Inchisori plutitoare pentru migranti
Prin aeroporturile europene, cetatenii R. Moldova se simt deja ca la ei acasa. Zilnic, tot mai multi pornesc la drum pentru a–si reintregi familiile. Migratia a intrat intr–o noua etapa. Cei care,
acum 4–5 ani, intrau ilegal in Europa, au reusit sa–si oficializeze sederea si se grabesc sa–si reunifice familiile. Este adevarat, nu toti reusesc, deoarece distanta de 4–5 ani a lasat, deseori, cenusa din sentimente si din relatii. Asteptarile sunt grele, drumurile impracticabile, mijloacele de comunicare — scumpe si seci.
Cei care ajung, totusi, sa–si ia familiile in Spania, Italia sau Irlanda se considera niste fericiti. Pe Iurie, din Criuleni, l–am cunoscut in Aeroportul de la Budapesta. De mana cu fiul sau, tot Iurie, de vreo 5 ani, era mandru ca a reusit, iata, dupa 5 ani, sa–si ia copilul acasa, in Spania. El a evadat, acum 5 ani din Moldova. Pe atunci Iurie nu se nascuse inca. L–a revazut abia acum, cand a reusit sa–si aduca in ordine toate actele ce–i permit sederea si activitatea de munca in Spania. Imi arata un buletin laminat, al fiului sau. Imi spune ca, in temeiul acestui document, simplu, la prima vedere, copilul are deja dreptul sa frecventeze o gradinita, iar peste un an — scoala. Baiatul este stupefiat de tot ce vede: oameni multi, magazine stralucitoare, telefoane si multe avioane peste geamul aeroportului. Intr–un moment, taica–sau ii da telefonul, sa–i povesteasca bunicutei despre tot ce vede. Iurie, cu o lacrima pe obraz, tace in receptor.
Barbatul imi spune ca, de fapt, pe copil, surpriza cea mare il asteapta in Spania, acolo unde, de cativa ani, e si maica–sa. De 4 luni, Iurie are un fratior. Il va vedea pentru prima data, dar pare speriat si ingrijorat de aceasta intalnire. Pentru ca e nascut acolo, atunci cand va implini 18 ani, Vladut va decide daca vrea sau nu cetatenia Spaniei. Pana atunci, insa, se va bucura de toate drepturile, de rand cu adevaratii spanioli.
In alt aeroport european, am cunoscut–o pe Ecaterina, o fosta profesoara dintr–un sat de langa Chisinau. Venea grabita acasa, tot pentru reintregirea familiei. Si sotul, tot profesor, si copiii, cu studii facute la Chisinau, vor sa fie impreuna, in Irlanda, acolo unde, de cativa ani, Ecaterina munceste din greu pentru a le asigura viata celor dragi din Moldova. «Am o singura saptamana la dispozitie, atata mi–au permis de la munca. Trebuie sa reusesc, caci nu mai putem ramane despartiti», spune femeia.
Intre timp, in Europa au fost inventate inchisori plutitoare pentru imigranti si asta pentru ca inchisorile de acolo sunt pline cu cetateni de oriunde, fugiti de acasa din cauza saraciei si terorii. Acum cateva zile, in Olanda. in nordul orasului Amsterdam, a fost deschis Centrul plutitor de detentie Borealis. Cati cetateni din R. Moldova o fi populand acest centru de pe ape si cine i–ar putea ajuta sa–si reintregeasca si ei familiile, la libertate?
Aneta Grosu