Schimbari de fond la Orhei
Vineri, 02.11.2007, dupa aparitia in «Ziarul de Garda» a articolului: «Salvat de pedeapsa prin decret prezidential», la Orhei sau produs cateva evenimente politice importante. In primul rand, Rodica Chicus, redactorsef al publicatiei «Plai Orheian», a depus cerere de eliberare din functie si asta pentru ca ziarul era manipulat de membrii PCRM care atacau cu brutalitate reprezentantii fortelor democratice. Cu avizul redactorului, publicatia se transformase intro tribuna a PCRM, fiindui alocati si 259 mii lei anual, din bugetul local.
In aceeasi zi, si seful Sectiei de Economie si Reforme a CR Orhei, Oleg Vasilean, sia prezentat demisia. Tot atunci, la CR Orhei a fost transmis spre aprobare un proiect de Hotarare de Guvern «Cu privire la aprobarea proiectului Legii privind crearea zonei turistice nationale »Plaiul Orheian«». Aceasta creatie a Ministerului Culturii si Turismului (MCT), unde Evghenii Pisov e viceministru, a provocat indignarea consilierilor locali si a reprezentantilor administratiei publice. Asa zisa «Zona Turistica» urmeaza sa fie creata pentru 50 de ani, prin acapararea a circa 2019 ha de paduri, iazuri, pasuni, prisaci si diferite constructii.
Potrivit expertilor, acest proiect de lege nu reprezinta altceva decat crearea a inca unei structuri a economiei tenebre, fiind un vis mai vechi al fostului presedinte de raion, Evghenii Pisov.
Dupa experienta de la Tiganca, unde un sector de padure a fost imprejmuit cu sarma ghimpata, sar putea intampla ca, intro zi, satenii sa nu mai aiba acces la pasuni, lacuri si alte fasii de codru.
Crearea asazisei zone turistice va prejudicia si bugetul primariilor locale. In art.6 din proiect este specificat ca terenurile din parametrul zonei turistice pot fi atribuite rezidentialilor pe un termen de 50 ani, iar timp de 10 ani acestia fiind scutiti de taxe si plati.
De altfel, MCT solicita retribuirea a 355 ha din padurea Trebujeni (Tiganca). Aceasta intentie a aparut dupa ce primele date de ancheta ale Procuraturii Generale dezvaluie ca arendasul padurii Tiganca, Asociatia «Far», detine ilegal acea portiune de padure. Asteptam ca Procuratura Generala sa informeze CR Orhei din ce resurse a fost construit misteriosul conac, cine a achitat sarma ghimpata pentru imprejmuirea fasiei forestiere, ce firme iau oferit misteriosului proprietar un lac, un gazoduct, un apeduct si o retea electrica. Se zice ca Procuratura Orhei nu a reusit, deocamdata, sal gaseasca pe Boris Ivanov, care figureaza in calitate de sef al Asociatiei «Far».
Sa aiba ceva in comun acest proiect cu escrocheria de la Tiganca? Sar putea, deoarece in ambele cazuri se atenteaza la proprietatea publica si la cea privata a unor comune. Bunaoara, Primaria Ivancea ar urma sa cedeze 11,35 ha de pasune, un conac, in care este amplast muzeul local de istorie, un parc cu o suprafata de 4,54 ha, 377 ha de padure si 20 ha de iazuri, proprietate a statului. Primaria Trebujeni ar urma sa «ofere» 30 ha de pasune din localitate, in conditiile in care, din cauza terenului stancos, satenii nu au cu ce isi intretine animalele.
Acelasi proiect, daca va fi aprobat de Parlament si de autoritatile publice locale, mai prevede trecerea cu titlu gratuit in gestiunea Agentiei de Turism a 2019 ha de teritoriu. Prejudiciul material si moral, in cazul in care acest vis al lui Pisov va fi realizat, va fi unul enorm. Vom reveni.
Vasile Roman, consilier raional, Orhei