Morți pe altarul Ermitajului
Aneta
Grosu |
Periodic, dar destul de frecvent, primim vești proaste din Rusia. Aflăm despre moartea tragică a unor cetățeni ai R. Moldova care ajung acolo la muncă, preferând acest tărâm datorită faptului că, deocamdată, Chișinăul și Moscova nu sunt separate de regimuri austere de vize. Acum câteva zile, Gheorghe Moraru, de 43 ani, originar din satul Sturzeni, raionul Râșcani, a fost omorât în raionul Odințovo, din apropierea or. Moscova.
Potrivit anchetei, desfășurate de poliția moscovită, Moraru ar fi fost împușcat de un glonț tras dintro armă «Saiga», din direcția vilei lui Valeri Gazzaev, cunoscut antrenor de fotbal din Rusia. Se mai presupune că cel care a tras este chiar fiul antrenorului, un tânăr de 27 ani, care se distra cu prietenii săi, ochind în ținte improvizate. Potrivit presei ruse, Gheorghe Moraru a fost împușcat în ficat, decedând imediat.
Gheorghe plecase, acum o săptămână spre Moscova, acolo unde muncea în ultimii 7 ani.
Scurtai vacanță fusese prilejuită de nașterea, în familia sa, a celui deal doilea copil care are doar câteva săptămâni acum. În aceste zile, tatăl acestui copil va parcurge ultimul său drum de la Moscova spre casă, după ce copilul unui bogat antrenor la împușcat în ficat.
Asasinarea lui Moraru sa întâmplat la distanță de doar câteva săptămâni de la decesul altui cetățean moldovean, în vârstă de 33 de ani, care a fost găsit mort întrun apartament de pe strada Podolsk, având urme de violență. Presa rusă a scris, la început de aprilie, că bărbatul ar fi fost ucis în bătăi de niște persoane necunoscute.
Potrivit unor date neoficiale, în 2008, în Rusia, au fost uciși 10 cetățeni ai R. Moldova, aceste cazuri criminale, însă, nu înspăimântă puterea de la Chișinău, mereu disponibilă să călătorească spre Moscova. Mai mult decât atât, șeful statului, în fața omologului său de la Kremlin, promite relații calde, dar și daruri inexistente, fără a se interesa, însă, cel puțin de ochii presei, de morții noștri, căzuți, parcă, pe un câmp de război. Sigur, e mai vesel, mai elevat, să promiți că restitui două tablouri inexistente vreodată în colecția Muzeului Ermitaj, descoperite, chipurile, de polițiștii R. Moldova, decât săl întrebi pe președintele Putin sau, mai nou, Medvedev, din ce cauză Federația Rusă nu le oferă cetățenilor moldoveni garanții sociale elementare, atâta timp cât are nevoie de brațele lor ieftine de muncă.