Acum o saptamana, pe una dintre bancile din Gradina publica "Stefan cel Mare" din Chisinau, doua femei discutau despre ce sar putea intampla pana la alegerile din 2009, daca SIS ar fuziona cu CCCEC. "Ce vesel ar fi!", exclama una. "Vesel si periculos!", completa cealalta. Pana in acea clipa, cele doua erau sigure ca zona parcului central este libera de filari si interceptari telefonice.
Peste cateva zile, la 16 iunie, presedintele Vladimir Voronin a participat la o sedinta comuna a SISului si a CCCECului. Scopul sedintei, potrivit Serviciului de presa al Presedintiei, a fost "evaluarea cooperarii celor doua structuri in domeniul combaterii coruptiei". Voronin "a avansat o serie de propuneri menite sa asigure o conlucrare stransa si eficienta intre CCCEC si SIS". In special, acesta a accentuat necesitatea concentrarii si coordonarii eforturilor SISului si CCCECului in contracararea asanumitei coruptii mari.
Presedintele a solicitat ca, in regim de urgenta, sa fie analizata si examinata oportunitatea perfectionarii cadrului legislativ pentru asigurarea controlului demnitarilor care urmeaza a fi promovati in functii, insistand ca legislatia sa includa obligativitatea declararii veniturilor si cheltuielilor pentru demnitari, chiar si in cazul avansarilor in post sau transferarii acestora in alte functii.
Seful statului a cerut urgentarea modificarii Constitutiei si cadrului legislativ in vederea aplicarii masurii de confiscare a averii in cazurile de coruptie, terorism, spalare a banilor.
Ce sar putea intampla, totusi, pana la urmatoarele alegeri parlamentare, in urma unei probabile fuzionari intre SIS si CCCEC?
Tudor Butnaru, exministru al Securitatii:
"In opinia mea, colaborararea dintre SIS si CCCEC se va axa mai mult pe domeniul luptei anticoruptie. SISul ar putea fi o sursa utila de informatii pentru CCCEC. In societatea noastra, despre care multora le place sa spuna ca e una democratica, flagelul coruptei este la un nivel foarte inalt. Daca sar reusi diminuarea, cu cel putin 50 % a acestui fenomen, ar fi bine."
Nicolae Andronic, presedintele Partidului Popular Republican:
"Doamne fereste! Colegiul unit al acestor doua structuri ne demonstreaza inca o data faptul ca in stat exista multe organizatii care se substituie una pe alta. Toate aceste institutii nu vor face nimic altceva decat sa acopere unele iregularitati, cazuri crase de coruptie, alte infractiuni, comise chiar de colaboratorii lor. Trebuie lichidat paralelismul dintre SIS si CCCEC in activitatea pe care o desfasoara. Pentru a demonstra ca am dreptate in ceea ce spun, ar fi bine sa se verifice cate dosare au fost intentate si cate dintre acestea au ajuns sa fie solutionate. Deoarece au fost formate inca in timpul Uniunii Sovietice, ulterior schimbandulise doar titulatura, a venit timpul ca aceste institutii sa fie lichidate. Consider ca presedintele Voronin nu a vrut nimic altceva decat sa le demonstreze occidentalilor faptul ca se deranjeaza de gradul coruptiei din Moldova. Insa ar trebui sa faca o analiza serioasa a situatiei, nu sa unifice SISul si CCCECul."
Anatol Plugaru, exministru al Securitatii:
"Este normal ca presedintele sa le ceara acestor institutii sa se implice in cel mai serios mod in combaterea coruptiei. Nu este un secret pentru nimeni ca e mult de lucru in acest sens. Daca ma intrebati de democratie, de soarta acesteia, opinia mea e ca democratia va avea doar de castigat in urma unei lupte veritabile cu coruptia."
Anatol Taranu, deputat AMN:
Desigur initiativa Presedintelui de a lupta impotriva coruptiei este binevenita. In urma colaborarii dintre SIS si CCCEC sar parea ca are de castigat doar societatea de la noi. Conlucrarea, insa, va fi benefica doar daca aceste doua intitutii isi vor indeplini prerogativele in baza legii si principiilor stipulate in Constiutie, fara a face uz de putere, pentru a intimida opozitia si pe unii politicieni considerati incomozi guvernarii. Nu este un secret ca, in prezent, coruptia in statul nostru e la nivel inalt si este prezenta chiar si in institutiile care sar parea ca trebuie sa lichideze acest flagel.
Augustina Margine, cetateana a R. Moldova:
"Este adevarat, simplii cetateni se sufoca de atata coruptie. Grija presedintelui de combaterea acestui fenomen ar trebui, insa, sa se extinda inclusiv asupra unor persoane din anturajul sau imediat. Ma tem ca sub masca acestei "cooperari" sar putea ascunde mai multe fapte si actiuni de razbunare, si de lichidare a oponentilor politici, pentru ca, sa nu uitam, VIN ALEGERILE!"