Nr. 87 (8 iunie 2006)

antiEXOD

Pentru curajosi — o lupta moderna pentru a elimina sclavia

Pe data de 5 iunie Secretarul de Stat al SUA Condoleezza Rice a emis cel de al saselea raport cu privire la traficul de persoane. Raportul spune foarte clar: traficul de persoane este o forma moderna de sclavie si este o crima care afecteaza virtual toate tarile, inclusiv Statele Unite. Guvernul SUA estimeaza ca intre 600–800 mii de persoane — inclusiv copii, si in special femei si fete — au fost fortate in sclavie sexuala, munca fortata, sclavia datornica, au fost folositi copii in conflictele militare. Din pacate multe din aceste persoane sunt cetateni ai Moldovei.

Paralel cu cele 400 milioane de dolari de asistenta internationala pentru lupta contra traficului, raportul anual privitor la traficul de persoane este o parte importanta a angajamentului Statelor Unite de a lucra cu partenerii internationali pentru a combate acest flagel. Raportul, emis prin lege, are ca scop ridicarea constientizarii globale a acestei probleme, scoaterea in evidenta a eforturilor crescande ale comunitatii internationale de a combate traficul si incurajarea natiunilor din lumea intreaga sa intreprinda actiuni efective impotriva acestui abuz. Si in acest an Raportul prezinta clasificarea tarilor in diferite nivele, reiesind din faptul cum tarile se conformeaza acelui standard minim de eliminare a traficului stabilit de legea SUA. Daca tara este la nivelul 3 inseamna ca ea nu face eforturi semnificative de a combate traficul de persoane si acest fapt poate duce la intreruperea asistentei ne umanitare si ne comerciale din partea SUA acordate acestei tari. Raportul de anul acesta arata ca tot mai multe guverne intreprind actiuni impotriva traficului de persoane. Cu toate acestea cateva tari nu reusesc sa combata acest atac asupra demnitatii umane.

Guvernul SUA continua sa caute noi cai de solutionare a acestei probleme in SUA. La inceputul anului acesta Presedintele George W. Bush a semnat o lege reautorizand Actul de protejare a victimelor traficului (TVPA), care intareste prevederile menite sa combata traficul prin condamnarea si pedepsirea traficantilor, protejarea victimelor traficului si prevenirea tentativelor criminalilor de a comite aceasta infractiune.

Organizatiile neguvernamentale sunt parteneri foarte importanti in lupta contra traficului de persoane. Acesti lideri ai societatii civile preseaza guvernele sa combata traficul, informeaza oficialii organelor de drept si ajuta victimele oferindu–le aziluri, consultanta si educatie. ONG–uri din Moldova ca La Strada si Centrul pentru prevenirea traficului de femei, precum si asa organizatii internationale ca UNICEF si Organizatia internationala pentru migratiune au facut un lucru extraordinar pentru prevenirea traficului si acordarea asistentei (inclusiv azil, asistenta medicala, educatie si asistenta juridica) victimelor acestei infractiuni.

Datorita acestor si altor ONG–uri — si incurajate de raportul anual al Departamentului de Stat al SUA privitor la traficul de persoane — mai multe Guverne s–au alaturat parteneriatului international al natiunilor care este in continua crestere si care face schimb de informatie si coopereaza in lupta contra traficului de persoane. Noi suntem determinati sa conlucram cu Guvernul si societatea civila a Moldovei, precum si cu altii din intreaga lume, pentru, dupa cum a spus Presedintele Bush, "a lupta si a pune punct acestei forme moderne de sclavie".

Articol de John H. Winant,
Insarcinat cu Afaceri al Ambasadei SUA in Republica Moldova


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com