Acum cateva zile, unul dintre liderii politici de la noi, analiza, intrun interviu de presa, de ce apare evidenta tipatoarea discordanta intre realitatile, aproape tragice, de la noi si concluziile pe care le fac deseori despre viata din R. Moldova reprezentantii mai multor organizatii internationale care viziteaza, in calitate de experti, Chisinaul. Potrivit politicianului, celebrele beciuri de vinuri din Moldova sunt culpabile de transfigurarea imaginii reale a vietii de la noi, transformando in una vadit distantata de realitate. Vizitand ospitalierele hrube, strainii incep sa creada ca si la Mitoc, si la Bulboaca, si la Baraboi, si la Japca sau prin alte parti basarabenii o duc la fel de bine, de parca ar trai continuu in beciurile de la Cricova, incarcate cu vinuri bune, cu placinte foioase, cu nuci si alune. La noi, foarte multe intelegeri, inclusiv in politica interna si in cea externa, se fac, deseori, la betie. Este adevarat, liderul politic care acordase acel interviu nu a precizat daca nu cumva in conditii similare sa luat si decizia asupra dezarmantului vot de la 4 aprilie 2005.
Aceasta constatare, chiar daca nu este una absolut noua, fiind deja cunoscute numeroase cazuri in care, la betie, politicienii nostri au reusit sa dizolve in alcool idealurile nationale si visele de prosperitate ale romanilor din Basarabia, ar trebui sa devina una alarmanta pentru straini, dar si pentru cetatenii R. Moldova care, de la 1990 incoace, siau dedicat destul timp dezbaterilor politice, activitatilor politice, sacrificiilor politice, luptei politice, viselor politice, dar si mizeriei politice. Ceea ce nu vad mai multi experti straini, purtati de autoritatile de la noi prin hrubele cu vinuri, este starea in care au ajuns familiile celor care au crezut si au urmat clasa politica de la Chisinau, dedanduse sincer asazisei lupte politice.
De obicei, studiile efectuate in R. Moldova arata nivelul PIBului sau al cosului de consum. Nu exista, insa, vreo cercetare care ar dezvalui evolutiile existentialiste ale celor care au stat la inceputurile miscarii de eliberare nationala de la noi. Daca ne uitam in jur, facand abstractie de situatia liderilor politici care, de obicei, o duc bine mersi, descoperim, in viata simplilor cetateni, mizeria la ea acasa: oameni imbatraniti de deznadejde, de subalimentare, de alcool, de stupiditatea in care sau transformat idealurile lor. Aceste stari, insa, nu sunt sesizate nici de liderii politici, nici de autoritatile acestui stat, nici de expertii straini, plimbati prin hrubele cu vinuri din Moldova.
Aneta Grosu