Nr. 91 (6 iulie 2006)

 Investigatii

Ordinul "Cneazul Nevski", pentru gaze scumpe si vinuri distruse
La 2 iulie,Vladimir Voronin nu a mers la monumentul idolului sau Stefan cel Mare, desi tine in birou un portret mare al voievodului si a primit recent, de ziua sa, ordinul "Stefan cel Mare si Sfant". Continuare 

Mafia procurorilor
in tara tapilor ispasitori
Dezvaluiri despre o "prietenie" de 20 de ani Continuare 

Statul–ureche (III)
Victimele filajului telefonic in R. Moldova Continuare 

Statul–ureche (III)

SIS vrea acces nelimitat la retelele telefonice

La 6 aprilie 2006, Parlamentul a aprobat, in prima lectura, cu voturile exprimate de majoritatea comunista, o serie de modificari si completari la Legea din 12 aprilie 1994 privind activitatea operativa de investigatii (art. 6, 8, 151) si la Legea telecomunicatiilor din 7 iulie 1995 (art.2 s.a.) al caror scop este simplificarea procedurii de interceptare a convorbirilor telefonice de catre organele competente. Modificarile si completarile presupun instituirea unui "acces nelimitat si neconditionat" la retelele de telefonie mobila pentru organele ce desfasoara activitati operative de investigatii — Serviciul de Informatii si Securitate, Centrul pentru Combaterea Infractiunilor Economice si a Coruptiei, Ministerul Afacerilor Interne.

Mai simplu, potrivit acestui proiect de lege, organele enumerate ar urma sa aiba acces la intreaga retea GSM, nu doar la numerele de telefon pentru interceptarea carora detin mandat si la care sunt conectate cu stirea operatorului. Aceste prevederi i–au alertat pe operatorii de telefonie mobila, ei riscand sa–si piarda credibilitatea in fata abonatilor carora le garanteaza, in baza legislatiei interne si internationale, dar si conform prevederilor licentei, "confidentialitatea convorbirilor". Deputatii din Opozitie care se opun proiectului de lege au invocat acelasi risc de incalcare flagranta a dreptului la confidentialitatea corespondentei, garantat de Constitutie, precum si iminenta ingerinta a statului in activitatea unor agenti economici privati, intrucat completarile prevad obligatia operatorilor GSM de a suporta in intregime cheltuielile aferente operatiunilor de interceptare, cum ar fi intretinere in stare tehnica buna a conexiunii, amenajarea unei incaperi pentru necesitatile organelor abilitate s.a.

SIS argumenteaza necesitatea modificarilor prin faptul ca "operatorii de telecomunicatii nu acorda organelor competente asistenta necesara la infaptuirea masurilor operative de investigatii", pretind sa le fie prezentate "toate datele despre persoanele convorbirile carora urmeaza a fi interceptate, motivele interceptarii si alte informatii", fapt care "se reflecta negativ asupra intregului proces operativ, combaterii terorismului, coruptiei si a altor infractiuni grave".

Deputatul comunist Vadim Misin, membru al Comisiei parlamentare pentru Securitatea statului, aparare si ordine publica, este de parere ca modificarile si completarile propuse sunt argumentate, fiind dictate de aparitia unui nou tip de telefonie — cea mobila. Misin sustine ca prevederile propuse nu contravin legislatiei si drepturilor fundamentale si nu lezeaza nici drepturile agentilor economici, intrucat acestia ar trebui sa respecte interesele statului in care–si desfasoara activitatea.

Reprosul lui Lupu si tacerea PPCD–ului

Grupurile parlamentare ale Aliantei "Moldova Noastra" (AMN) si Partidului Democrat (PD) si–au exprimat dezacordul fata de proiectul de lege in alocutiuni rostite de reprezentantii lor de la tribuna centrala a Parlamentului. Deputatii Partidului Popular Crestin Democrat (PPCD) care, de regula, reactionau cu multa promptitudine si vigoare la toate tentativele de extindere a competentelor serviciilor secrete, nu au sustinut proiectul, dar nici nu l–au criticat in sedinta plenara. Tacerea grupului parlamentar al crestin–democratilor este nefireasca si din considerentul ca reprezentanti de frunte ai acestui partid au abordat, anii trecuti, de numeroase ori chestiunea abuzurilor comise la interceptarea convorbirilor telefonice.

Dupa votarea proiectului exclusiv de deputatii comunisti, presedintele Parlamentului, Marian Lupu a promis ca documentul va fi expediat Consiliului Europei pentru expertizare si abia dupa aceasta va fi examinat in a doua lectura, dupa care i–a aruncat liderului fractiunii PPCD, Vlad Cubreacov, urmatoarea replica: "... voi tine cont si de faptul cine a fost promotor atat de aprig al Legii pentru modificarea legii privind investigatiile operative si rezultatele votului de astazi!" Mai multi deputati si ziaristi au tras concluzia ca Lupu le–ar fi reprosat deputatilor PPCD ca au promis sa sustina proiectul sau chiar l–au promovat "aprig", dar in final si–au schimbat cardinal pozitia, lasandu–i pe comunisti sa sprijine de unii singuri un proiect atat de controversat.

OPINIA OPERATORILOR DE TELEFONIE MOBILA

Francis Gelibter, director general "Voxtel":

"Aparitia acestei initiative legislative confirma, intr–un fel, asigurarile mele date abonatilor "Voxtel" ca discutiile lor telefonice nu sunt interceptate. Or, multi clienti, in special, cei corporativi, oameni de afaceri, persoane VIP, sunt ingrijorati de posibilitatea interceptarii convorbirilor telefonice.

Intelegem dorinta si necesitatea structurilor operative de investigatii din

R. Moldova de a preveni si de a combate actiunile de banditism sau de terorism. "Voxtel" este dispus sa ajute structurile statului in lupta cu acest flagel. Este important insa ca autoritatile sa aleaga metoda cea mai eficienta, dar si democratica, totodata, in acest scop. Practica mondiala distinge doua metode de interceptare a convorbirilor telefonice: prin decizie de judecata sau prin abilitarea anumitor institutii ale statului cu dreptul de a asculta convorbirile telefonice ale persoanelor banuite de savarsirea/planificarea actelor de banditism sau terorism. Prima metoda a fost preluata de multe state europene si s–a dovedit a fi eficienta in lupta cu criminalitatea, respectand, totodata, libertatile fundamentale ale oamenilor. Iata cum functioneaza ea: compania de telefonie mobila ofera serviciului operativ de investigatii posibilitatea de a intercepta discutia telefonica a unui client doar in baza deciziei scrise a instantei judecatoresti, decizie in care urmeaza sa fie indicat motivul interceptarii, numarul ce urmeaza sa fie ascultat si perioada concreta in care se va face acest lucru. De asemenea, in multe state europene sunt create comisii speciale ce monitorizeaza corectitudinea interceptarilor telefonice, precum si motivarea deciziilor judecatoresti adoptate in acest sens. In asemenea conditii, este minimizat riscul interceptarilor aleatorii si neconforme standardelor democratice.

Cea de–a doua metoda este aplicata, de regula, in spatiul CSI si presupunea abilitarea anumitor structuri ale statului, specializate in lupta cu terorismul si banditismul, cu libertatea deplina de a intercepta discutiile telefonice ale anumitor persoane.

R. Moldova trebuie sa aleaga una dintre aceste doua metode. Sunt aproape convins ca, in situatia in care conducerea de la Chisinau si–a declarat prioritara integrarea in UE, ea va alege prima metoda, cea practicata in spatiul european. In aceasta situatie, vor fi respectate drepturile celor 700 mii de clienti "Voxtel", carora le–am garantat confidentialitatea discutiilor lor."

Yusuf Baykan, manager general "Moldcell":

"Subiectul interceptarii convorbirilor telefonice se afla permanent in vizorul clientilor si a surselor mass–media — fapt care denota ca societatea moldoveneasca este una matura, cu principii democratice, care saluta respectarea drepturilor fundamentale ale omului garantate de catre Constitutie. Acest subiect a fost si ramane a fi de importanta primordiala si pentru compania MOLDCELL care ofera servicii de telefonie mobila GSM si trebuie sa asigure confidentialitatea convorbirilor abonatilor sai in conformitate cu conditiile licentei de operare, fapt legiferat si prin contractul de abonament pe care il semnam cu clientii nostri. Mai mult decat atat, noi nu cunoastem cazuri de plangeri sau de suspiciuni din partea abonatilor nostri, ceea ce confirma corectitudinea noastra in acest sens.

Indiferent de statutul abonatului, se foloseste el de servicii preplatite (pe baza de cartele de reincarcare "Alocard") sau este client corporativ, el are dreptul sa fie sigur de faptul ca discutiile lui telefonice nu sunt interceptate. Initiativa legislativa a SIS–lui cu siguranta vine din dorinta de a intensifica mecanismele de combatere a actelor teroriste si crimele organizate. Aspiratia de a trai intr–o societate pasnica, care ofera protectie si siguranta este una inerenta, mai ales dupa ce actele teroriste din ultimii ani au nenorocit multi oameni de diverse nationalitati si credinte. De aceea, intelegem rolul nostru in sustinerea structurilor operative de stat in asigurarea dreptului fundamental la o viata sigura. Pe de alta parte, fiind o companie care isi desfasoara activitatea in mod transparent, respecta legislatia si este un bun cetatean al Moldovei, "Moldcell" va respecta deciziile legislative adoptate de statul in care functioneaza. Compania noastra isi exprima increderea ca adoptand initiativa legislativa cu privire la interceptarea convorbirilor telefonice, Guvernul va lua in calcul experienta statelor europene in care este redus la maxim riscul unor interceptari aleatorii si nemotivate. Credem ca statul va asigura implementarea si functionalitatea corecta a legii, asigurand drepturile fundamentale stipulate de Constitutia R. Moldova, libertatea de gandire si expresie a cetatenilor sai."

Cum poti sa te protejezi de interceptare?

Oamenii de afaceri, politicienii sau alte VIP–uri s–au obisnuit, intr–atat, cu ideea ca sunt sau pot fi cu usurinta interceptati incat nu incearca sa se opuna morilor de vant, ci pur si simplu isi filtreaza foarte bine mesajele spuse la telefon. Altii au in posesie mai multe numere de telefon, chiar si aparate de mobil. Aflati mai jos cum altfel puteti sa va protejati de filare telefonica:

  • Obturati cu draperii plusate ferestrele incaperilor in care se desfasoara activitati private sau secrete si deconectati de la reteaua electrica echipamentele electrice si electronice care nu sunt utilizate.
  • Depozitati obiectele primite cadou, pe timp de 2–4 saptamani, in afara spatiilor care necesita protectie.
  • Faceti periodic un control tehnic de specialitate al aparaturii electrice si electronice, care poate constitui suport ideal pentru disimularea unor mijloace tehnice de interceptare.
  • Separati retelele telefonice proprii de cele care apartin altor firme sau concurentilor.
  • Insusiti toate functiile propriului telefon mobil si verificati periodic setarea lor (activat–dezactivat).
  • Nu permiteti persoanelor straine sa listeze functiile telefonului dvs. mobil.
  • Schimbati periodic codul de acces la casuta postala vocala, utilizati cu rezerve serviciul de mesagerie vocala atunci cand comunicati lucruri secrete.
  • Folositi coduri de securitate personalizate.
  • Inchideti mobilul si detasati bateria atunci cand purtati discutii ce necesita protectie maxima. Este bine sa va obisnuiti sa tineti telefonul mobil inchis cat mai mult timp.
  • Daca acest lucru nu este posibil, folositi in spatiul respectiv alte surse de sunet, gen muzica sau fantani arteziene, si pozitionati microfonul telefonului astfel incat sa fie foarte aproape de acestea si orientat catre ele.
  • Pentru convorbiri confidentiale folositi aparate cu cartela. Schimbati cat mai multe cartele.


Centrul de Investigatii Jurnalistice
www.investigatii.md


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com