Nr. 81 (20 aprilie 2006)

 Divers

«Moldova —
casa lui Lenin»
Am intrebat cativa deputati si cativa reprezentanti ai societatii civile, dar si cetateni de rand ce cred despre initiativa presedintelui moldovean Continuare 

Tudor Botin creste troite
Intre Divinitate si Natura Continuare 

Tudor Botin creste troite

Artistul plastic Tudor Botin este cunoscut pentru peisajele sale. Picteaza, de ani de zile, cele mai adanci desisuri de padure, lacuri, poiene, vai si campii — toate asemeni unor coltisoare de rai.

Nascut in Sudul Basarabiei, pe malul Dunarii, unde caldura sudica, dar si verdeata mustinda in preajma ghiolurilor pline de nuferi pecetluiesc pentru totdeauna imaginatia localnicilor, Tudor Botin a patruns cu usurinta taina redarii acestor imagini pe panza. El a stiut de la bun inceput cine e Autorul primar al peisajelor care ne inconjoara si de aceea i–a fost usor sa imite in acuarela si ulei ceea ce a creat Dumnezeu in chiar primele zile de la Facerea Lumii.

Salasluind in acest spatiu situat intre Divinitate si Natura, Tudor Botin a considerat intotdeauna ca in cele mai pitoresti locuri ar trebui sa existe cate o troita, o rastignire, un izvor cu cruce, pentru ca oamenii sa isi racoreasca focul sufletului, oricand merg sa isi odihneasca ochii la o geana de padure. Asa a fost lansat un nou proiect al lui, care naste si inalta omagii Creatorului chiar in sanul naturii.

Cu cativa ani in urma, Tudor Botin a conceput o troita cu terasa intr–un loc pitoresc de langa Soldanesti. Apoi, a devenit castigatorul concursului "Fantana — Izvorul vietii", la care participase cu un proiect inedit, realizat pe soseaua ce duce spre Cimislia. Calatorii descopera la o margine de drum o sculptura in lemn, cu cinci picturi frumoase, facute chiar de mana lui Tudor Botin. In anii de la urma a indraznit sa materializeze unul dintre visele lui cele mai mari — un monument–cruce, inalt si inaltator. Sute de schite si tot atatea ore de neodihna l–au adus la finalizarea acestui proiect. Un colos de peste 8 metri, turnat din metal, imbina trei feluri de cruci: maramureseana, moldava si crucea clasica greceasca. "Aud ca se construiesc monumente dedicate unor sau altor eroi. Aceasta cruce poate fi considerata un monument tuturor celor stiuti si nestiuti, celor mari si nevazuti, celor care au nevoie de pomenire sau care s–au stins fara a spera ca cineva le va purta candva memoria anonima", spune Tudor Botin. El este multumit de faptul ca Asociatia "Moldsilva", care a finantat acest monument si a contribuit la instalarea acestuia inaintea sarbatorilor de Craciun, i–a oferit toata libertatea de creatie. In aceste zile, maestrul Botin asteapta cu nerabdare evenimentul sfintirii acestei cruci, pentru ca doar dupa sfintire monumentul va dobandi si valoarea sa crestina. Pana atunci, Tudor Botin este plin de idei si ar dori sa creeze si alte proiecte "pentru ca acolo unde nu e loc de indiferenta, e loc de creatie".

Alina Radu


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com