Nr. 89 (22 iunie 2006)

«Dunarea de Jos» la final

Desi foarte multi studenti din R. Moldova doresc sa–si continue studiile universitare in Romania, Ministerul Educatiei, Tineretului si Sportului din R. Moldova tergiverseaza semnarea unui Protocol moldo–roman de colaborare in domeniul invatamantului. Extensiunea de la Cahul a Universitatii "Dunarea de Jos" din Galati este una dintre victimele acestei politici inadecvate, promovate de autoritatile de la Chisinau in domeniul invatamantului.

La Cahul, profesoara de istorie din cadrul Extensiunii "Dunarea de Jos", decanul Facultatii de Istorie a Universitatii de Stat "B. P. Hasdeu", Elena Siscanu, ne–a spus ca studentii care isi faceau studiile in cadrul Extensiunii de la Cahul au fost transferati la Universitatea "Dunarea de Jos" din Galati: "La Cahul au ramas sa–si continue studiile doar masteranzii. In urma tergiversarii semnarii Protocolului moldo–roman de colaborare vor avea de suferit doar studentii din R. Moldova. Prima promotie de studenti, cea din 1999, s–a considerat una de tineri norocosi. In acei ani, R. Moldova se confrunta cu o lipsa totala de bani, sudul republicii fiind bantuit de saracie. Studentii care au fost inmatriculati in cadrul Extensiunii, primeau o bursa lunara de 50 USD. Deseori, cu acesti bani reuseau sa–si intretina intreaga familie. Unii chiar au hotarat sa–si achite din bursa studiile in cadrul altei facultati, in felul acesta finisand doua specializari concomitent. Refuzul semnarii unui protocol de colaborare va lipsi producatorul din zona de sud a R. Moldova de o sursa stabila de venit, deoarece banii care ii primeau studentii erau cheltuiti pe haine si produse alimentare, bani care ajungeau tot in buzunarele oamenilor din regiune. De asemenea, avea de castigat si colectivul profesoral de la noi. Initiasem o colaborare frumoasa cu profesorii din Galati. Toti erau oameni foarte bine instruiti in ale meseriei. Aveam posibilitatea sa preluam unele abilitati profesorale, tehnici de predare."

Studentii care si–au facut studiile in cadrul Extensiunii "Dunarea de Jos" aveau sansa sa–si gaseasca un loc de munca mult mai usor decat semenii lor. Rodica Z. isi aminteste de o fosta colega a carui sef, cand a auzit ca a studiat in cadrul extensiunii, a angajat–o fara probleme. "In fiecare zi, profesorii care locuiau in Galati, veneau sa ne predea aici. Banuiesc ca se trezeau la 5 dimineata, deoarece, la orele 9, erau deja la Cahul. Toate cheltuielile pentru transport erau acoperite de bugetul Universitatii din Galati. Practic, profesorul venea acasa la student."

Ziarul de Garda a incercat sa afle care este pozitia Ministerului Educatiei, Tineretului si Sportului de la Chisinau, vizavi de aceasta problema. Dupa ce am dialogat cu mai multe persoane care s–ar parea ca ar trebui sa cunoasca problema, am aflat stupefiati ca nimeni nu este abilitat sa ne raspunda. In final, Ariadna Dediu, responsabila din cadrul Directiei Colaborari Internationale si Integrare Europeana din cadrul ministerului, ne–a declarat ca si ea nu cunoaste nimic despre aceasta problema. Femeia ne–a sugerat: "Ati putea trimite o scrisoare pe numele domnului ministru, pentru a solicita informatie in acest sens. Atunci se va cauta in minister o persoana abilitata, sa va raspunda."

Studentii din Cahul, se pare, cunosc mult mai bine situatia decat responsabilii de la institutia de stat.

"Din cate am auzit, semnarea Protocolului s–a stopat din motive politice", ne–a declarat masteranda Natalia Papana. "Este straniu ca cei abilitati sa solutioneze problemele invatamantului nu inteleg ca singurii care vor avea de suferit vor fi tinerii din R. Moldova. Oare cand vor intelege si demnitarii nostri ca matematica superioara sau ingineria nu au nimic in comun cu politica?"

"Cand a fost retrasa Extensiunea, iar copiii nostri au fost nevoiti sa plece la Galati pentru a–si continua studiile, am incercat sa abordam problema, organizand actiuni de protest", isi aminteste Maria M., mama unei studente. "Am scris foarte multe demersuri, dar fara vreun rost. Am descoperit atunci si acte care demonstrau faptul ca raionul Cahul face parte din Euroregiunea "Dunarea de Jos". Acest act stipula o conlucrare la nivel educational, cultural si economic. Prin urmare, Extensiunea se incadra perfect in programul Euroregiunii. Speram ca, pana la urma, va fi semnat Protocolul de colaborare si va fi elaborat un cadru juridic pentru ca studentii sa isi poata continua studiile aici, acasa."

Extensiunea Universitatii "Dunarea de Jos" din Galati, de la Universitatea de Stat din Cahul, a fost deschisa in anul 1999. Din acea perioada, Ministerul Educatiei din Romania a directionat filialei aproximativ 170 miliarde de lei romanesti (circa cinci milioane de dolari SUA), incluzand bursele pentru studenti, salariile profesorilor, precum si asistenta tehnica a procesului de studii.

In acest an, Ministerul Educatiei si Cercetarii din Romania ofera tinerilor din R. Moldova, 215 locuri rezervate la Universitatea "Dunarea de Jos" din Galati.

Diana RAILEANU


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com