Nr. 87 (8 iunie 2006)

 Divers

Lilia Diaconu, prietena cu Prut International
A venit la Chisinau impreuna cu bibliotecara liceului in care studiaza. Lilia era de nerecu-noscut. Zambetul nu–i disparea de pe fata. Continuare 

Un american, voluntar la Ziarul de Garda
La 1 iunie usa redactiei s–a deschis si in oficiul nostru a intrat Colin J.Venettis, un tanar de 21 de ani din Statele Unite   Continuare 

«Auriu» de Milesti, la nunta de aur a presedintelui american
Sute de sticle de sampanie de la Milestii Mici vor ajunge in curand pe masa fostului presedinte american, Jimmy Carter. Continuare 

Lilia Diaconu, prietena cu Prut International

Fara ajutorul unor oameni de buna–credinta, Lilia Diaconu, fetita de doar 10 ani care si–a pierdut mama, doua surioare si fratiorul de doar opt luni intr–un tragic accident rutier, si–ar fi petrecut Sarbatoarea Copiilor alaturi de tatal ei, in sala Judecatoriei de la Vulcanesti, deoarece Ziua de 1 iunie, printr–o coincidenta sau nu, a fost fixata de instanta de judecata drept zi in care familia Diaconu urma sa afle care este verdictul in cazul celor patru victime ale accidentului ucigas din 10 iunie 2005.

A venit la Chisinau impreuna cu bibliotecara liceului in care studiaza. Lilia era de nerecunoscut. Zambetul nu–i disparea de pe fata. La Biblioteca "Ion Creanga", acolo unde Editura Prut International, de ziua sa, a organizat o sarbatoare pentru copii, funditele albe si ochii plini de bucurie ai Liliei straluceau in multime. Era clar ca micuta avea parte de o sarbatoare pe care nici nu o visase vreodata. Baloane, bomboane, cadouri, multe carti, autografe, ochi si urechi care au ascultat–o doar pe ea, scriitori ce au aplaudat–o doar pe ea.

Acum cateva luni, Editura Prut International a reactionat la primul apel de ajutor pe care l–am lansat in sustinerea Liliei si a tatalui ei. Echipa editurii i–a oferit Liliei o impresionanta minibiblioteca, i–a oferit si primul sau dictionar, despre care copila spunea ca este cartea care ii va oferi raspunsurile la toate intrebarile, iar profesoara nu va mai avea cum sa–i puna note mici, pentru ca Lilia va raspunde cu usurinta la toate intrebarile ce–i vor fi adresate. Atunci cand Liliana Anghel, de la Prut International, a adus la redactie setul de carti pentru Lilia, ne–a spus ca tot ce isi doreste echipa editurii e ca fiecare copil din aceasta lume sa "aiba parte de carte". Atunci am banuit doar ca o carte pentru Lilia poate insemna nu doar cunostinte, ci si bucurie, alinare si refugiu.

De Ziua Copiilor, Editura Prut International si Societatea de distributie a cartii PRO NOI a dat startul unei campanii de donatie de carte pentru copiii din orfelinatele din Chisinau si din intreaga republica, campanie ce va continua pana la finele anului.

Organizatorii actiunii intentioneaza sa doneze cel putin 5 000 de volume de carte in limbile romana si rusa (editate in R. Moldova, Romania si Rusia) unui numar de 20 de institutii de invatamant. Principalii beneficiari ai acestei campanii vor fi copiii defavorizati de la orfelinate, case de copii, gimnazii–internat, dar si bibliotecile rurale. Pentru ziua de 1 iunie au fost selectate primele 10 institutii: gimnazii–internat pentru copii orfani si pentru cei ramasi fara ingrijirea parintilor, institutii speciale pentru pici, scoli cu dificiente fizice si senzoriale si scoli–internat auxiliare.

Primul pe lista Editurii Prut International a fost liceul "Luceafarul" din Vulcanesti, liceu in cadrul caruia studiaza si Lilia. S–ar parea ca e o scoala normala, deoarece acolo nu–si fac studiile copiii ramasi fara ingrijirea parintilor. Insa fiind unicul liceu din Vulcanesti cu predare in limba romana, copiii de acolo sunt "orfani" de carte. Biblioteca liceului este mult prea saraca pentru a oferi elevilor sai manuale, daramite volume de literatura artistica. Unii elevi, desi sunt in clasa a 12–a, nici pana astazi nu au reusit sa lectureze opera lui Ion Druta sau a lui Grigore Vieru, acum cand examenele de bacalaureat sunt in toi. Pe viitor, insa, liceul nu se va mai confrunta cu astfel de probleme, deoarece Prut International, le–a oferit un set de carti, nespus de utile pentru biblioteca scolara.

Pentru ca a mostenit de la parinti destula sensibilitate si bun–simt, Lilia Diaconu a inteles ca trebuie sa multumeasca editurii pentru darurile ce i–au fost oferite. "Am invatat o poezie", le spunea micuta plina de emotii, copiilor, scriitorilor si echipei PRO NOI, adunati in sala Bibliotecii "Ion Creanga". Astfel, toata lumea s–a lasat calauzita de Lilia in lumea copilariei sale. De altfel, poezia recitata este intitulata "Cantecul Copilariei". Ma gandeam cine are mai multe emotii, cei din sala, impresionati de povestea Liliei, dar mirati in acelasi timp de puterea si vointa micutei de doar 10 ani, de a invinge greutatile soartei, sau Lilia care niciodata nu a avut ocazia sa rosteasca o poezie in fata unui auditoriu atat de mare.

Putea oare Editura Prut International sa primeasca un cadou mai frumos din partea unui copil care a devenit cititor al cartilor plamadite aici?

"Cred ca la fel facea oricare in locul meu, nu e un caz care m–a impresionat doar pe mine", a declarat directorul Editurii, Oleg Bodrug. "Sunt sigur ca orice persoana, parinte sau nu, va fi sensibilizat de soarta dureroasa a acestui copil. Speram ca exemplul nostru va fi urmat si de altii, pentru ca exista foarte micuti care au nevoie de ajutor. Din pacate, in cadrul campaniilor de donatii de carte se cheltuiesc mai multi bani pentru promovarea donatorilor, pentru receptii si mai putin in scopul satisfacerii necesitatilor de carte a copiilor. In viitor incercam sa atragem posibili donatori de carte din toata republica."

Alexandra Serban, bibliotecara liceului din Vulcanesti a insotit–o pe Lilia la Chisinau, a ramas uimita cand a realizat ca au fost pregatite cadouri si pentru ea. Cartile donate de Prut International liceului, sustine dumneaei, sunt cel mai frumos cadou de ziua copiilor.

"Avem mare nevoie de aceste carti", sustine bibliotecara Alexandra Serban.

"Deoarece suntem singura institutie din Vulcanesti cu predare in limba romana, intampinam foarte mari greutati. Suntem nespus de recunoscatori pentru acest mic ajutor. Ne bucuram de fiecare carte. Manuale primim doar daca directoarea liceului mai cerseste de pe la oameni, si se multumeste cu ceea ce i se ofera. Uneori copiii sunt de acord sa doneze cartile pe care le au acasa. Mai ales avem nevoie de manuale si carti de literatura artistica pentru liceenii dintr–a 12–a. De multe ori suntem in situatia cand le vorbim copiilor despre o opera pe care ei nu au vazut–o in ochi. Conform programului, elevii ar trebui sa comenteze aceasta opera, insa cum poti cere unui elev sa comenteze o lucrare pe care nu a citit–o?"

Cadouri, dulciuri, discutii cu scriitorii, autografe... Sigur ca Lilia si–ar fi dorit sa mai ramana la Chisinau, printre copii si carti, dar era ora plecarii. Fetita si–a luat punga plina de carti, le–a multumit tuturor pentru sarbatoarea ce–i fusese oferita si a plecat spre casa, locul unde o astepta singurul om apropiat care i–a mai ramas pe lume, tata, sperand in sufletul sau ca ziua de 1 iunie nu este ultima sarbatoare din viata ei.

Diana RAILEANU


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com