SUA Acuzata de uciderea propriului copil
Valeria Maxon, o femeie care a emigrat din Moldova in SUA, este acum in arestul politiei sub acuzatia ca siar fi omorat propriul copil.
Valeria are 32 de ani si de ceva timp era casatorita cu Michael Maxon, un american de 52 de ani. Acum un an in familia lor sa nascut un baietel Alex si recent ei trecusera cu traiul in orasul Walnut Creek Estates.
Ziarul American "Star Telegram" a solicitat opinia politiei si a vecinilor pe acest caz. "Valeria era cam retrasa, se pare ca se sfia ca nu prea vorbeste engleza, de aceea se simtea mult mai confortabil cand vorbea in limba rusa", a declarat una dintre vecinele familiei Maxon.
Vecinii sustin ca odata cu nasterea copilului, parintii acestuia se simteau foarte mandri. Dar in ultimele luni, cand micutul implinise un an, acestia pareau tot mai ingrijorati de sanatatea lui. Copilul se pare ca avea retentii in dezvoltare, la un an el se tara cu greu si nu tinea bine capul.
Totodata, tot mai multi oameni sau aratat alarmati si de starea Valeriei. Insusi sotul ei a declarat rudelor ca e nedumerit de comportamentul sotiei sale, care se condamna pe sine pentru problemele de sanatate ale copilului.
Vinerea trecuta, baietelul a fost gasit inecat in bazinul familiei Maxon. Politia, chemata de tatal copilului, a venit la fata locului si, atestand moartea piciului, a arestato pe mama acestuia.
Reprezentantii politiei au declarat pentru Associated Press ca investigatia continua, de aceea nu pot fi date publicitatii prea multe detalii, dar Valeria este totusi "arestata si anchetata pentru omor din culpa, nu pentru neglijenta parentala", adaugand ca tatal copilului nu este supus acestor acuzatii.
Vecinii lau ajutat pe Michael Maxon sa organizeze funeraliile si sa anunte rudele indepartate despre cele intamplate.
MALTA Imigrantii au evadat pentru a protesta in fata Guvernului
Peste 300 de imigranti ilegali, detinuti intro institutie penitenciara din Malta, au reusit sa evadeze saptamana trecuta, intentionand sa organizeze un mars de protest spre cladirea primministrului din Valetta.
Aceasta evadare a fost deja a doua actiune de acest fel care sa produs pe parcursul unei saptamani la Centrul de detentie din Safi, detinutii distrugand gardurile si fugind.
De data aceasta, evadatii au organizat o actiune de protest, purtand pancarte pe care era scris "Vrem libertate" si "Uniunea Europeana, elibereazane de detentie".
Un numar enorm de politisti si soldati a fost dislocat in zona. Unii purtau veste de protectie si au avut misiunea sa readuca detinutii in inchisoare.
In timpul protestelor, trei politisti, doi soldati si cinci imigranti au fost raniti.
In prezent, legislatia malteza prevede o pedeapsa cu 18 luni de detentie, masura menita sa descurajeze afluxul de imigranti pe insula.
Cu toate acestea, cu cateva zile in urma, alti 266 de imigranti ilegali au intrat din nou in Malta, cu un vas maritim. Fortele armate locale, care iau retinut, au declarat ca acestia siau declinat raspunderea, adaugand ca erau in drum spre Italia si li sa stricat barca. Politia malteza indeplineste deseori asemenea misiuni, in care dupa ce salveaza imigrantii de la inec, trebuie sa ii duca in penitenciarele acestei insule mediteranene. Malta, cu o populatie de doar 400.000 de locuitori, este "aleasa" anual de circa 1000 de venetici, scrie presa locala.
BULGARIA Cetatenia va fi mai greu de obtinut
"Odata ce Bulgaria va adera la Uniunea Europeana, procedura de dobandire a cetateniei bulgare se va schimba", a declarat vicepresedintele Bulgariei, Angel Marin, citat de publicatia "Sofia Echo"
Aceste interventii sunt necesare pentru a garanta institutiilor europene ca Bulgaria nu va deveni o poarta de intrare masiva in UE, fara o verificare minutioasa a fiecarui dosar, a mai adaugat acest oficial bulgar. El a mai mentionat ca circa 12.000 de persoane din Moldova, Ucraina si Macedonia au primit deja cetatenia acestei tari.
Totodata, postul national de radio din Bulgaria a relatat recent ca procedura de dobandire a cetateniei bulgare este foarte lenta, dar o posibilitate de urgentare nu a existat din cauza capacitatilor administrative reduse.
Angel Marin a confirmat ca ispitele coruptiei in acest domeniu sunt extrem de mari, declarand ca o multime de retele ilegale din tarile vecine au facut tentative de a obtine cetatenia Bulgariei pe cai clandestine, dar violari majore ale legislatiei nu au fost inregistrate.