Un nou sistem de control
falimenteaza farmaciile
Farmaciile care nusi vor instala sistemul automatizat de evidenta a medicamentelor vor fi sanctionate cu amenzi de pana la 60 mii lei. Prevederea intra in vigoare la 1 octombrie a.c, iar de la 1 ianuarie 2008 acestea sunt amenintate cu retragerea licentei. Parlamentul a adoptat recent, in lectura finala, legea menita sa instituie un control strict asupra activitatilor pe piata farmaceutica, care a starnit o reactie inversunata din partea farmacistilor, in special a celor de la sate.
Desi legea cu privire la implementarea sistemului informational a intrat in vigoare cu un an in urma, foarte multi agenti economici nu sau conformat, intrucat acest lucru presupune cheltuieli pe care unii nu si le permit. Nicolae Robu, seful Centrului de evidenta automatizata a circulatiei medicamentelor, nea declarat ca in municipiul Chisinau doar 140 de farmacii din cele 344 folosesc in prezent calculatorul pentru a elibera medicamente si doar la jumatate dintre depozitele farmaceutice existente sistemul a fost implementat.
«Hotararea de guvern nr. 85, din 25 ianuarie 2006, nu prevedea constrangeri pentru cei care nu o vor respecta, prin urmare, agentii economici nu sau grabit sa o urmeze. Amendamentele la Legile cu privire la contraventiile administrative si cu privire la activitatea farmaceutica, care au intrat in vigoare, ii obliga pe toti agentii sasi instaleze sistemul informational automatizat de evidenta a circulatiei medicamentelor. Vom intocmi un grafic pentru farmaciile care urmeaza sasi instaleze calculatoarele», a mai adaugat N. Robu.
Reprezentantii Ligii Farmacistilor sustin insa ca hotararea in cauza are drept scop eliminarea de pe piata a farmaciilor mici in favoarea instituirii monopolului retelelor de farmacii. Sergiu Zinzenco, presedintele Ligii, nea spus ca 28 de farmacii si depozite au fost nevoite sasi sisteze sau sasi reprofileze activitatea, fiind direct influentate de costurile mari de implementare a sistemului. In plus, el zice ca procesul este intransparent si incalca flagrant principiile concurentei loiale. «Nu sa organizat nici un tender pentru elaborarea programului, a fasiei latente, a selectarii intreprinderii care se ocupa de instalarea programului si instruirea personalului medical. De asemenea, nu este clar cine suporta cheltuielile in cazul in care programul se blocheaza si trebuie inlocuit cu o versiune mai performanta», a mai adaugat reprezentantul Ligii Farmacistilor.
Mai multi farmacisti cu care am vorbit si care au tinut sasi pastreze anonimatul neau declarat ca sistemul lea dat mare bataie de cap. «Am cheltuit peste 40 de mii de lei pentru procurarea utilajului, la care sau adaugat 380 USD pentru instalarea programului. Mai mult decat atat, cheltuim enorm, timp si bani, pentru fasia latenta. Lumea ne tot intreaba de ce au crescut preturile si de ce medicamentele ieftine au disparut de pe rafturi. Sa le dea aceasta intrebare guvernantilor, fiindca noi incercam doar sa supravietuim», nea spus suparata o farmacista dintro farmacie din centrul capitalei.
Un calcul estimativ, ce include doar instalarea programului la cele 2337 de institutii farmaceutice din republica, arata ca in contul IS «Registru», subordonata Ministerului Dezvoltarii Informationale, va nimeri pana la sfarsitul anului un milion de USD. Nu mai pomenim de fasia latenta, care trebuie lipita pe fiecare din cele cateva milioane de medicamente puse in circulatie. Directorul Agentiei Medicamentului, Vladimir Verdes, citand din Hotararea de Guvern nr.117/5, care stipuleaza ca «IS »Registru« are drepturi exclusive privind elaborarea, organizarea si producerea sistemelor informationale», confirma, de facto, ca nu a existat niciun tender si ca intreprinderea de stat a impus un monopol asupra intregului proces de informatizare a farmaciilor. El recunoaste ca farmaciile pot folosi doar aparate de casa de tip «Mercuriu» si «Datex", acestea din urma fiind comercializate exclusiv de compania "Alina Electronics» (n.r.). Referinduse la preturile medicamentelor, Verdes mentioneaza in nota informativa urmatoarele: «Cresterea preturilor pentru medicamentele autohtone este conditionata de aceiasi factori ce au influentat cresterea preturilor pentru toate medicamentele».
Iar factorul de baza care a dus la majorarea preturilor la medicamente este, potrivit presedintelui Ligii Farmacistilor, introducerea sistemului automatizat de evidenta a medicamentelor. Altfel spus, este o noua modalitate a guvernului de a stoarce milioane din suferinta bolnavilor.
Daniela GALAI