, inclusiv declarațiile lui Oanța, prin care recunoaște că a luat de la cei trei sumele de bani indicate de ei în cererile depuse la poliție.
Robu este contrariat de felul în care au decurs lucrurile după «restabilirea» dosarului pierdut.
«Au făcut dosarul din capul lor. Conține multe greșeli, citațiile mele nu vin acasă, dar se duc în alt sat. De altfel, pe dosarul restabilit nu am depus nicio semnătură, habar nu am ce e acolo
În instanță, dacă eram chemat, stăteam câteva minute, nu înțelegeam nimic și se încheia totul.
La Curtea de Apel nu mau chemat niciodată, deși un procuror, de la Centru, o femeie, căpitan, mia spus că o să mă cheme numaidecât. Știu că, la Centru, lau amendat cu o mie de lei. Atâta «costă» faptul că a luat de la noi 7300 de dolari. Nu mai am încredere cămi va întoarce banii, chiar dacă instanța ar decide altfel, deoarece șarlatanii își scriu averile pe altcineva și când ajunge executorul la ei, sunt săraci, lipiți pământului«, lămurește Robu.
După ce Curtea de Apel Chișinău a menținut sentința Judecătoriei Centru care, la 6.06.2007, recunoscândul pe Oanța culpabil de comiterea infracțiunilor prevăzute de art. 126, al. 2, Cod Penal, redacția anului 1961, la condamnat la plata unei amenzi în valoare de 80 salarii minime, procurorul Sergiu Bodorin a adresat CSJ un recurs, argumentând că sentința este inadecvată.
De altfel, articolul conform căruia a fost condamnat Oanța se referă la «activitate ilegală de întreprinzător», la «sustrageri de bani», dar nu și la alte acțiuni, comise de fapt de acesta. În sentință nu se vorbește despre organizarea migrației ilegale și de trafic, contra unor sume de bani, a celor trei reclamanți, chiar dacă fotografiile Anei Manole, făcute întro secție de reanimare a unui spital din Italia, sunt greu de privit.
Pe de altă parte, avocatul lui Oanța, Gheorghe Malic, face trimitere la caracterul «neclar» al învinuirii, acuzând victimele că ar induce în eroare instanța. El le învinuiește că nu lau informat pe Oanța atunci când călăuzele din Ungaria sau Austria leau propus căi riscante spre Italia. «Atunci când, aflânduse departe de Moldova, li sa propus să meargă ilegal, și fără vize, de ce nu sau întors înapoi acasă, de ce nu lau sunat pe Oanța? La fel nu lau întrebat pe Oanța când au intrat sub tren», explică avocatul, pledând pentru achitarea și reabilitarea completă a inculpatului, pe motiv că nu ar exista «fapta infracțiunii». Deci, și apărătorul a făcut recurs, nefiind de acord cu decizia Curții de Apel care la condamnat pe Oanța la o amendă de 80 salarii minime, în schimbul celor 7300 dolari, luați de la cei trei reclamanți.
«Sunt niște ploșnițe. Niște păduchi»
La Strășeni, pe str. Ștefan cel Mare, după un zid mai înalt decât casa, se află gospodăria lui Constantin Oanța. E zi de sâmbătă și stăpânul casei e pe loc. Îl întrebăm dacă mai duce oameni la muncă în străinătate. Spune că nu. Încercăm să aflăm ce crede el despre sentințele instanțelor de judecată. «Dar cine va trimis? Sunt niște ploșnițe. Niște păduchi. El a pus cuvântul pentru ei, au umblat un an prin Europa, iar apoi, când au venit acasă, își vor banii înapoi», își ajută soțul stăpâna casei. Îi întrebăm dacă este adevărat că acea călăuză din Cehia, care lea «organizat» transferul în Italia, e chiar feciorul lor. «Cine va spus asta? Fiul nostru e în Germania, nu în Cehia», spune femeia. Constantin Oanța refuză să mai discute cu noi, promițând că, după 10 iunie, va scrie o carte despre tot ce se întâmplă cu el.
Lam întrebat pe procurorul Sergiu Bodorin din ca cauză instanța de judecată a preferat să examineze dosarul doar sub aspectul practicării «activității ilegale de întreprinzător» și a «sustragerii de bunuri», fără a atinge aspectul migrației ilegale sau a traficului de persoane.
Bodorin nea explicat că Oanța a fost condamnat în conformitate cu prevederile Codului Penal din 1961, valabil la momentul comiterii infracțiunii. În acel cod nu există articole ce includ astfel de infracțiuni.
Găsim, deci, o explicație «oficială» a faptului că niciun cap al firmelor tenebre care, în perioada 20012003, au traficat mii de oameni în străinătate, contra unor sume grele de bani, nu a fost condamnat în conformitate cu infracțiunea comisă de fapt. Codul de legi e de vină, deoarece nu include calificări ale unor astfel de infracțiuni, iar în umbra acestui cod rămâne constantă «disponibilitatea» judecătorilor de ai proteja pe traficanți.
A.G.