In dimineata zilei de 15 decembrie a anului trecut, A. Nani, in varsta de treisprezece ani, incercand sa traverseze strada, a fost lovit in plina viteza de un automobil de marca Mazda, la volanul caruia se afla M. S., locuitor al capitalei. Baiatul se grabea spre scoala, deoarece intarzia la ore. A avut nenorocul si imprudenta sa traverseze strada prin fata autobuzului din care a coborat. Lovitura a fost atat de puternica, incat tanarul a fost dus direct pe masa de operatie.
Medicii o instiintau pe mama baiatului ca fiul ei "Nu va iesi mergand din spital". In urma accidentului, copilul sa ales cu leziuni corporale grave. Pentru ai salva viata, medicii au efectuat trei interventii chirurgicale. Ia fost inlaturata splina, iar trei luni de zile, baiatul a fost tintuit la pat. Din explicatia soferului automobilului, acesta circula cu o viteza de 61 km/ora, desi conform art. 46 al Regulamentului Circulatiei Rutiere, era obligat sa "manifeste prudenta sporita si, in caz de necesitate, sa reduca viteza sau chiar sa opreasca in fata copiilor si in preajma vehiculelor de ruta oprite in statii". Viteza de 61 km/ora nu se prea incadreaza in parametrii acestui articol.
Desi sar parea ca toate leziunile corporale care iau fost cauzate baiatului in urma accidentului si conditiile in care a avut loc impactul nu pot fi trecute usor cu vederea, totusi, politistii care au anchetat cazul au gasit de cuviinta sa nu inceapa urmarirea penala. Explicatia si motivul pe care lau invocat: accidentul a avut loc la 22 de metri de statia de autobuze! Desi, martorii accidentului sustin contrariul. Daca e sa acceptam argumentele politistilor, ar trebui sa concluzionam ca, in cazul in care un accident rutier are loc in afara statiei de autobuz, soferul vinovat de accident nu trebuie tras la raspundere.
In perioada cat A. se afla in spital, familia sa a fost informata oficial ca o urmarire penala pe marginea acestui caz nu va avea loc. Totul sar fi oprit aici, daca mama baiatului nu ar fi insistat asupra reexaminarii cazului, realizand faptul ca persoanele vinovate de accident incearca sa "musamalizeze" cazul pe cai mai putin legale.
Valentina Garabagiu, jurist in cadrul Directiei Judiciare a Primariei municiupiului Chisinau, nea declarat: "Este clar ca vorbim despre un caz penal. Nu inteleg de ce, pana in ziua de azi, nu a fost intentat un proces penal. Daca familia baiatului nu era insistenta, nu se mai urnea carul din loc. Consider neintemeiata tergiversarea dosarului. Este anormal ca pornirea unei urmariri penale sa dureze sapte luni. Sau trebuiau sa existe victime decedate ca accidentul sa atraga atentia colaboratorilor de politie?"
La interventia Procuraturii municipiului Chisinau, cazul a fost reintors Procuraturii sectorului Ciocana spre reexaminare.
Procurorul Ruslan Casu este cel care investigheaza cazul.
"La 30 decembrie a fost intocmit de catre colaboratorii de politie un raport adresat procuraturii sectorului de a stopa urmarirea penala asupra cazului dat. Motivul: fapta nu intruneste elementele infractiunii. Mama victimei sa adresat la judecatorul de instructie pe motivul dezacordului hotararii adoptate, in paralel adresand o petitie procuraturii municipiului pentru verificarea obiectivitatii si calitatii cercetarii cazului de catre colaboratorii de politie. Conform raportului de examinare medicolegala din 29 decembrie 2005, pe corpul lui A. Nani au fost depistate multiple leziuni calificate ca vatamari corporale grave. In prezent, este intentata urmarirea penala in baza art. 264, Cod Penal, al. 3. Temei pentru adoptarea acestei hotarari au servit art. 45 si 46 al Regulamentului Circulatiei Rutiere, care obliga soferul sa manifeste prudenta sporita la trafic, iar in caz de necesitate sa reduca viteza sau chiar sa opreasca in cazul in care se deplaseaza pe langa copii si vehicule de ruta, oprite in statii. Cazul dat a fost cercetat superficial de catre colaboratorii de politie. Mai mult, schema accidentului intocmita la fata locului a fost realizata doar din spusele conducatorului auto care a tamponat baiatul. Desi, pentru a evita aparitia unor eventuale contradictii, organele de urmarire penala ar trebui sa interogheze pentru intocmirea schemei, martori de la fata locului, neimplicati in accident. Ar fi cazul ca detinatorii dreptului de a conduce mijloacele de transport sa fie supusi unor teste de control. Unii dintre ei nu sunt interesati sa cunoasca regulile si normele circulatiei rutiere. Testarea ar fi bine sa fie efectuata o data la cinci ani. Astfel, din start sar micsora numarul accidentelor rutiere."
In cazul in care va fi gasit vinovat, M.S., soferul care a lovit baiatul, risca o pedeapsa cu privatiune de libertate de la trei la sapte ani, cu privarea dreptului de a conduce mijloacele de transport pe un termen de pana la patru ani.
Nani A. se misca la moment foarte greu. Isi aminteste foarte putin din ce sa intamplat in dimineata zilei de 15 decembrie.
"Am coborat in graba din autobuz. Ma grabeam spre scoala. Sunt in clasa a 8a. Traversand strada, am vazut o masina ce se indrepta cu viteza spre mine. Din cauza socului am ramas blocat, nu am putut sa fac nici o miscare. Imi mai amintesc doar patul de operatie, atat. La spital politistii au fost doar o singura data. Mai mult, nici eu, nici familia mea nu a fost contactata sa depuna marturii sau sa ofere explicatii. Imi amintesc ca autobuzul era in statie. Am lipsit de la scoala pana la finele anului. Le multumesc profesorilor ca au fost intelegatori cu mine."
In prezent familia Nani este in asteptarea rezultatelor urmaririi penale. Sunt unii dintre putinii oameni care nu au cedat si au incercat sa caute adevarul, desi acesta era de partea lor.
Prin intermediul Ziarului de Garda, Anastasia Nani, mama baiatului ii roaga pe toti cei care, la 15.12.2005, au fost martori ai accidentului rutier de pe str. Mesterul Manole sa contacteze redactia pentru a oferi detalii si informatii asupra accidentului, sperand ca in acest mod organele de cercetare penala vor avea destule dovezi pentru a nu tergiversa urmarirea penala.
Diana RAILEANU