Nr. 100 (5 octombrie 2006)


CIPRU
„Ma simt ca ranita intr–un razboi si mor incet”

De cateva saptamani Ziarul de Grada urmareste evolutia cazului Svetlanei Voitovici, cetateanca a R.Moldova, care a stat mai multi ani in Cipru si a fost deportata recent. Acolo a ramas insa, fiica ei de 16 ani, care a dorit mult sa isi termine studiile in scoala in care a invatat in ultimii 5 ani. Politia cipriota e pe urmele acestui copil.

Irina, fiica Svetlanei era gata acum o luna sa se lase adoptata de o familie cipriota, doar sa nu fie dusa inapoi in Moldova. Dar adoptia nu poate sa se produca dintr–un singur motiv: orice autoritate legala care o va intalni pe Irina este obligata sa o predea politiei, caci e data in cautare din cauza expirarii permisului de sedere. De cand a fost deportata Svetlana traieste un adevarat calvar. Fata isi schimba mereu locul de sedere, si Svetlana nu poate nici macar vorbi cu ea la telefon. Ultima data cand a contactat–o, a rugat–o sa se predea autoritatilor si sa revina in Moldova, dar Irina a spus ca se teme sa nu fie arestata si tinuta in inchisoare asa cum s–a intamplat cu mama ei. "Am incercat sa–i explic ca nu are de ce sa–i fie frica pentru ca nu a facut nimic rau" a declarat Svetlana publicatiei "Cyprus Mail".

Raspunsul fetei a fost cat se poate de explicit "Politiei nu–i pasa de drepturile oamenilor, din moment ce te–au inchis pe tine, care nu ai facut nimic rau."

Irina in varsta de 16 ani a parasit apartamentul in care locuiau impreuna cu mama ei inainte ca autoritatile cipriote sa o poata gasi si deporta in Moldova. Mai mult, acestia au respins categoric rugamintea Svetlanei de a i se permite sa stea pe insula alaturi de fiica ei pentru a o convinge sa se lase deportata alaturi de ea.

In repetate randuri Irina a declarat ca isi doreste sa ramana in Cipru deoarece considera aceasta tara "natala". Un alt motiv invocat de copila a fost faptul ca nu poate sa se intoarca in Moldova dupa ce mai mult de cinci ani a studiat in Cipru, in limba greaca, iar o scoala de acest fel nu exista in Moldova.

Calvarul in familia Voitovici a inceput in momentul in care permisul de sedere a Svetlanei a expirat, iar cererea ei de a primi o viza permanenta in Cipru a fost respinsa, autoritatile cipriote considerand ca Svetlana alaturi de fiica ei trebuie deportate in Moldova.

Potrivit regulamentelor UE mai noi, cetatenii care provin din tarile non–UE au dreptul sa obtina o viza de resedinta de lunga durata care i–ar permite sa circule liber pe teritoriul celor 25 state membre, in cazul in care au mai multi ani lucrati pe teritoriul unui stat european.

Autoritatile cipriote i–au respins Svetlanei cererea de a primi o astfel de viza, motivand ca permisul ei de sedere legala a expirat cu doi ani inaninte de intrarea in vigoare a legii mentionate mai sus. Potrivit actelor, Voitovici se afla legal pe teritoriul insulei atata timp cat era casatorita cu un cetatean cipriot. Dar cu ceva timp in urma Svetlana a divortat.

"Dupa tot ce mi s–a intampat, Irina nu mai crede ca ea va fi tratata in alt mod" declara Svetlana.

"Nu mai pot. Ma simt neajutorata si cred ca am sa–mi ies din minti de durere. Nu mai stiu nimic de ea, nici daca e bine sau e rau. Am impresia ca sunt in mijlocul unui razboi, in care eu am fost impuscata si incetul cu incetul mor."

Tot ce a vrut Svetlana a fost sa–i ofere copilului ei un viitor mai bun. Toata viata a muncit pentru a o vedea fericita. Niciodata nu a banuit ca soarta va fi atat de crancena cu ea. "Toate visele mele s–au spulberat intr–o singura zi. Irina invata cu atata sarguinta la scoala, merita sa i se ofere sansa la o viata mai buna. Nu o condamn pentru faptul ca nu vrea sa se intoarca in Moldova, stiu ca a depus un efort enorm pentru a studia si a face fata dificultatilor, prin urmare e dreptul ei sa lupte."


Daca tata ar fi ministru
Cum credeti, daca ati fi o fiica (fecior) de ministru, ati fi avut nevoie sa participati la un targ al locurilor de munca?

Elena, studenta ULIM:

De ce nu? De fapt, imi este cam greu sa imi imaginez ca as fi fiica de ministru. Sunt sigura ca tatal meu, ministrul, adica, m–ar fi ajutat sa–mi gasesc un loc bun de munca. La un astfel de targ as fi venit, probabil, doar din curiozitate. La moment sunt studenta la ULIM.

Tatiana, absolventa a Facultatii de Drept:

O sa va raspund sincer. Nu cred ca as mai fi venit. In special in ultimul timp m–am convins ca in zadar faci o facultate si acumulezi cunostinte, daca nu ai niste "spete" puternice care te–ar sustine. In Moldova este tot mai greu sa–ti gasesti un loc bun de munca. Cred ca fiecare in parte ar trebui sa se implice, sa incerce a stopa astfel de aranjamente, chiar daca nu este deloc usor. Am studii juridice. In repetate randuri m–am convins ca avand o persoana cu relatii in spate, care te protejeaza, nu mai ai nevoie de nimic, uneori nici chiar de cunostinte. Atunci, insa, cand absolvesti, dar nu ai o sustinere, s–ar putea sa nu–ti foloseasca la nimic cunostintele acumulate.

Dumitru, student la Informatica:

Sigur ca nu as fi apelat la astfel de evenimente. Viitorul copiilor de ministri este stabilit cu mult timp inainte ca ei sa faca vreo facultate. Parintii, avand functii inalte in stat, le asigura un viitor confortabil odraslelor lor. Moldova este impartita astazi in mai multe straturi sociale. Prevaleaza, insa, saracii si... cei care ii conduc. In prezent imi fac studiile la Informatica. Sunt in anul patru si, de mai mult timp, imi caut un loc de munca. Nu am nicio garantie ca voi reusi sa–mi gasesc ceva, deoarece tot mai mult ma conving ca este tot mai greu, ca sunt tot mai inutile cautarile mele.

Emilia, absolventa ASEM:

Cred ca nu as mai fi venit aici, avand un tata ministru. Tatal meu, ministrul, mi–ar fi oferit un sprijin foarte puternic, iar stabilitatea pentru ziua de maine mi–ar fi fost asigurata. Am absolvit Contabilitatea la ASEM. De mai mult timp, aproape inutil, sunt in cautarea unui loc de munca. Nu am gasit nimic, deocamdata. Oriunde m–as adresa, peste tot mi se cere o experienta de munca de cel putin cativa ani. Am mai multi cunoscuti care, prin anumite relatii, s–au angajat foarte bine. Fara protectie este imposibil sa–ti gasesti un loc de munca in Moldova.

Maria, absolventa ASEM:

Nu cred ca as avea ce cauta la acest targ daca tatal meu ar fi ministru. In principiu, cred ca situatiile difera de la caz la caz. Depinde de fiecare in parte. Nu cred ca un strain isi poate asuma responsabilitatea pentru o alta persoana, deoarece e greu sa–ti dai seama de capacitatile si calitatile unui necunoscut. Sper ca acest targ ne va ajuta cumva. Eu am absolvit ASEM–ul si sunt in cautarea unui loc de munca, dar este foarte greu sa ma angajez. De fapt, regret ca nu am in spate un ministru!

Veronica, studenta la Universitatea "Ion Creanga":

Sigur ca nu as mai fi venit aici. Copiii ministrilor, dupa absolvirea unei facultati, au imediat un post foarte bun. Sunt studenta la Universitatea "Ion Creanga". Fac Arte Plastice. In paralel, imi caut de lucru, dar ma conving ca este foarte greu. Si la acest targ, dar si din experienta mea anterioara de cautare a unui loc de munca, am inteles ca, de obicei, ofertele sunt pentru chelneri, spalatori de vase, croitorese. Eu nu am timp pentru asa ceva. Vreau sa ma angajez dupa orele de facultate, dar in domeniul pe care–l studiez. Cred ca pentru a gasi un loc de munca la care ai fi remunerat decent, trebuie sa mizezi doar pe cunoscuti.

Mariana, studenta la Jurnalism si Comunicare:

Daca as fi o fiica de ministru, as veni aici doar din curiozitate, pentru a vedea ce mai e nou la acest capitol. Sunt o persoana careia ii place mult comunicarea. Daca as fi fiica de ministru, sigur ca as lucra demult, dar nu in domeniile propuse la aceasta expozitie. Ofertele propuse aici nu le pot accepta. Sunt viitor jurnalist, iar la acest targ nu este nicio oferta pentru cei ca mine.

Veronica, absolventa Marketing, ASEM:

As veni sa vad care sunt ofertele pe piata, insa nu as veni sa caut un serviciu aici. In prezent, toata lumea stie ca majoritatea celor care isi gasesc un loc de munca, reusesc doar prin intermediul cunoscutilor, rudelor sau prietenilor. Altfel este foarte complicat. Eu am absolvit ASEM–ul, Facultatea de Marketing. La moment, sunt angajata doar partial, dar as vrea sa–mi gasesc o munca serioasa si de perspectiva.

Natalia, pedagog filolog:

Cred ca daca as fi copil de ministru, nu as pierde timpul venind aici. Un loc bun de munca poate fi gasit doar facand uz de relatii si de pile. In Moldova, aceasta este cea mai eficienta metoda de cautare a unui job. La Targul locurilor de munca poti gasi doar oferte de secretara sau consultant. Eu am absolvit Filologia si in prezent sunt neangajata in campul muncii. Timp de trei ani am lucrat la o scoala, dar nu am putut rezista din cauza salariilor mizere. De 4 luni sunt in cautarea unui loc de munca, dar constat ca, in prezent, cunostintele sunt insuficiente pentru a te angaja. Mai e nevoie de altceva, de o relatie care te–ar ajuta, punand un cuvant in sprijinul tau.

Un sondaj de D.G.


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com