Hotarul dintre «ei» si «noi»
Pentru ca este singurul
copil din familie, diagnosticat cu un usor retard mintal,
Anisoara, acum in varsta de 26 de ani, sia
petrecut copilaria facand naveta orfelinatspitalul psihoneurologic
din Balti.
Mama Anisoarei a decedat acum cativa ani, iar pe tatal sau nu la cunoscut niciodata. Toata mostenirea pe care a avuto a fost un apartament in mun. Balti, insa sora sa mai mare la vandut imediat dupa decesul mamei. «Iam spus sa nu vanda apartamentul pentru ca am sa raman pe drumuri, dar nu ma ascultat. Sa lasat influentata de iubitul ei, care vroia sa vanda casa ca sa aiba bani sasi cumpere de baut. Acum, sora mea locuieste singura intrun sarai de la marginea orasului, iar fostul ei iubit a murit intoxicat de bautura.»
Pentru ca a ramas si fara mama si fara casa, Anisoarei ia fost perfectata viza de resedinta la spitalul psihoneurologic din Balti. Ea spune ca a refuzat sa mai mearga acolo, dupa ce o batrana a fost ucisa anul trecut de unul dintre pacienti.
Din 2000, de cand sa deschis centrul comunitar SOMATO, Anisoara a beneficiat de un sir de servicii in cadrul institutiei. Dar pentru ca mai tarziu a ramas fara ingrijirea mamei si fara un acoperis deasupra capului, i sa permis sa locuiasca o perioada mai indelungata in odaile special amenajate din cadrul centrului.
Potrivit Corinei Popa, vicedirectorul centrului SOMATO, cazul Anisoarei este o exceptie. «Se afla de mai mult timp la noi, pentru ca nu are pe nimeni. In plus, este angajata la centru in calitate de servitoare.»
Intrebata ce face cu banii pe care ii primeste in fiecare luna, Ana nea spus ca ii strange ca sasi cumpere casa.
Unii profita de neputinta persoanelor cu disabilitati
«Pentru ca centrul nostru este amplasat in apropierea blocurilor de locuit, foarte multi locatari sau impotrivit sal deschidem. Unii nu au vrut sa accepte ca in curtea lor sa traiasca persoane cu disabilitati. Din pacate, in societatea in care traim exista un stereotip potrivit caruia institutiile in care sunt plasate persoanele cu disabilitati trebuie sa fie amplasate la marginea orasului sau chiar in afara lui», ne spune Corina Popa.
Unul dintre scopurile centrului SOMATO este reintegrarea persoanelor cu disabilitati in societate. «La inceput ne era foarte greu. Spre exemplu, atunci cand beneficiarii nostri mergeau la magazin, in cele mai dese cazuri vanzatorii refuzau sai serveasca pentru ca, spuneau ei, sunt bolnavi. A fost nevoie de foarte mult timp pentru a le explica ca, de fapt, persoanele cu disabilitati nu reprezinta un pericol pentru societate.»
Corina Popa mentioneaza cu tristete ca exista si oameni care, profitand de neputinta persoanelor cu disabilitati, incearca sa se foloseasca de handicapul lor. Ea sia amintit cazul lui Oleg F. de 25 de ani. «Pentru ca nu are parinti, a crescut la orfelinat. Trecand de varsta majoratului, a fost nevoit sasi poarte singur de grija. Astfel a devenit beneficiarul centrului nostru. Intro zi a venit la noi fosta sa profesoara, insotita de un domn care sustinea ca vrea sal infieze pe Oleg. Pentru ca acesta este matur, o astfel de adoptie ni sa parut cam stranie. Totusi lam lasat sa plece cu barbatul respectiv, pentru ca acesta sustinea ca in familie nu au nici un copil si ca isi doreste sal infieze pe Oleg ca sa aiba grija de ei. Ne promitea ca in viitor o sai lase casa drept mostenire. Nu a trecut nici o luna de zile si Oleg sa reintors la noi, descult, slabit si speriat. Nea povestit cu groaza ca, de fapt, omul care la »infiat« avea nevoie de el ca sai ingrijeasca cele cateva zeci de porci si de vaci din gospodarie si cele cateva sute de pasari. Dormea pe unde apuca si barem nu aveau grija dai dea de mancare.»
Acum Oleg sia gasit un loc de munca in cadrul unei firme de constructii. Are deschis si un cont in banca, aduna bani ca sasi cumpere
casa.
Mai bine am finanta copiii talentati
Potrivit Nadejdei Crajanovschi, sef adjunct al sectiei Asistenta Sociala si Protectia Familiei din mun. Balti, daca ar exista mai multe ONGuri care sar implica activ in sustinerea persoanelor cu disabilitati, in cativa ani sar schimba mentalitatea autoritatilor, facandule sa se implice mai activ in viata sociala.
«Am asistat la sedinta consilierilor municipali cand se discuta bugetul pentru acest an. Din pacate, am auzit cum insisi medicii spuneau: »De ce ar trebui sustinute persoanele cu disabilitati, mai bine am aloca acesti bani pentru finantarea copiilor talentati?«
«A te naste sanatos nu este un merit personal», ne spune psihologul Angela Nicolau. «Cine dintre noi poate fi sigur ca maine nu va deveni o persoana cu disabilitati? Nici un cuplu nu este asigurat ca micutul lor se va naste perfect sanatos. Oamenii ar trebui sa mediteze mai des asupra acestor lucruri, pentru ca intrun final sa ajunga sa respecte persoanele »diferite« de ei. De ce, in ierarhia disabilitatilor, retardul mintal se afla la cel mai jos nivel? Pentru ca omul se lasa influentat de prejudecati, stereotipuri, si isi permite sai discrimineze pe cei mai slabi ca el. Este oare o persoana diagnosticata cu un usor retard mintal bolnava? Nu, pentru ca aceasta nu se simte bolnava sau nefericita. Oricat ar fi de straniu, comportamentul unei astfel de persoane este plin de afectiune si de sinceritate in raport cu cei din jur. Din pacate, impotriva prejudecatilor nu exista leac. Dar daca acest fenomen sa inradacinat adanc in cultura societatii, trebuie sa luptam cu el. Trebuie sa cultivam in noi altruismul, pentru a nui ignora pe cei din jur. Trebuie sa doboram hotarele dintre »noi« si »ei"«.
Diana RAILEAN