Nr. 100 (5 octombrie 2006)


Tinerii profesori ajung dadace

Astazi este consemnata “Ziua Invatatorului”. Si in zi de sarbatoare, problemele lor raman nesolutionate, ei fiind nevoiti sa supravietuiasca cu un salariu mizer. In consecinta, cei mai multi dascali de sate abandoneaza aceasta meserie, preferand sa plece peste hotare. Ziarul de Garda l–a intrebat pe primul–ministru si pe cativa parlamentari cum s–ar descurca ei daca ar fi profesori in R. Moldova.

Secretari in loc de dascali

Ivan Banari, deputat independent

Nu cred ca as putea fi profesor, deoarece nu am aptitudinile necesare. Totodata atitudinea fata de dansii este negativa. Se considera ca ei rezista in fata tuturor situatiilor si vor lucra in orice conditii. Nu este asa, din pacate multi pleaca peste hotare, preferand sa munceasca acolo. In special pleaca cel mai mult tinerii profesori. Totodata, nici absolventii facultatilor de pedagogie nu doresc sa se angajeze in calitate de profesor, preferand sa lucreze secretar la intreprinderi sau sa plece peste hotare.

"As vorbi despre viata"

Valerii Garev, deputat PCRM

In zile de sarbatoare m–as intalni cu elevii, as vorbi despre viata, as tine o lectie speciala dedicata meseriei de profesor, as organiza mai multe activitati prin care sa cultiv dragostea fata de aceasta meserie. Astazi situatia este diferita. Profesorii primesc salarii mici si e greu de intuit cum supravietuiesc. Daca as fi profesor, m–as stradui sa usurez viata mea si a elevilor mei. In calitate de deputat am observat ca in satele din Moldova sunt multi copii care traiesc in saracie, iar parintii nu au bani ca sa le cumpere haine si carti pentru a–i putea trimite la scoala. Eu incerc cumva sa–i ajut. Chiar acum am discutat cu niste agenti economici ca sa finanteze un ajutor pentru copii din familii sarace din Dubasari.

"M–am descurcat greu"

Alexandru Lipcan, deputat AMN

Am fost profesor de istorie si m–am descurcat greu, iar in prezent mi–ar fi fost si mai dificil din cauza salariilor mici si presiunilor psihologice la care sunt supusi toti dascalii de catre guvernarea comunista. Tuturor li se dicteaza ce trebuie sa predea elevilor, la ce manifestari sa participe etc. Ma revolt de ce profesorii sunt atat de umiliti si de ce rabda totul. In acelasi timp ei continua sa lupte pentru drepturile lor, facand fata tuturor necazurilor.

Nu exista motivatie

Ion Braga, deputat independent

Sunt pedagog si am sustinut chiar teza de doctor in acest domeniu. Cand am activat in calitate de dascal m–am descurcat bine. Am educat chiar o generatie de tineri profesori. Din punct de vedere profesional in domeniul pedagogic te poti afirma, desi sunt situatii conflictuale care trebuie depasite cumva. Din punct de vedere financiar, situatia este deplorabila. Cunosc problemele cu care se confrunta cadrele didactice pentru ca am activat si in calitate de presedinte al Consiliului raional Ialoveni si stiu ca salariile profesorilor au fost si sunt cele mai mici. De aceea, le dadeam cadrelor didactice din Ialoveni un adaos de 20 la suta, insa nu a fost de ajuns ca problema sa fie solutionata. Cu salarii mici un intelectual nu poate exista. Ca sa fie motivati, statul ar trebui sa le dea salarii de 3–4 ori mai mari.

"Nu sunt profesor, dar ii iubesc…"

Vasile Tarlev, prim–ministrul R. Moldova

Profesorii din toata lumea se gandesc si muncesc 24 din 24 de ore la educatia copiilor si la viitorul tarii. Ei fac o munca titanica si foarte dificila. E regretabil ca atat in spatiul CSI cat si in R. Moldova cel mai mult au avut de suferit profesorii. Cu toate ca si batranii au suferit, insa nu asa ca dascalii. In ultimii trei–patru ani se aproba mai multe programe competente care sustin tinerii profesori, acordandu–le niste garantii sociale. Daca vom consolida eforturile, vom putea sustine profesorii din Moldova. Daca as fi profesor, as contribui la educatia patriotica a tarii, a colegilor de breasla, a copiilor si as depune multe eforturi ca sa fie create conditii de munca mai bune si sa fac fata situatiei. Nu sunt profesor, dar ii iubesc mult, le stimez munca si voi face tot posibilul ca sa–i sustin.

Nu trebuie sa fie dadaca

Serafim Urechean, deputat AMN

Dascalii sunt cei care pun temelia societatii pentru multi ani inainte. Daca as fi profesor, nu as face vreo abatere de la datoria mea si as educa copiii, formand o generatie de specialisti. Exact asa cum a facut si primul meu profesor, Boris Cojocaru, din Larga, raionul Briceni. Fiind un tanar sarac a depus toate eforturile ca sa creasca o generatie de tineri educati si care sa faca ceva util pentru tara. Totodata, as lupta pentru protejarea drepturile colegilor mei de breasla deoarece ei sunt cei mai umiliti din cauza ca li se acorda salarii mici, fiind si ignorati de actuala guvernare. In astfel de situatii ei sunt nevoiti sa munceasca peste hotare, parasind tara si casa. Nu este destinul profesorului sa fie dadaca la batranii din Europa…

Pentru conformitate, I.C.


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com