Nr. 100 (5 octombrie 2006)


 Investigatii

Ultimele 16 ore din viata Tatianei Belous
Trei consultatii medicale, o singura pastila si nici o cardiograma
Continuare 

Inregimentati in Regim
Dosarele si actiunile politienesti, executate la comanda, inspaimanta societatea. Continuare 

Cine sunt procurorii care
s-au hranit din banii publici?
Am tot atacat autoritatile cu demersuri prin care solicitam verificarea legalitatii acordarii pensiilor si indemnizatiilor procurorilor Continuare 

Inregimentati in Regim

Dosarele si actiunile politienesti, executate la comanda, inspaimanta societatea. Lideri de opinie sustin ca, de fapt, inocularea fricii constituie scopul tinta al acestor actiuni. Un om cuprins de frica devine usor de manipulat.

Cazul Ghenadie Braghis

Dupa ce, la 25 septembrie, directorul de vanzari PRO TV Chisinau, Ghenadie Braghis, a fost scos de sub urmarire penala, in urma unei ordonante a procurorului care invoca lipsa de probe, subiectul revine in actualitate imediat dupa conferinta de presa a premierului Tarlev, desfasurata, joi, 28 septembrie.

La conferinta de presa cu premierul, diploma ministrului de Interne revenise in actualitate. La insistenta PRO TV Chisinau, prim–ministrul a fost nevoit sa abordeze public acest subiect. Premierul a facut trimiteri la o investigatie de serviciu, desfasurata acum patru ani, in urma careia, potrivit acestuia, se constatase ca "documentul este perfect legal". PRO TV comunicase in programul de stiri ca "premierul nu a putut preciza daca diploma verificata este cea despre care a scris presa ca ar fi falsa".

Amintim ca echipa PRO TV Chisinau declarase ca Ghenadie Braghis, fusese retinut in urma campaniei "Acces la informatie", cand PRO TV Chisinau a abordat tema diplomei de studii a ministrului de Interne, Gheorghe Papuc, referindu–se si la masinile din dotarea institutiei, si la multiplele abuzuri, comise de politisti. PRO TV Chisinau presupunea ca acest subiect ar fi "deranjat" ministrul.

Imediat dupa intalnirea premierului cu mass–media si dupa includerea in programul de stiri PRO TV a unui reportaj de la eveniment, in unul dintre ziarele de la Chisinau a aparut un articol care "anula" informatia anterioara, cea despre scoaterea lui Braghis de sub urmarire penala. Ziarul scria ca, "desi l–a scos de sub urmarire penala, Procuratura continua ancheta in cazul Braghis". Incetarea urmaririi penale, potrivit ziarului, nu a determinat si clasarea acestui dosar pe cauza penala intentat lui Braghis. In continuare, aceeasi publicatie afirma ca "politia banuieste conducatori PRO TV de spalare de bani" si ca "surse din politie sustin ca o parte din banii obtinuti pe aceasta cale ar fi fost folositi pentru coruperea functionarilor de stat si pentru solutionarea altor probleme ce nu ar tine de activitatea acestei intreprinderi". De asemenea, "surse apropiate anchetei sustin ca la politie s–ar fi adresat mai multi agenti economici care ar pretinde ca si lor li s–a solicitat mita pentru plasarea materialului publicitar la PRO TV Chisinau". Nota redactiei, potrivit careia "materialul a fost dat la tipografie miercuri si contine informatii care ne erau cunoscute pana in acel moment", doar confirma suspiciunile ca acest articol ar putea avea "legaturi stranse" cu revenirea canalului PRO TV Chisinau la subiectul Papuc, mai ales ca premierul promisese reluarea investigatiilor in cazul presupuselor falsuri in diploma de studii a ministrului.

Apropo, in cadrul aceluiasi program, PRO TV dezvaluia cum Vadim Ganusciac, de 19 ani, un carabinier dintr–o unitate militara, subordonata MAI, a ramas fara splina, riscand sa fie invalid pentru toata viata si asta pentru ca a fost batut de un alt soldat.

Acum cateva zile au devenit cunoscute si argumentele Procuraturii care sustine ca MAI ar incuraja in mod tacit torturarea retinutilor. Potrivit procurorilor, doar in acest an peste 100 de politisti au devenit subiecte ale unor dosare penale pentru tortura. Desi MAI neaga aceste acuzatii, datele Procuraturii sunt incontestabile.

In urma noilor acuzatii facute la adresa PRO TV, conducerea postului a solicitat Procuratura Generala si MAI sa confirme sau sa infirme existenta unor noi capete de acuzare in dosarul Braghis. Raspunsul, insa, intarzie.

E simplu de presupus ca organele de forta au decis sa "revina" la subiect si pe motiv ca PRO TV, dupa eliberarea si scoaterea lui Braghis de sub urmarire penala nu "s–a dezis" de alte subiecte, incomode unor generali. Potrivit unor surse din organele de forta, acest santaj tacit poate continua, tinand in suspans familia si colegii lui Braghis, dar si alti reprezentanti ai presei care, in conditiile de cenzura si teroare de la noi, indraznesc sa nu taca.

Cazul Eduard Musuc

In zilele ce au anticipat arestarea, la 28 septembrie, a lui Eduard Musuc, acesta iesea din casa cu un pachet in care sotia ii aranjase lucruri de prima necesitate. Arestarea era previzibila, chiar daca mai multi reprezentanti ai mass–media nu luasera in serios avertismentele liderilor PSDM, facute la 27 septembrie, in cadrul unei conferinte de presa.

"Puterea organizeaza actiuni de persecutare, santaj si intimidare a liderilor formatiunii, facand uz de interceptare, filare, supraveghere foto si video, fabricare de dosare penale. Tinte ale abuzurilor au devenit chiar si membrii familiilor liderilor acestui partid. Actiunile au loc in ajunul congresului PSDM", declara Eduard Musuc in ajunul arestului, in fata ziaristilor convocati la o conferinta de presa.

CCCEC anunta in comunicatul sau de presa, difuzat pe marginea acestui caz, ca dosarul intentat lui Musuc are in calitate de subiect o tranzactie imobiliara care ar fi avut loc acum 4 ani si in urma careia Ion si Eduard Musuc si–ar fi insusit suma de circa doua milioane de lei.

Avocatul lui Eduard Musuc, Ghenadie Tatar, sustine ca si in acest caz, la fel ca si in altele, similare, in dosarul intentat lui Musuc nu exista victime. Tranzactia, despre care CCCEC afirma ca ar fi una dubioasa, a fost efectuata de comun acord cu BC "Moldinconbanc" care oferise creditul. "Banca a estimat valoarea imobilului, restituindu–si astfel suma de 2 500 000 lei, bani imprumutati anterior de SA "Mold–Itel".

CCCEC recunoaste ca urmarirea penala a fost pornita la finele lunii mai 2006, desi presupusele actiuni frauduloase ar fi avut loc in august 1999, fara a preciza in temeiul caror reclamatii sau plangeri a fost declansata urmarirea.

"Esenta infractiunii aflate in cercetare consta in faptul ca banuitii, profitand de functiile de conducere sau calitatea lor de fondatori ai firmelor prin care a trecut imobilul, au organizat miscarea dreptului de proprietate asupra imobilului in litigiu, intentionat diminuand pretul acestuia", se spune in comunicatul de presa al CCCEC.

"E ca si cum a–i sta in fata unei gherete ce comercializeaza tigari. Ai 10 lei, iar pachetul costa doar 5 lei. In ce temei poti fi acuzat ca, avand 10 lei, a–i platit doar 5, adica costul exact al tigarilor?" — explica avocatul pe intelesul cetateanului mai putin informat.

Arestul lui Eduard Musuc a avut loc la 28 septembrie, in ziua imediat urmatoare conferintei la care liderii PSDM au facut dezvaluiri despre abuzurile puterii. La Judecatoria Buiucani, reprezentantul organelor de urmarire penala si–a motivat demersul de arest preventiv a lui Eduard Musuc prin "riscul ca banuitul sa se eschiveze de la urmarirea penala".

Marti, 3 octombrie, respingand recursul avocatilor, Curtea de Apel Chisinau a decis ramanerea in arest a liderului PSDM, Eduard Musuc. Avocatii au declarat ca vor ataca aceasta decizie la CEDO.

Intr–o declaratie de presa, Eduard Musuc reconfirma ca arestarea sa este o actiune de intimidare a liderilor PSDM, organizata in ajunul congresului acestei formatiuni, dar si in preajma campaniei electorale pentru alegerile locale.

"Aflandu–se in pragul unei crize generale de proportii, autoritatile statului au trecut la niste metode totalitariste comparabile cu cele aplicate in anul 37 — fabricarea dosarelor, retineri si arestari, discreditare si spalare de creieri. Scopul lor este sa ne distruga moral si politic, sa ne dezbine, sa ne dezmembreze. Astfel ei au procedat si continua sa procedeze cu toate fortele democratice din tara, cu mass–media libere, agenti economici si organizatii nonguvernamentale neafiliate puterii", declara Musuc din celula CCCEC, unde a fost incarcerat la 28 septembrie.

El mai spune: "Comunistii vor sa distruga tot ce gandeste si actioneaza liber in tara. Ultimele atacuri impotriva societatii civile si a fortelor de opozitie au demonstrat inca o data acest fapt. Mai mult, ei vor sa ne impuna si un viitor comunist. Introducerea manualelor cu Istorie integrata, care contin propaganda ideologiei comuniste si falsuri istorice, este inca un semnal pentru toata societatea moldoveneasca, toate tarile Europei — comunistii nu au de gand, nici nu au avut, sa se schimbe sau sa se reformeze. Ei ravnesc ca si urmatoarele generatii din R. Moldova sa aiba o mentalitate de bolsevic si de proletar. Dar, un popor cu o mentalitate comunista (bolsevica), niciodata nu–si va gasi locul in lumea civilizata."

Musuc declara ca intimidarile la adresa sa si a familiei sale sunt o comanda a guvernarii comuniste, in scopul anihilarii concurentilor electorali.

Potrivit unor analisti politici, aceasta versiune a lui Eduard Musuc ar putea fi una fondata, deoarece, potrivit acestora, liderii PCRM ar avea interes sa–i asimileze pe social–democrati, mizand pe electoratul acestora.

Nota:

Ambele cazuri, la fel ca si altele, inregistrate anterior, au fost anticipate de perchezitii la domiciliu si la locurile de munca ale persoanelor suspectate. Arestarile s–au produs pe fundalul unor atacuri isterice la adresa persoanelor cercetate. Familiile si colegii acestora au intrat intr–o perioada indefinita de stres si de suferinta. Intre timp, autoritatile de la Chisinau vorbesc, prin foruri europene, despre democratie, transparenta, legalitate si adevar.

Echipa de Garda


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com