Nr. 92 (13 iulie 2006)


Parlamentarii intre
morile de vant si desfraul procurorului

Deputatii din Parlament sunt purtati cu zaharelul de catre ministrii Guvernului Tarlev, Procurorul General si alti sefi de institutii de stat atunci cand adreseaza interpelari de la tribuna Parlamentului. Alesii poporului, de regula, primesc raspunsuri evazive, trunchiate, avand un continut inadecvat subiectului interpelarii, fapt "inadmisibil si revoltator", in opinia lor. Parlamentarii se intreaba: "Daca un deputat este tratat cu indiferenta de functionarii de stat, atunci care este soarta omului simplu, ajuns sa se planga la "palat"?"

Pe parcursul anilor 2005–2006, deputatii de la Chisinau au facut mai multe interpelari pe marginea unor cazuri de coruptie si de neexecutare a unor hotarari judecatoresti, pornind de la articolele de investigatie, publicate in Ziarul de Garda. Ne–am propus sa aflam ce li s–a raspuns alesilor poporului si daca au fost ei satisfacuti de raspunsuri. Desi deputatii formulasera in interpelari mai multe intrebari, raspunsurile primite contin doar doua fraze: "Nu s–a depistat nici o incalcare…" si "Nu tine de competenta noastra", aspectele de fond fiind ignorate cu desavarsire. Unii deputati au facut interpelari repetate, pe marginea aceluiasi subiect, dar, tacere.

Raspuns pentru taranii din Tunisia

3 noiembrie 2005. Interpelarea deputatului Gheorghe Susarenco, fractiunea PPCD: "In editia de astazi (n.r. 3 noiembrie 2005) a saptamanalului Ziarul de Garda, se dezvaluie ca doua companii aviatice, "Aerocom" si "Gentlein international" sunt implicate in vanzari de arme pentru diferite organizatii militare, operatiuni militare in razboaiele din Africa, Asia si Balcani. Informatia respectiva este cuprinsa in mai multe rapoarte ale ONU, ale Amnisty International, ale Departamentului de Stat al SUA si ale Departamentului Apararii al Marii Britanii, precum si in mass–media de peste hotare. In acest context vreau sa–i intreb pe Valriu Balaban, Procurorul General, Ion Morei, secretar al Consiliului Suprem de Securitate, si Ion Ursu, director al Serviciului de Informatii si Securitate, daca cunosc continutul acestor rapoarte internationale si daca da, ce intreprinde pentru a curma aceste activitati si a trage la raspundere penala pe cei vinovati?"

Solicitat de Ziarul de Garda, Gheorghe Susarenco a declarat ca a primit raspuns la aceasta interpelare, insa, informatia oferita a fost incompleta si evaziva. "Mi s–a spus ca activitatea celor doua companii aviatice a fost verificata de CCCEC, insa cele dezvaluite in Ziarul de Garda nu corespund realitatii. Atat! Un raspuns ca pentru taranii din Tunisia! Nu mi s–a comunicat nimic mai mult despre rezultatele controlului si cum de au ajuns la aceasta concluzie. De asemenea, nu mi–a spus daca au examinat datele prezentate in acele rapoarte internationale vizate in articol. Nu am fost multumit de acest raspuns, deoarece nu este complet. Am mai facut interpelari la diverse subiecte, insa, de fiecare data primesc aceleasi raspunsuri seci si formale", a mai spus Susarenco.

Valeriu Balaban iarasi tace

Sedinta in plen din 15 iunie 2006, interpelarea deputatului Gheorghe Susarenco: "Astazi (15 iunie 2006), in Ziarul de Garda este scris ca domnul ministru al Educatiei, Tineretului si Sportului, Victor Tvircun, ignoreaza cu desavarsire executarea a 15 hotarari judecatoresti definitive. Dupa cum cunoastem, majoritatea plangerilor de catre cetatenii Republicii Moldova la CEDO tin anume de neexecutarea hotararilor judecatoresti si, anume, de catre membrii Guvernului. De aceea, il rog pe Valeriu Balaban, Procurorul General, sa–mi dea o informatie despre cazurile de neexecutare a hotararilor judecatoresti de catre ministri si masurile luate de Procuratura pentru a–i trage la raspundere pe cei care incalca legea, inclusiv in privinta ministrului Tvircun. Informatia o solicit in plenul Parlamentului."

Peste cateva saptamani deputatului i se raspunde ca informatia referitor la cele 15 hotarari judecatoresti ignorate de ministrul Tvircun a fost expediata catre Ministerul Justitiei pentru ca ar fi de competenta lui sa verifice aceste date. "No comment!", a conchis Gheorghe Susarenco.

Papuc nu este concret

Sedinta in plen din 22 decembrie 2005, interpelarea deputatului Vitalia Pavlicenco, fractiunea AMN: Ziarul de Garda, a declansat o investigatie privind cazul de la Rezina–Rabnita, in care Andrei Slutu, seful centrului de presa al MAI, fiind intrebat despre cele vizate, si–a amintit ca "Vitalia Pavlicenco face declaratii in fiecare zi". Si daca este asa, il intreb pe ministrul Papuc, daca si–a ales corect ofiterul de presa? Si daca l–a informat si pe Slutu asupra raspunsului incurajator pe care mi l–a trimis la interpelarea mea? Solicit raspuns in scris."

Peste un timp, deputatul a primit un raspuns, insa acesta nu a fost la subiect. "A fost doar o formalitate, dar nimic concret la intrebarea mea. Nu am fost multumita de informatia oferita de Gheorghe Papuc. Dar acesta nu este unicul caz cand sunt tratata cu o asa atitudine din partea Cabinetului de Ministrii si a altor persoane carora le pun intrebari in timpul sedintelor plenare. Desi am facut si o interpelare referitor la faptul ca toate raspunsurile pe care le primesc deputatii la interpelarile lor sunt incomplete si evazive, situatia nu s–a schimbat cu nimic", a declarat Vitalia Pavlicenco.

Desfraul Procurorului General trebuie stopat

Sedinta in plen din 10 februarie 2006, interpelarea deputatului Iurie Bolboceanu, fractiunea Alianta "Moldova Noastra": "In mai multe publicatii autohtone, printre care si Ziarul de Garda din 3 noiembrie 2005, a relatat despre implicarea frauduloasa in conflictele de la SA "Gemenii" a unor demnitari din Republica Moldova si Ucraina. Din acest articol am aflat ca actionarii SA "Gemenii", mai multi cetateni ai RM, au adresat multiple apeluri catre conducerea tarii, care, pana la urma, au ramas fara atentie. Luand in considerare cele mentionate, rog presedintele Curtii Supreme de Justitie si Procurorul General sa verifice faptele expuse in articolele din ziare si sa–mi ofere o informatie ampla despre rezultatele verificarilor si despre actiunile intreprinse de catre persoanele cu functii de raspundere din organele de stat, care, prin activitatea lor, au dus la destabilizarea situatiei in acest colectiv prin lobysmul pentru unele firme straine si cetateni straini."

Solicitat de noi, Iurie Bolboceanu, a declarat ca nu a primit in termenii stabiliti de lege raspunsul la interpelare. In plus, raspunsul a fost superficial si evaziv. "Se creeaza impresia ca deputatii nu sunt luati in serios, iar interpelarile sunt lasate cu vederea. Institutiile de stat nu ne raspund concret, dar se eschiveaza de la adevar. Acest desfrau nu mai poate continua la nesfarsit. Voi face o interpelare pe marginea acestui subiect in Parlament", a mai spus Iurie Bolboceanu.

Voronin stapanul morilor de vant

Sedinta in plen din 10 noiembrie 2005, interpelarea deputatului Igor Klipii, fractiunea Partidului Social Liberal: "In Ziarul de Garda s–a scris ca un functionar de la Sectia Consulara a MAE a refuzat sa primeasca dosarul cu acte necesar pentru dobandirea cetatenieie RM lui Ilie Ilascu. Si l–a Ambasada RM de la Bucuresti nu i s–au primit actele necesare pentru dobandirea cetateniei Republicii Moldova pe motiv ca nu exista blanchetele necesare. Solicit un raspuns de la Ministerul Afacerilor Externe si Integrarii Europene referitor la refuzul de a i se acorda cetatenia R. Moldova domnului Ilie Ilascu."

Igor Klipii ne–a spus ca nu a fost multumit de raspunsul ministerului, deoarece a fost incomplet si n–a fost prezentat operativ. "La sedinta Parlamentului nu puteam sa–i replicam viceministrului, deoarece aveam la dispozitie doar trei minute si nu am mai revenit la acest subiect. De fapt, toate interpelarile au avut aceeasi soarta. Din pacate, presedintele Voronin este cel care dicteaza in Moldova, iar normele legislative sunt ignorate. De asemenea, nu exista parghii de pedepsire a vinovatilor. De Jure ministrii nu au incalcat legislatia deoarece au oferit un raspuns, insa problema consta in aceea ca informatia oferita nu este completa. In mod normal instantele judecatoresti trebuie sa fie sesizate despre aceste incalcari, insa drumul parcurs in cautarea adevarului este prea lung si ai de luptat cu morile de vant."

Iarasi ignoranta

Sedinta in plen din 15 iunie 2006, interpelarea deputatului Fractiunii parlamentare AMN, Anatol Taranu: "Astfel la 25 mai curent "Ziarul de Garda" publica un articol in care dezvaluie ca proprietatea SRL "Calion" a fost instrainata in urma unei escrocherii, protejat si menajat de procurori si judecatori sus pusi. Acest caz demonstreaza neputinta legii in Republica Moldova, devenind un obiect de manipulare deschisa a magistratilor corupti care servesc puterii. In acest context tin sa–l intreb pe Procurorul General, Valeriu Balaban a sesizat faptele expuse in "Ziarul de Garda" si daca a pornit o investigatie vis–avis de cazul SRL "Calion". Solicit raspunsul in plenul Parlamentului, informand totodata Procuratura Generala, ca raspunsul in scris va fi utilizat ca document oficial in cadrul audierilor publice"

Ca si majoritatea deputatilor intervievati Anatol Taranu a primit un raspuns "formal si absurd". "I–am formulat sase intrebari, insa in scrisoarea Procuraturii Generale s–a scris ca in urma unui control nu au fost depistate incalcari la vanzarea SRL "Calion" in baza carora sa fie pornit un proces penal. Restul intrebarilor au fost ignorate. Nu ma opresc aici, acum pregatesc o alta interpelare pentru Procurorul General si voi vedea ce imi va raspun de de aceasta data", a mai spus Anatol Taranu.

Daca alesii poporului, la interpelarile sale primesc raspunsuri incomplete si nu in termenii stabiliti de lege, atunci nu ne mai mira faptul ca in R. Moldova Legea cu privire la Accesul la informatie nu este respectata. Unii deputati ne–au spus ca functionarii de stat pot fi pusi la respect numai daca ar exista o structura speciala care ar monitoriza si sesiza instantele judecatoresti a cazurilor de incalcare a legii. Ce cred despre aceasta expertii independenti in domeniul coruptiei si politicii?

Lilia Carasciuc, director executiv al Transparency International — Moldova a mentionat ca de jure deputatii nu au fost ignorati de Guvern deoarece ei au primit raspunsuri la interpelari, chiar daca acestea au fost incomplete. In opinia ei, deputatii poate nu au formulat corect intrebarile. "Incalcarea legislatiei consta doar in aceea ca raspunsurile au fost oferite nu in termenii stabiliti de legislatie — 15 zile", a mai spus Lilia Carasciuc.

Igor Munteanu, director executiv al IDIS "Viitorul" a mentionat ca in Parlament trebuie sa existe un sistem de monitorizare a executarii legilor. "Aceasta problema nu poate fi schimbata peste noapte. Deputatii daca adopta legi atunci ar trebui sa monitorizeze si respectarea acestora. Nu putem spune ca ei sunt ignorati, deoarece nimeni nu are dreptul sa o faca. Adesea se intampla ca intre parlamentari si Guvern nu exista o comunicare institutionala eficienta", a mai spus Igor Munteanu.

Irina CODREAN


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com