Nr. 100 (5 octombrie 2006)


Nascut in URSS

Ieri, la Biblioteca "Onisifor Ghibu" din Chisinau a fost lansata cartea lui Vasile Ernu Nascut in URSS. Evenimentul a fost organizat de Editura Polirom, PEN Club Moldova si de Revista "Contrafort".

Vasile Ernu este nascut in 1971 in URSS. Cartea sa a devenit unul dintre cele mai controversate volume aparute in ultimii ani in Romania. De unii apreciata, de altii contestata, cartea lui Ernu a reusit sa incomodeze establishmentul cultural romanesc, aducand in discutie probleme dureroase ale societatii postcomuniste.

"Vasile Ernu s–a nascut la Odessa. E un spirit cosmopolit, perfect occidentalizat, care refuza tematica regionalista si prin asta se deosebeste net de congenerii sai din Basarabia. Plecat in Romania pe la 1990, amintirile sale despre URSS sunt mai "pure", reduse exclusiv la acele vremuri, pe care le coloreaza deliberat idilic. Amintirile noastre, din contra: amesteca, adesea indiscernabil, trecutul cu actualitatea. De aceea unele din reflectiile, rationamentele lui Ernu despre "atlantida sovietica" suna doar amuzant in Romania, si destul de cinic in Moldova — "tara" care traverseaza o faza schizoida a istoriei sale contemporane, un fel de "comunism dupa comunism". Paradoxurile receptarii.

... Ma uit la Vasile Ernu, cel imprimat pe banda rosie, detasabila, a cartii, si realizez subit ca infatisarea fizica a autorului e parte integranta a mesajului sau scriptic: chipiul negru, brechtian, si tricoul de aceeasi culoare, ochii oblici, scrutand melancolic un orizont evanescent, favoritii lungi, gatul subtire, geaca din panza de doc, steluta rosie prinsa la rever — portretul clasic al militantului de stanga. "Supravietuind comunismului si asteptandu–i fara speranta a doua venire, Vasile Ernu a prins din urma prezentul si, din orizontul acestuia, a descoperit ca viitorul nu este luminos, ci sumbru." — noteaza Sorin Antohi in postfata volumului (un intelectual care si–a descoperit, mai recent, propria biografie spectrala). Pasiunea pentru Utopie, in URSS, avea ceva inaltator (fie si pe muchia abisului). Pasiunea pentru Real, in postcomunism, inseamna mai ales cadere in trivialitate si patimi joase, ne sugereaza autorul. Dar sa fim linistiti in ceea ce il priveste. Tocmai propensiunea pentru Idee, nu ideologie, il face sa intampine sceptic orice tip de putere: "In esenta, nu exista putere buna sau putere rea, totul are o consistenta cameleonica ce te poate duce usor in eroare; si, de aceea, trebuie sa te raportezi la ea prin punere la indoiala." E despre democratie, nu despre totalitarism.

Desi multi cititori ii vor fi privit destul de contrariati accentele stangiste si nu i–au apreciat mereu ironia, e sigur ca se intalnesc cu Vasile Ernu in acest loc geometric in care stapana e luciditatea spiritelor libere si refuzul inregimentarii." ("Progeniturile utopiei" — Vitalie Ciobanu, Contrafort nr. 9 (septembrie) / 2006


"Jocand cu moldovenii in tenis" (II)

Totul a inceput acum cativa ani, cand Tony Hawks, un umorist si autor de carti de succes din Marea Britanie a vizitat R. Moldova. Impresiile de atunci ale lui Tony despre noi au fost urmatoarele:

"Imaginati–va tabloul. Ma aflu la Chisinau, capitala Moldovei, la jumatate de cale in incercarile mele de a invinge nationala de tennis de aici. In fiecare zi sunt martorul saraciei prin care trec foarte multi moldoveni. E o tara cu multiple probleme economice, si una despre care restul lumii se pare ca a uitat. In graba de a respinge comunismul si a "imbratisa" piata de capital, este data uitarii populatia simpla, iar serviciile sociale pentru imbunatatirea nivelului de trai a acesteia incetul cu incetul dispar. In fiecare zi ma infior cand vad fetele sumbre ale trecatorilor."

Asa a fost pana in momentul in care Tony a decis ca trebuie sa faca ceva pentru cetatenii moldoveni. "Stiam ca ma voi intoarce in Marea Britanie si voi scrie o carte despre experienta prin care am trecut in Moldova, dar simteam ca voi comite o nedreptate daca voi profita fara sa ofer nimic in schimb. Intr–o noapte, am decis ca voi dona o jumatate din suma banilor pe care ii voi aduna de pe urma vanzarilor cartii "Jocul moldovenilor in tenis". Ma bucur ca vanzarile au fost bune, astfel incat am reusit sa realizez o buna parte a scopurilor pe care mi le–am propus."

In 2000, la Chisinau a fost deschis Centrul pentru Copii Hipocrate, administrat de medicul Diana Covalciuc.

De la inceputul activitatii, centrul si–a propus sa imbunatateasca starea sanatatii copiilor care sufera de boli cronice si care fac parte din familii vulnerabile. Cu sustinerea financiara a lui Tony, specialistii centrului ofera servicii de consultare si reabilitare a copiilor de pana la 15 ani. Timp de cinci ani, centrul a acordat servicii gratuite de recuperare copiilor din peste 400 de familii vulnerabile.

La 7 octombrie, vom avea sansa de a contribui la serviciile oferite micutilor la Centrul Hipocrate. Cu suportul Ambasadei Marii Britanii la Chisinau, Tony Hawks va sustine un concert. Banii colectati din vanzarea biletelor fi donati centrului.

Concertul va avea loc la 7 octombrie, ora 18.00, la Palatul Republicii. Pentru bilete ne putem adresa la numarul de telefon 74 19 50, la Valeria Diaconu.

D.R.


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com