Nr. 89 (22 iunie 2006)

 Investigatii

Lacat pe dosarele CEDO
Afaceri „europene” in justitia de la Chisinau Continuare 

Moldova,
datoare lui Birstein
Datele din pasapoartele moldovenesti sunt, de zece ani, pe mana unor parteneri ai Guvernului de la Chisinau, stabiliti in SUA. Continuare 

Salun a comandat arestarea la Tiraspol a colaboratorilor MAI
Arestarea la Tiraspol a celor cinci politisti moldoveni este o comanda a uneia dintre gruparile criminale, interesate in suspendarea anchetei in dosarul cu privire la asasinarea a doi antreprenori moldoveni. Continuare 

Statul–ureche
Cine si cum intercepteaza convorbirile telefonice in R. Moldova? Continuare 

Statul–ureche

Telefoanele mobile au urechi. Oamenii de afaceri, ziaristii, politicienii si persoanele influente din lumea interlopa evita sa discute subiecte importante la telefonul mobil sau, in caz de maxima urgenta, vorbesc codificat, astfel incat mesajul sa fie inteles doar de ei. Oamenii tin la proiectele lor si vorbesc sifisticat la telefon, pentru a nu fi spionati oricand, fara a sti despre acest lucru.

"Cel protejat, este salvat", este principiul de care ar trebui sa se conduca cei care vor ca discutiile lor telefonice sa nu fie ascultate de urechi strapine. Astazi, in Moldova, comunicatiile private sau de stat, prin telefonia fixa, mobila, fax sau modem sunt extrem de vulnerabile. Cu aparate artizanale sau cumparate din strainatate, cu sprijinul firmelor specializate sau chiar al judecatorilor, oricine poate fi spionat neincetat.

Metoda nr. 1: Strecurarea unor numere de telefoane straine anchetei

Asadar, Serviciul de Informatii si Securitate, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Apararii, Serviciul Paza si Protectie de Stat, Departamentul Vamal si Departamentul Institutii Penitenciare sunt institutiile care, potrivit legii, au dreptul sa intercepteze convorbiri telefonice fixe sau mobile.

Regula de aur de care ar trebui sa se conduca aceste institutii e urmatoarea: convorbirile telefonice pot fi interceptate doar in urma acceptului dat de judecatorul de instructie, printr–o decizie judecatoreasca. La randul sau, judecatorul poate permite filarea doar in cazul unor persoane banuite de savarsirea infractiunilor deosebit de grave sau exceptional de grave. Altfel spus, pot fi interceptate discutiile celor banuiti de omoruri, violuri...., infractiuni ce prevad privatiune de libertate de la 20 de ani in sus.

Autorizarea judecatorului, insa, poate fi uneori doar in aparenta legala. Judecatorul nu verifica cine sunt posesorii numerelor de telefoane expuse pentru interceptare si daca intr–adevar acestia sunt parte din dosarul penal in baza caruia e solicitata ascultarea convorbirilor. Prin urmare, in lista pentru interceptare pot fi strecurate numere de telefon ale unor oameni de afaceri, politicieni sau alte persoane, care prezinta interes pentru anumite cercuri.

Alt tertip de interceptare cvasilegala: in solicitarea de interceptare se lasa un spatiu gol imediat dupa sirul de numere de telefoane prezentate judecatorului. Acesta avizeaza ascultarea acestor numere, prezinta actul respectiv procurorului, dupa care in lista sunt trecute alte numere de telefon despre care judecatorul habar n–are.

Metoda nr. 2: Ordonanta arbitrara a procurorului

In afara de aceste doua cai de filare telefonica, mai e una, care implica mai putine persoane si, prin urmare, un efort mai mic. Codul de Procedura Penala permite procurorului, in cazuri exceptionale, dreptul de a intercepta convorbirile telefonice fara o decizie a judecatorului. Mai exact, procurorul poate emite de unul singur o ordonanta si, la compania de telefonie, poate asculta discutia telefonica dorita. De exemplu, procurorul a aflat ca azi la orele 18.00 inculpatul X va avea o discutie telefonica cu presupusul infractor Y. Mai sunt doua ore pana la convorbire, timp in care nu poate fi gasit judecatorul. Atunci procurorul emite ordonanta si intercepteaza conversatia dorita. Ulterior, judecatorul este informat despre aceasta ordonanta si o aproba sau nu. Nu de fiecare data insa judecatorul cunoaste actiunile procurorului, deoarece compania de telefonie mobila sau fixa nu face sesizari in acest sens (verificarea activitatii organelor de stat nu tine de competenta ei) si nici procurorul nu vrea sa–si complice existenta. Asemenea prevederi legale lasa loc de multa manevra pentru interceptarea fara probleme a discutiilor telefonice atat a infractorilor, cat si a concurentilor economici sau a oponentilor politici.

Metoda nr. 3: Filarea telefonica facuta de angajatii companiilor de telefonie mobila sau fixa

Sotul Elenei P. este angajat al uneia dintre cele doua companii de telefonie mobila ce activeaza in R. Moldova si o banuia o vreme pe sotia sa de infidelitate. Pentru a se convinge de acest fapt i–a interceptat discutiile telefonice si i–a citit toate mesajele primite si expediate. Banuiala sotului nu s–a adeverit, in schimb, a fost incalcata confidentialitatea discutiilor telefonice, garantata de operatorul de telefonie mobila tuturor abonatilor sai. Fireste, asemenea cazuri nu ajung la conducerea companiei de telefonie, desi ele lasa loc de abuzuri.

De fapt, nici o retea de telefonie mobila nu asigura o securitate deplina a convorbirilor, deoarece, prin insasi structura lor, telefoanele mobile sunt vulnerabile la interceptari. Dezvoltarea tehnologica face posibila existenta unor functiuni camuflate ale mobilelor telefonice, care permit transformarea acestora in dispozitive de interceptare a discutiilor, fara stirea posesorului.

Metoda nr. 4: Santajul interlocutorilor

Cei care nu reusesc sa obtina inregistrarea prin nici una din aceste cai, apeleaza direct la unii angajati din cadrul companiei sau la politisti, anchetatori care, prin natura profesiei lor, au stabilit relatii de "colaborare" cu anumiti operatori de telefonie. Lista este o buna baza de date pentru cei care stau cu ochii pe proprietarul numarului de telefon. Bunaoara, vezi ca in ziua cu pricina proprietarul a avut mai multe discutii cu un alt abonat. Il suni pe cela, fixezi intalnire, te prezinti ca esti de la o institutie operativa de investigatii (procuratura, SIS, politie) si, inclusiv prin santaj, il determini sa–ti povesteasca subiectul discutiei cu persoana pe care o filezi.

Fireste, descifrarea si inregistrarea ilegala a convorbirilor telefonice este riscanta pentru intermediari, pentru cei care o fac si, prin urmare, costa bani. In prezent, pretul mediu al unei descifrari (ilegale) este de 100–200 de dolari, pe cand taxa pentru inregistrarea unei discutii telefonice oscileaza intre 200–800 de dolari. Pretul variaza in functie de persoana filata si de importanta discutiei.

SIS poate intercepta, din oficiu, orice numar de telefon fix

Discutiile de la telefonul stationar par a fi cel mai usor de ascultat. In fiecare sector al orasului sunt mai multe cutii metalice, asa–zisele safeuri ale liniilor telefonice fixe in care ai acces la linia oricarui numar de telefon din cartier. Aceste cutii pot fi deschise de operatorii de la "MoldTelecom", dar si de spargatorii de lacate. Dupa ce ai deschis, nu–ti ramane decat sa identifici linia pe care vrei sa o asculti, sa te conectezi cu un circuit suplimentar peste circuitul abonatului supravegheat si sa asculti sau sa inregistrezi nestingherit discutia care prezinta interes. Alte modalitati de interceptare sunt conectarea unui aparat de inregistrare sau prelungirea circuitului respectiv pe o linie libera ("linie alba"). Mecanismul e acelasi ca si atunci cand, cu ajutorul prelungitorului, conectezi intr–o camera alaturata un aparat suplimentar la linia telefonica de acasa.

Aparatele de interceptare ale convorbirilor telefonice fixe sau, prin radioemitator, de la o distanta de 200 metri sunt relativ simple ca structura si pot fi confectionate pe cale artizanala de catre specialistii in radioelectronica. Asemenea tehnica poti gasi, e drept, confidential, la Piata Universala (din str. Pan Hallipa), supranumita "Pticika". Costul unui aparat variaza intre 50 si 150 lei. Capacitatea lui de interceptare depinde de baterii. Sistemele sofisticate de interceptare, inclusiv cele cu laser, costa pana la 10 mii de dolari.

Angajatilor de la SIS le este si mai usor sa intercepteze discutiile de la un telefon stationar. Lor le este asigurat din oficiu accesul la orice numar fix din Chisinau, dar si din republica. Exista o regula fara exceptii, care se respecta de la lansarea primelor linii telefonice in R. Moldova: atunci cand se deschide o noua linie telefonica, in afara de firele trase in sectorul respectiv, se trage si la SIS un fir, de unde lucratorii acestei institutii pot intercepta in orice ora de zi sau noapte conversatiile telefonice dorite. Angajatii SIS au acces si la liniile telefonice formate din trei sau patru cifre. Cele din trei numere sunt destinate ministrilor si asigura comunicarea intre ei. Numerele din patru cifre sunt destinate convorbirilor internationale cu sefi de state, prim–ministri, presedinti de parlament. Aceste discutii sunt mult mai dificil de interceptat, deoarece lasa urme evidente de filare. Specialistii ne–au spus ca datorita particularitatilor tehnice ale acestor linii, este vizibila orice intrare sau iesire din canalul de transmisie.

Jaluzele si geamurile fumurii bruiaza filarea telefonica

In afara de aceste metode de interceptare a convorbirilor telefonice, exista altele, care pot fi facute de la distanta. Cel mai disponibil instrument de interceptare este emitatorul/microfonul (asa–zisul "juciok"), este plasat in incapere si care poate fi camuflat intr–o lustra, in fax, telefon, telecomanda, ceas sau vreo carte. Dispozitivul inregistreaza toate discutiile din incapere, audierea lor fiind posibila de la distanta. De regula, emitatorul este plasat de unul din angajatii companiei/firmei, racolat anterior in acest scop, sau este ascuns intr–un cadou oferit de un asa–zis prieten, partener. De aceea, specialistii in filare recomanda potentialelor victime sa nu pastreze, cel putin o perioada, in birouri, cadourile primite. Astazi, in birourile, casele multor functionari sau oameni de afaceri sunt montate ilegal microfoane/emitatoare, dovada fiind si solicitarile continue ale acestora, adresate unor agentii private de securitate care dispun de utilaj performant de depistare a tehnicii de filaj. Taxa medie pentru verificarea unui birou de circa 18 metri patrati este de circa 200 de dolari. Oameni de afaceri sau politicieni isi verifica, cel putin o data in luna, incaperile de prezenta tehnicii de interceptare.

Astazi, pana si geamurile se pot transforma in emitatoare de la distanta. Vibratiile sticlei, provocate de discutiile din interior, pot fi citite cu ajutorul unui microfon indreptat spre geamul–tinta. O bariera in interceptarea pe aceasta cale sunt jaluzelele, in special cele orizontale, geamurile fumurii sau, si mai bine, geamurile cu forma ondulata a sticlei receptionate.

De asemenea, exista microfoane care inregistreaza discutiile purtate in aer liber. Conditia pentru o interceptare buna este ca acesta sa fie directionat spre locul discutiei. Suprafata de acoperire/interceptare variaza de la cateva zeci la cateva sute de metri.

In numarul urmator aflati cine sunt victimele interceptarilor telefonice in R. Moldova si cum poti sa te protejezi de filajul telefonic.


Centrul de Investigatii Jurnalistice
www.investigatii.md


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com