Nr. 87 (8 iunie 2006)

 Politic

Transnistria — o zona–tampon impotriva extinderii UE
La 2 iunie, ziarul britanic "The Times" a publicat un articol care prezinta zonele separatiste din Europa si Caucaz, in baza exemplului separatismului transnistrean. Continuare 

Lantul slabiciunilor
Continuare 

Vecinatatea,
un pas spre Europa
Promovarea cooperarii transfrontaliere intre judetul Iasi, din Romania, si raionul Ungheni, din R. Moldova, a continuat la 2 iunie curent cu a treia masa rotunda. Continuare 

Vecinatatea, un pas spre Europa

Promovarea cooperarii transfrontaliere intre judetul Iasi, din Romania, si raionul Ungheni, din R. Moldova, a continuat la 2 iunie curent cu a treia masa rotunda. De aceasta data, participantii de pe ambele maluri ale Prutului au discutat la Ungheni despre promovarea economiei locale, regionale si transfrontaliere.

Proiectul "Suport regiunii de frontiera Ungheni, R. Moldova — Romania", lansat la 18 februarie curent de catre Biroul de Cooperare Tehnica al Germaniei (GTZ) este o parte a unei activitati mai ample, desfasurate cu genericul "Promovarea cooperarii transfrontaliere intre judetul Iasi si raionul Ungheni". Acest proiect de cooperare dintre InWent (Organizatia de Perfectionare si Dezvoltare Internationala) si GTZ din R. Moldova se incadreaza in contextul politicii Bunei Vecinatati a Uniunii Europene si cea de cooperare bilaterala intre Guvernul Germaniei, pe de o parte, si Romania — R. Moldova, pe de alta parte.

"Pentru ca este o tara mica, R. Moldova nu se poate dezvolta din punct de vedere economic, decat integrandu–se in structurile internationale. Acest proiect este o reusita, aflandu–se in plina desfasurare. Astfel, promovarea cooperarii transfrontaliere devine mai stabila. Astfel se constituie un fundament stabil pentru o perioada de lunga durata", sustine Aurica Crozu, managerul GTZ in R. Moldova, aducand drept exemple mai multe proiecte implementate de aceasta organizatie.

Banii din Europa, investiti in proiecte comune

Lucian Profir, vicepresedintele Consiliului judetean Iasi, s–a aratat convins sa integrarea Romaniei in Uniunea Europeana se va produce la 1 ianuarie 2007. "Se stie ca fara caldura sufleteasca si fara prietenie orice activitate stagneaza. Sper ca fondurile pe care le vom primi de la Uniunea Europeana si banii pe care ii avem noi sa fie cat mai bine investiti in ideea unor proiecte comune. Sunt sigur ca Romania se va integra in Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007, iar R. Moldova va fi aproape de noi, mai ales in aceste proiecte comune, in care trebuie sa reusim, dezvoltandu–le", a declarat la eveniment Lucian Profir. Vicepresedintele Consiliului raional Ungheni, Ion Filimon, a fost de parerea ca structurile si institutiile existente din R. Moldova pot sa se dezvolte doar in cadrul interactiunii si cooperarii cu structurile similare din tarile vecine. "Promovarea dezvoltarii economice in contextul transfrontalier reprezinta o prioritate, cel mai important fapt constituind crearea activitatilor economice si crearea locurilor de munca", a spus la masa rotunda Ion Filimon.

La evenimnt au participat reprezentanti de la Ministerul Economiei si Comertului din R. Moldova, experti, primari, coordonatori de proiecte, consilieri si directori ai diverselor asociatii de pe ambele maluri ale Prutului. Actualul proiect, implementat de GTZ in parteneriat cu InWent, incearca sa prezinte perspectivele durabile ale unei astfel de cooperari in regiunea — pilot, Ungheni — Iasi, astfel contribuind la dezvoltarea economica si colaborarea transfrontaliera dintre administratia publica locala, unitatile economice si societatea civila.

Anastasia NANI

Sondaj    
Romania va adera la UE la 1 ianuarie 2007.
Ce viitor se prefigureaza pentru R. Moldova?


Lucian Profir, vicepresedintele Consiliului judetean Iasi, Romania:
Sunt convins ca, la 1 ianurie 2007, Romania se va integra in Uniunea Europeana. Daca pentru Romania, in acest moment, integrarea este un lucru extraordinar, nu putem afirma ca pentru R. Moldova nu este o perspectiva de succes. Sunt convins ca, in viitor, poate nu cel mai apropiat, R. Moldova se va integra in Uniunea Europeana, prin Romania sau separat. R. Moldova se va integra, la fel cum a trecut Polonia, Ungaria, chiar si Romania, prin zona de preaderare, mai apoi trecand in zona de aderare. Dupa ce Romania se va integra in 2007, mai mult ca sigur ca fondurile venite de la Uniunea Europeana se vor suplimenta, iar investitiile si economia vor avansa.

Ion Filimon, vicepresedintele Consiliului raional Ungheni, R. Moldova:
Impreuna cu Romania vom merge spre Uniunea Europeana. Romania se va integra ca forta promotoare, iar noi, cei de aici, ne vom orienta sa ajungem in Europa. Nu pot numi acum niste pasi sau niste actiuni concrete. Nu sunt proroc si nu pot spune exact cand se va intampla acest eveniment, dar cred ca in viitorul apropiat vom adera la Uniunea Europeana.

Teodora Cristina Jinga, consilier la Compartimentul Strategii si Programe de Dezvoltare, Romania:
R. Moldova va trebui sa urmareasca indicatiile Comisiei Europene si sa foloseasca fondurile de preaderare. Cu ajutorul Romaniei, sunt convinsa, in urmatorii ani, va fi un nou membru al Uniunii Europene. Desigur, asta se va intampla doar peste cativa ani, daca R. Moldova va face progrese in toate domeniile de interes european.

Serghei Cladco, presedintele Centrului de Suport al Businessului Ungheni, director al Camerei de Comert si Industrie din Ungheni, R. Moldova:
Cred ca soarta R. Moldova va fi una favorabila. In temeiul directivei de dezvoltare a politicii de vecinatate cu Uniunea Europeana se presupun mari investitii in R. Moldova, in special la compartimentul securizarii hotarelor, dezvoltarii infrastructurii, dezvoltarii potentialului economic, imbunatatirii conditiilor de trai. Europa are nevoie de vecini stabili, bine dezvoltati. De fapt, fiecare s–ar mandri cu un vecin in care este un grad important de stabilitate, la fel cum vrea Uniunea Europeana sa vada R. Moldova. Va trebui sa trecem, treptat, nu prin salturi. Urmatorul pas e vecinatatea. Sa valorificam la justa valoare vecinatatea si apoi ne vom integra. Desigur, vom intampina dificultati. Dar, din cate cunosc, accesul in Romania va fi unul simplificat.


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com