Victor Tvircun a devenit ministru al Educatiei si Tineretului in 2005 si detine aceasta pozitie pana in prezent. In acest rastimp, el se pare ca a inregistrat mai multe succese financiare si administrative, fiind decorat cu «Ordinul Patriarhiei Moscovei si intregii Rusii «Sfantul Vladimir» (citat de pe www.edu.md), Ordinul Mitropoliei Chisinaului si a intregii Moldove «Cuviinciosul Paisii Velicicovschi», Ordinul Renasterii.
Recent, Curtea de Conturi (CC) a remis Guvernului, Presedintiei si CCCEC un Raport care vizeaza fraudele financiare comise de conducerea acestui minister in perioada in care Victor Tvircun este ministru. Pentru ca Hotararea CC nr. 14 din 23 martie 2007 nu este publicata nici pe
Demisi ilegal si neachitati pana azi
Deci, Hotararea CC spune ca, in perioada
Ministrul a luat mai multe decizii gresite privind personalul, deoarece au fost concediati «si unii angajati ale caror functii nu urmau a fi reduse». In urma disponibilizarii angajatilor aparatului central al ministerului, a fost incalcat Codul Muncii, fiind efectuate si cheltuieli bugetare pentru plata indemnizatiilor de concediere in suma de 445,3 mii lei.
Autopremierea, in contradictie cu Legea
In timp ce unii angajati ai Ministerului au fost concediati ilegal, altii au primit sporuri la salariu. Astfel, «salariul mediu lunar al unui angajat a crescut de la 1982 lei pana la 3224 lei, sau de 1,6 ori». In perioada decembrie 2005 mai 2006, au fost calculate si achitate nejustificat sporuri la salariu pentru vechimea in munca in suma de 58,0 mii lei, se spune in actul CC.
Anul trecut, in preajma Zilei Pedagogului,
Dupa toate aceste eforturi spre beneficiul financiar al unor angajati
ai Ministerului, ministrul Tvircun
Mare a fost dezamagirea sefului pe educatie al Moldovei cand CC a dezvaluit ilegalitatea acestui premiu, dispunand retinerea din salariul ministrului a acestei sume de bani.
Tvircun a admis si un «consum supranormativ de 238 litri de benzina. Nu a fost greu, caci autoturismul aflat la balanta ministerului nu a fost inregistrat regulamentar si nu avea un loc stabilit de parcare, iar foile de parcurs au fost intocmite cu incalcari.
Casuta de la Holercani, cuibusor de nebunii financiare
In
Dar cele mai «utile« dotari ilegale
Casuta nr. 4/2 din aceasta pensiune, repartizata MET,
Apartament pentru ministru
In anii
Apartamentele construite au fost comercializate la pretul de
Pentru o alta constructie, UTM a transmis in administrare fiduciara I.M. «Tenadara» S.R.L. un lot cu suprafata de 3,6 ha pentru constructia a 4 blocuri locative cu 480 de apartamente. MET a beneficiat de 8 apartamente, din care 5 au fost repartizate ministerului (inclusiv ministrului si viceministrului) si cate unul directorului liceului «Socrate», presedintelui Centrului National de Resurse pentru Tineret si unui decan de la Institutul Relatii Internationale.
Manualele de istorie zac neutilizate
La fel de fraudulos au fost gestionate si activitatile mai «inteligente«, in special aprovizionarea cu manuale. Conform Hotararii Guvernului, manualele noi pentru invatamantul primar si gimnazial urmau sa fie elaborate numai in baza unui concurs, organizat de catre MET. Dar, in majoritatea cazurilor, invingatorul era desemnat in functie de pret si, mai putin, in functie de calitate. Mai mult decit atat, la licitatii se expuneau manuscrisele cu un grad de finalizare de numai 25%.
In iunie 2006 a fost aprobat noul Regulament «Cu privire
la elaborarea, editarea si asigurarea cu manuale a institutiilor
din invatamantul primar si gimnazial», prin care institutia
ce aproba invingatorii acestor concursuri este subordonata exclusiv
ministerului in cauza. Consiliul National pentru Aprobarea Manualelor
se afla, potrivit noului regulament, sub controlul direct al ministrului.
La elaborarea regulamentului dat, nu
In baza regulamentelor mentionate, MET a incheiat 9 contracte
privind editarea a 286,5 mii de exemplare de manuale
de istorie in original si 79,4 mii de exemplare
traduse. Din suma contractata de peste 10 milioane lei,
Curtea de Conturi a propus Guvernului sa determine gradul
de responsabilitate al ministrului Educatiei vizand utilizarea
mijloacelor financiare si a bunurilor materiale, precum si gestionarea
patrimoniului public. Am solicitat si opinia ministrului cu privire
la constatarile CC. Marti, pe holul Ministerului de Externe,
el a declarat reporterului de Garda ca nu cunoaste
niciun raport al Curtii de Conturi in care ar fi fost
vizat el si «nu este corect ca a fost
vizat
Reporterul de Garda