Nr. 75 (9 martie 2006)

 Politic

Ce se intampla in Moldova?
Este oare o crima sa nu vinzi echipament de lansare a armelor nucleare catre Iran? Asa e in Moldova, o tara care primeste suport financiar si politic de la SUA... Continuare 

Lantul slabiciunilor
Continuare 

Istoria integrata camufleaza crimele comunismului
45 de profesori de istorie au refuzat sa participe la cursurile de perfectionare din cadrul Institutului de Stiinte ale Educatiei Continuare 

Frontiera pe Nistru?
Din Declaratia grupului deputatilor social–liberali privind evolutia situatiei din estul R. Moldova Continuare 

Dosarul Urechean
Justitie comunista Continuare 

Frontiera pe Nistru?

"UE ne cere sa stavilim traficul ilicit si sa ne controlam frontierele. In situatia data credem ca singura solutie plauzibila este stabilirea unei frontiere de facto pentru izolarea zonei separatiste de restul teritoriului tarii, fara insa a recunoaste independenta acesteia. Vor independenta, n–au decit sa suporte aceasta povara. Efectiv nu intelegem de ce pana in momentul de fata Chisinaul a mentinut aceste conditii paradiziace pentru existenta separatismului transnistrean. Cine poate explica faptul de ce atunci cand cetatenii moldoveni trec in zona controlata de separatisti, ei sunt efectiv terorizati de asa–zise posturi vamale si de graniceri, impusi sa plateasca tot felul de taxe, in timp ce noi oferim separatistilor, cu exces de generozitate, un acces absolut nestingherit pe teritoriul controlat de autoritatile moldovene ?! Credem ca Guvernul de la Chisinau trebuie sa aplice Tiraspolului un tratament similar. Vor vama, vor control de frontiera, vor taxe de trecere — nu avem decat sa le oferim aceste lucruri! Nu intelegem de ce lasam sa ne scape zeci de milioane de lei care ar putea proveni din taxele vamale in cazul cand acestea ar fi aplicate separatistilor."
Din Declaratia grupului deputatilor social–liberali privind evolutia situatiei din estul R. Moldova prezentata in plenul Parlamentului la 3 martie 2006.

Vitalia Pavlicenco, vicepresedinta Comisiei parlamentare pentru Politica Externa si Integrare Europeana:

"Din pacate, nu din fericire, declaratia PSL este corecta. Zona transnistreana nu poate fi un stat. In ultimii ani, Tiraspolul a profitat din plin de mai multe documente care au stabilit reglementarea juridico–statala a acestui teritoriu, precum ar fi "Memorandumul Kozak". Aceasta declaratie este o consecinta a esecului negocierilor Chisinau–Tiraspol, desfasurate cu participarea garantilor din strainatate si a reprezentantilor OSCE. Un lucru imbucurator este faptul ca Ucraina, din 4 martie, a ingradit accesul marfurilor transnistrene care nu au timbrul R. Moldova.

Mai consider ca aceasta initiativa este un preludiu al planului pe care presedintele Romaniei, Traian Basescu, va veni sa–l prezinte la Chisinau. Ucraina si R. Moldova au rezolvat problema tranzitarii marfurilor ajungand la un consens, prilejuit si de cresterea pretului la gazele naturale.

Aceasta initiativa trebuie discutata de participantii tuturor fortelor politice de la noi, fiind o decizie de consens national, dar si cu reprezentantii cancelariilor vestice."

Mihail Sidorov, vicepresedintele Comisiei juridice pentru Numiri si Imunitati:

"Nu vreau sa comentez."

Dorin Chirtoaca, vicepresedinte al Partidului Liberal:

"Nu impartasesc aceasta opinie. Dar as putea sa–mi expun viziunea mea asupra acestei probleme. Este foarte important ca a fost pus in aplicare Pactul moldo–ucrainean. R. Moldova ar trebui sa treaca la standardele si normele europene si sa conlucreze strans cu UE. S–a observat acum, in urma interventiei discrete a lui Javier Solana, un prim pas spre inlaturarea exportului de marfuri in temeiul unor stampile fantome.

Nu putem permite izolarea acestui teritoriu, populatia transnistreana ar trebui sa simta sprijinul autoritatilor de la Chisinau. Deputatii, ministrii, prim–ministrii ar trebui sa faca vizite cat mai frecvente in acea zona, populatia de acolo ar trebui sa ne simta mai aproape, si sa nu fie intoxicata de presa separatista. Pentru a consolida aceste relatii, administrarea de la Chisinau, impreuna cu dl Serebrian, ar trebui sa se deplaseze in Transnistria, si sa le explice ca ei ar trebui sa fie mai aproape de Chisinau si de intreaga Europa."


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com