Divort in stil italian
Acum 10 ani, Alexei Berlinschi, fiind internat in Spitalul Militar al MAI, a cunoscuto pe Angela, o tanara asistenta medicala care, in scurt timp, ia devenit sotie. Dupa casatorie, in tanara familie sa nascut un baietel. Nimic nu prevestea apropierea unui divort cu urmari penale.
«Am fost
in casnicie cu sotia, Angela, din 1997 pana in 2007.
Avem un baietel de 10 ani. In 2004, sotia a plecat
la castig in Italia, urma sa plec si eu, insa
au intervenit mai multe probleme si am fost nevoit sa raman
acasa.»
Sotia lui Alexei a revenit in Moldova in aprilie 2007, dar nu sa oprit acasa, ci la politie. «Am fost sunat de catre inspectorul de sector. Acesta mia comunicat ca sotia se afla la el in birou si ca ar trebui sa ma prezint cu certificatul de casatorie si cu adeverinta de nastere a copilului. Am ramas trasnit cand am auzit asa ceva. Impreuna cu feciorul, mam prezentat la politie. Cand am incercat sami imbratisez sotia, am fost oprit de politisti. Ei au invocat ca Angelei ii este frica de mine.»
Alexei sustine ca politistii il amenintau. Ei ii vorbeau ca, in cazul in care nu va oferi benevol actele de casatorie, sotia sa va depune o plangere impotriva lui, precum ca a fost agresata. «Iam intrebat cum puteam sa o agresez daca a fost plecata in Italia, si in acea zi o revedeam pentru prima data in ultimii trei ani? Altceva e ca, poate, am certato la telefon, dar nici vorba de agresivitate», se indigneaza Berlinschi.
Barbatul spune ca, in ziua imediat urmatoare, a depus o plangere la Procuratura Ciocana, cerand sa fie pedepsit disciplinar politistul care sia depasit atributiile de serviciu. Institutia, insa, ia refuzat cererea.
Amenintare cu grenada sau piatra?
Cazul de divort al familiei Berlinschi pare similar cu miile de acest fel care au loc anual in R. Moldova, dar totusi
Potrivit cauzei penale, la 27 aprilie 2007, Alexei Berlinschi sia intalnit sotia, cumnatul si copilul in preajma liceului in care copilul isi facea studiile. «Petru U. (cumnatul lui Alexei Berlinschi, n.r.) a iesit din masina si sa indreptat spre Alexei. Acesta a luat de jos o piatra, iar cand sa apropiat cumnatul sau, ia blocat mana si ia aplicat o lovitura cu pumnul in care tinea piatra. Apoi, sa apropiat de sotie si, imbratisando, ia cerut sa urce in automobil. Femeia a chemat politia, iar cumnatul lui Berlinschi striga ceva despre grenada», noteaza rechizitoriul cauzei penale.
Alexei Berlinschi sustine ca nu a incercat sasi ameninte cu moartea cumnatul si sotia, dupa cum sustin cei doi. El zice ca doar vroia sa discute cu ei. Desi este acuzat ca a vrut sa le ia viata, utilizand o grenada, el afirma ca nu avea nimic in mana si ca acest lucru poate fi confirmat de una dintre martorii incidentului, pe care judecatorii nu doresc intentionat sa o cheme sa depuna marturii.
Barbatul sustine ca si acuzatia de pastrare ilegala a armelor si munitiilor este cusuta cu ata alba.
«La 3 zile dupa incidentul din 27 aprilie 2007, am fost acuzat ca pastram ilegal munitii intrun safeu pe care, acum 4 ani(!), lam lasat la socri.» Berlinschi sustine ca safeul era gol, cand la dus la tara, si ca cele 54 de cartuse, statia radio si scurta de colaborator al MAI au fost puse intentionat in safeu, in care, stia el, se pastra ulei pentru transformator.
5 avocati intro cauza penala
Intre timp, pentru a se apara, Berlinschi a fost nevoit sasi angajeze nu un avocat, ci tocmai 5, insa nu concomitent, ci succesiv. Avocatul sotiei a inaintat o cerere de chemare in judecata, cerand ca copilul sa ramana cu mama. In prezent, copilul lui Angela si Alexei Berlinschi locuieste la tara, la bunei. Desi a protestat fata de decizia Directiei de Protectie a Drepturilor Copilului, angajatii institutiei au concluzionat ca, «reiesind din interesul suprem al copilului, precum si tinanduse cont de opinia acestuia», locul de trai al baiatului trebuie sa fie alaturi de mama sa. Berlinschi este revoltat de decizie, deoarece nu intelege cum va putea ingriji de copil sotia sa, de vreme ce este plecata peste hotare.
Solicitata de Ziarul de Garda, mama Angelei Berlinschi, Ana, a mentionat ca ii este frica de fostul ginere. «A sunat de ziua baiatului, a trebuit sai dau valeriana copilului, ca sa se linisteasca, se teme de el din ziua in care ia amenintat cu grenada. Si eu tot ma tem. Fiica mia fugit in Italia de frica. Doamne, sa stiti cate cuvinte urate mia spus. Angela a divortat, baiatul a ramas la noi si nu stiu daca va putea vreodata sal ia in Italia, pentru ca Alexei nui permite. Cand Angela a plecat, baiatul a ramas la noi, pentru ca fostul ginere nu lucra.»
Sotia trebuie tinuta acasa, nu in Italia
Grigore Severin, tatal Angelei, sustine ca toate problemele in familia fiicei sale au inceput din momentul in care fostul ginere sia pierdut locul de munca, in organele de politie. «El nu lucra, iar Angela primea 1000 de lei. Cum puteau trai trei suflete din acesti bani? De sase ani nu lucreaza nicaieri. Cat era baiatul la el, il forta sai telefoneze Angelei, sai ceara bani. Ea, naroada, ii trimetea cate 200 de euro». Grigore Severin nui poate ierta fostului ginere faptul ca a lasato pe Angela sa plece peste hotare. «Ce fel de barbat e cel care trimite femeia la castig, el fiind neangajat in munca? Am fost in Italia la munca, dar nu am lasat sotia sa se duca. A trebuit sa o tina acasa».
Alexei Berlinschi are insa o alta versiune pentru conflicul care sa iscat intre el si sotie. «Mam suparat pe Angela cand am descoperit ca ia cerut verisoarei sai trimita in Italia o bricheta care scoate sunete indecente. Am certato, intuind ca nu pentru baba de care are grija ceruse bricheta.» Despre reprosurile ce i se aduc in legatura cu faptul ca nu lucreaza, Alexei spune
ca e treaba lui de unde ia bani, atata timp cat nui fura. Barbatul nu are mustrari de constiinta nici pentru faptul ca sia lasat nevasta sa plece la munca in Italia. «Nus vinovat ca ea sa dus incolo, nu eu am trimiso.» Berlinschi considera ca varful tuturor relelor din familia sa sunt socrii, care in loc sasi vada de viata, «au vrut sa ne invete cum sa traim».
O casatorie din doua se sfarseste cu divort
Indiferent daca motivul miilor de divorturi care au loc anual in R. Moldova sunt sotiile care pleaca peste hotare sau sotii agresivi, cert este ca, in urma despartirilor, peste 5000 de copii minori cresc anual fara unul sau chiar fara ambii parinti. Potrivit reprezentantei Biroului National de Statistica (BNS) Nina Cesnocova, in 2007 au fost inregistrate 13 919 mii cazuri de divort. In prezent, la 100 de casatorii revin 48 de divorturi.
Desi, in ultimii ani, sa inregistrat o crestere a numarului casatoriilor si, in paralel, a divorturilor, anul 2006 a fost o exceptie: numarul divorturilor sa redus cu circa 13%. Potrivit datelor statistice, in 2006, din totalul divorturilor, 29% au intrevenit dupa o perioada de casnicie mai mica de 5 ani, urmate de casatoriile desfacute dupa o perioada de 59 ani (20,4 la suta), intre 1014 ani (18,3%). Potrivit BNS, durata medie a casatoriilor destramate prin divort in 2006 a fost de 11 ani.
Intrebata despre motivele invocate de soti atunci cand divorteaza, Nina Cesnocova a mentionat: «Am incercat sa facem o astfel de statistica, insa la judecatorie ni sa spus ca nu are rost, deoarece majoritatea cuplurilor invoca motivul incompatibilitatii caracterelor. Rareori cineva va recunoaste ca a fost agresat sau ca celalalt era un betiv».
Diana RAILEAN